Starity

Animék a filmvásznon

2012. január 13. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Habár az animék még nem mondhatóak hazánkban olyan népszerűnek, talán sokakhoz közelebb állna, ha elsőként filmes változatukat tekinthetnék meg.

hirdetés
Animék a filmvásznon

Maguk az animék Japánban először a második világháborút követően kezdtek megjelenni. Számos műfajon belül készültek alkotások, hogy több korosztályt is meg tudjanak célozni. Többek között 4 nagyobb csoportba sorolható, amik a filmek (Chihiro Szellemországban), a sorozatok (School Days, Vampire Knight), az OVÁ-k (FLCL) és az ONÁ-k (Ghost in the Shell – Stand Alone Complex).

Manapság már azonban több olyan anime is akad, amelynek készült filmváltozata is. Ebben a cikkben most néhány ilyet sorolnánk fel.

Death Note A halállista

Az anime első epizódja 2006-ban került bemutatásra, és összesen 37 részből áll. A történet közepében egy fiú áll, Light, aki megveti a bűnözést, és mondhatni undorral tekint az őt körülvevő romlott világra. Egy napon azonban egy könyvre bukkan, amelybe ha egy nevet beír, az a személy biztosan meghal. Ez a halállista. Azonban nem meglepő, hogy nem nézi ezt mindenki jó szemmel, éppen ezért, hamarosan egy csapat nyomozni kezd, hogy kiderítse a fiú kilétét, és leállítsa őt. A film 2006-ban látott napvilágot „Death Note – A halállista” címmel. A történet fordulatos és izgalmas, nem mondható hiányosnak sem, és talán az itt felsoroltak között a legnépszerűbb lehet.


Neon Genesis Evangelion


Ez az anime sokak szerint márcsak grafikája és szerkesztése szempontjából is hatással volt társaira, vannak, akik úgy vélik, ha nem is szándékosan, de a nyugati filmekre is. A történet középpontjában néhány fiatal áll, akikre ráhárul az a feladat, hogy megküzdjenek az úgynevezett „idegenekkel”. A történet során az ő életüket és küzdelmüket követhetjük nyomon. Filmje idén, 2012-ben várható.

Blood: The Last Vampire


Különös gyilkosságok történtek mostanában. Minden esetben a hatalmas vérveszteség a közös pont .Hogy ki lehet az elkövető? Nem tudni. Azonban történetünk főhősére, Sayara hárul a feladat, hogy megtalálja a gyilkost, akár gyilkosokat. Maga, az anime 2000-ben jelent meg, filmje csak 9 évvel később. Az animét többek között besorolták akció és horror kategóriába is, aki kedveli ezen műfajokat, talán azok számára lehet a leginkább ajánlott.

Higurashi no naku koro ni


Történetünk egyik főszereplője családjával új helyre költözik. Azonban nem is sejtik, ez a város milyen múltal rendelkezik. A fiú viszont nem is törődik semmi ilyennel, hiszen négy helyi lánnyal már azonnal sikerül barátságot kötnie, nem úgy, mint korábban. De a nyugalom nem tart sokáig, sorra kerülnek napvilágra olyan titkok, amik rosszat sejtetnek. Az anime leginkább a thriller és horror keverékének mondható, tehát nem egy békés történet. A sztori filmes változata 2008-ban jelent meg, Shrill Cries of Summer címen, és ahogy az előző esetben, itt sem minden korosztálynak ajánlott.

Honey and Clover


Kis felüdülésnek mondható talán, hogy a most következő anime már sokkal vidámabb, békésebb történettel rendelkezik. Lényegében 5 fiatal életétének megpróbáltatásait és fordulópontjait mutatja be, amiben nem marad el a humor, a dráma és a szerelem sem. Bármely korosztály számára egyaránt remek kikapcsolódás lehet megtekintése. A film 2006-ban jelent meg, és „Hachimitsu to Clover” címen lehet elérni.

Nana


Ez az anime talán van olyan ismert, mint a Death Note. A sorozat központjában 2 fiatal lány áll, akik azért indulnak Tokióba, hogy valóra váltsák álmaikat, és akár eltalálja őket ámor nyila. Mindkettejüket Nanának hívják, és valami furcsa véletlen folytán de össze is találkoznak a vonaton, ahol hosszasan elbeszélgetnek egymással. Habár megérkezésük után mindketten külön utakon kezdenek járni, a sors mégis egymás mellé sodorja őket, és így lakótársakká válnak. Szoros barátság alakul ki köztük, és együtt próbálnak meg leküzdeni minden akadályt, ami eléjük tárul a nagyvárosban. A történetben egyébként nagy szerepet kap a zene, így nem csoda, ha a történet során több dal is felcsendül majd. Ennek a történetnek a filmes változata 2005-ben jelent meg, és címe ugyanaz, mint magának az animének.

A sort még nagyon sokáig folytathatnánk, azonban ennyi is bőven elég ahhoz, hogy jobban bemutassuk az animék világát, akár filmeken keresztül. Remélhetőleg ezek után többen kedvet kapnak majd, hogy megtekintsenek néhányat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek