Starity

Eurovízió: mi történt az eddigi győztesekkel?

2012. január 08. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy énekes karrierjében hatalmas előrelépés nyerni az Eurovízión, ám később nem mindenki tudja olyan jól kihasználni a megszerzett hírnevet. Lássuk, ki hol tart most az egykori győztesek közül.

hirdetés
Eurovízió: mi történt az eddigi győztesekkel?

Minden év májusában Európa lázban ég, hogy kiválaszthassa a kontinens legjobb énekesét és dalát, ám arról már nem sokat hallani, hogy a győztesekkel mi történt ez után. Az azonban biztos, hogy saját hazájukban töretlen karrierjük van, s természetesen megbecsült előadókká válnak, ám a kontinens többi részén nem biztos, hogy sokáig ível karrierjük.

Vegyük tehát sorra 2005-től a győztesek karrierjét, megtudván, hol is tartanak manapság.

2005: Helena Paparizou (Görögország)

Az akkor 23 éves svéd születésű, ám szívében görög lány már nem először vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon: 2001-ben az Antique duó tagjaként egy harmadik helyet harcoltak ki a görögöknek, ám ezzel nem elégedett meg Helena, visszament, s győzött.

My Number One című dala hatalmas siker lett Európa-szerte, mindkét hazájában – Svédországban, ahol született, és Görögországban, ahonnan szülei származnak –, első lett a kislemezeladási-listán, ám a kontinens többi részén, így Magyarországon, Romániában, Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában és Oroszországban is több hétig előkelő pozíciót foglalt el a listákon. Később az USA-ban is sláger lett a dal.

Az évek során több nagylemezt is kiadott görög és angol nyelven, kislemezei sikert sikerre halmoztak, rengeteg díjat bezsebelt, ezek közé tartozik 15 Mad Music Video Awards, amellyel ő a csúcstartó. Mostanában a Dancing On Ice zsűrijében találkozhattunk vele, ahol bevallotta, hogy a sporttal kapcsolatos tudása hiányos, ám az érzéseire hagyatkozik egy-egy döntésnél.

2006: Lordi (Finnország)

A finnek negyvenedik szereplése az Eurovízió történetében sikerrel zárult: megnyerték az athéni döntőt Hard Rock Hallelujah című dalukkal. Toronymagasan vezették a listát, látványos színpadi show-t produkáltak, s talán zombijelmezeik is megtetszhettek a közönségnek. Győztes daluk szinte az összes európai országban benne volt a top 30-ban, néhány helyen hetekig listavezető is volt, ám második kislemezük, a Who’s Your Daddy már mérsékelt sikereket ért el, bár ha reálisan nézzük a dolgokat, nevezhetjük inkább bukásnak is.

Öt stúdióalbumot jelentettek meg – a legutolsót 2010-ben – ám hazájukban ezek mind hatalmas sikerek lettek: többszörös platina státuszba lépett majdnem az összes. Turnéztak az USA-ban, Japánban és természetesen Európában is.

2007: Marija Šerifović (Szerbia)

Szerbia 2007-ben lépett színpadra az Eurovízión először mint független állam. Marija dala, a Molitva nyerte a versenyt, amelyet később felénekelt angolul, finnül és oroszul is.

A dal később a listákon nemigen ért el kiemelkedő pozíciót, ám az énekesnő turnézott, majd néhány albumot is kiadott, bár egyik sem gyakorolt mélyebb benyomást az európai zeneiparra. 2008-ban benne volt az ír nemzeti zsűriben, majd 2009-ben a svédeknek segített kiválasztani országuk azévi képviselőjét.

2008: Dima Bilan (Oroszország)

2006-ban második helyezett lett az Eurovízión a Never Let You Go című dalával, 2008-as Eurovíziós győzelme pedig a legek közé emelte – különösen hazájában – ahol nem volt még példa ilyen sikerre a férfi szólóénekesek körében. A nyertes dal – a Believe – az előző évi nyerteshez hasonlóan nemigen ostromolta az európai slágerlistákat, habár felvették oroszul és spanyolul is a dalt.

Dima karrierje egyébként egyre magasabban ível, ám a múltban sem panaszkodhatott, hiszen több díjat is bezsebelhetett Oroszországban, összesen hét nagylemezt adott ki, kislemezeinek pedig hatalmas sikere van tőlünk keletebbre. 2010-ben szeretett volna visszatérni az Eurovízióra, ám később úgy gondolta, túl korai lenne.

2009: Alexander Rybak (Norvégia)

Alexander Rybak jött, látott és győzött. Fairytale című saját szerzeménye hatalmas sikernek örvendett mind a Dalfesztiválon, mind később, kislemez formájában a slágerlistákon. Több tucat országban szerepelt előkelő helyen a dal, Oroszországban több mint 400 ezer példányt adtak el belőle.
Három nagylemeze jelent meg – ebből kettő angol –, míg egy svéd nyelvű – 2011-ben a Dancing With The Stars svéd verziójban szerepelt, ahol a negyedik helyig ropta be magát.

2010: Lena Meyer-Landrut (Németország)

Lena hazájában történelmet írt, amikor mindhárom döntős dala felkerült a slágerlistákra, ám legnagyobb sikere mégis a Satellite-nak volt. Oslóba már közönségkedvencként érkezett, majd megszerezte Németországnak a második győzelmet. Az ő dala volt az első eurovíziós kislemez, amely a European Hot 100 élére jutott, de azon a nyáron az ausztrál listán is szerepelt. Két nagylemeze jelent meg – mérsékelt európai sikerrel. 2011-ben a németek ismét őt küldték a döntőbe, ám csak a tizedik helyen végzett. Németországban több díjjal is jutalmazták munkásságáért.

2011: Ell/Nikki (Azerbajdzsán)

A Dalfesztivál közelmúltbeli történetének talán legnagyobb port kavaró győzelme volt, sokak szerint nem is kellett volna részt venniük a versenyen, hiszen földrajzilag nem is Európához tartoznak – ám az EBU – Európai Műsorsugárzók Uniójának tagjai, így ezért szerepel a versenyben földrajzilag nem ide kapcsolódó ország.

A 30 éves Londonban élő anyuka és a 20 éves azeri tanuló duója ugyan a Dalfesztiválon tarolt, ám később daluk, a Running Scared csak mérsékelt sikereket könyvelhetett el az európai slégerlistákon. Több országba ellátogattak hogy népszerűsítsék a produkciót, ám nemigen lehetett róluk hallani. Albumot és másik kislemezt nem adtak ki, legközelebb az idei versenyen hallhatunk róluk, hiszen a szokások szerint eléneklik a győztes dalt a finálé előtt.

A jelen – 2012, Baku

Az idei Eurovízióra még csak most választja ki az országok többsége indulójukat, van ahol nemzeti döntőt rendeznek – ahogy Magyarországon is – illetve van, ahol a közönség egyszeri szavazataira bízzák a döntést. Európa számos országában január végén, február elején derül ki az induló személye, de van olyan is, ahol csak március közepén lesz döntés.

Az eddig hivatalosan nevező 42 országból 10 szomszéd tudja legalább indulója nevét, ám például a svájciak a dalt is bemutatták már – ami nem más, mint az Unbreakable a Sinplus előadásában.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek