Starity

Írópalánták a neten

2011. december 31. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Írói ambíciót dédelgető emberek százezrei, ha nem milliói képtelenek megmutatni a tehetségüket, elvégre kiadót találni hatalmas nehézség manapság. Az internet segítéségével azonban lehet olvasótábort gyűjteni, és ha van kellő szerencséje az illetőnek, még talán fel is fedezhetik. Íme néhány tipp, hogyan mutathatod meg a tehetséged!

hirdetés
Írópalánták a neten

Gyermekkorában mindenki tűzoltó, orvos vagy valamilyen hősies munkát végző segítő felnőtt szeretne lenni. A lázadó tiniévek azonban a hírnév utáni vággyal telnek el, ilyenkor a színészet, festészet, zenészélet és nem utolsó sorban az írás lesz sokak álma.

Aki író szeretne lenni felnőttkorában, tudatosan kell, készüljön erre a pályára. Az írói tehetséggel és ambíciókkal megáldott emberek általában a legtöbb idejüket jegyzeteik és a monitor előtt töltik, különböző regények, versek és cikkek kidolgozásán munkálkodva. Évekkel ezelőtt csak a nagyon nagy szerencsével rendelkező emberek válhattak íróvá, manapság azonban az internet nagyon sokat segít a tehetségek kibontakozásában. Összeírtunk néhány hasznos, ugyanakakkor talán elég nyilvánvaló tippet és lehetőséget a felfedezésre és írásra vágyó fiataloknak.

Interneten való publikálás

A fórumokhoz, blogokhoz hasonló oldalak ezrei vannak fent a világhálón. Az egyik legjobb lehetőség az újságírói karrierre vágyóknak az oldalakon való figyelemfelkeltés – legyen ez cikk, esszé vagy kritika formájában. A több száz vagy ezer regisztrált közül, akik persze a legkülönbözőbb korosztályokból származnak, szinte biztos, hogy valakit megfog az írásod témája, legyen az bulvár, divat vagy akár életmód. A hozzászólás és értékelés különösen fontos, hiszen így még a pozitív, illetve negatív kritikák is eljutnak az íróhoz, amiből fejlődni vagy okulni tud.

Saját honlap létrehozása

Az íráshoz hasonlóan a saját honlap működtetése is egyre népszerűbb. Rengeteg kedvenc sztárral foglalkozó weblapot találhatunk, azt azonban sajnos kevesen veszik észre, hogy a saját honlap kitűnő publikálófelület. A regényeket fejezetenként közzétehetjük, és akár még karakterek elemzésével foglalkozó részt is működtethetünk. Itt aztán tényleg minden úgy van, ahogy az illető akarja vagy megálmodja, nem beszélve arról, hogy a teljes teher és felelősség is az íróé.

A legfontosabb: a kész mű reklámozása

Kezdésként a baráti körnek kell bemutatni az elkészült szerzeményt, mely történhet akár interneten keresztül is, hiszen manapság ez a leggyorsabb reklámozási módszer, s ha tényleg jó barátok vagytok, vagy ha megkéred őket, elkezdik reklámozni a saját baráti körükben. Napjainkban egyébként a rendkívül nagy látogatottságnak örvendő közösségi oldalakon is népszerűsíteni lehet az írásokat, ott már szélesebb körben is.

A mai írók közül is egyre többen igyekeznek az interneten publikálni, hozzá kell tegyük, hogy sikerrel. Saját oldalukon cikkeiket és gondolataikat jelentetik meg, így például az egyik legolvasottabb interneten is publikáló magyar szerző, Lakatos Levente is ennek is köszönheti pályafutását. Tehát az internet építő és egyben romboló kritikái tökéletes kiugródeszkát jelentenek, hiszen nemcsak népszerűséggel, hanem tapasztalattal is gazdagodhatsz, mely lássuk be, egy szerzőnél igencsak nagy előny!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek