Starity

Kihirdették a 2011-es év legjobb skandináv előadóit

2012. január 13. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly is hódítottak a skandináv előadók, leginkább a svéd és a dán zene jutott el Európa nagy részébe, ám a többi északi állam is hallatott magáról.

hirdetés
Kihirdették a 2011-es év legjobb skandináv előadóit

A Scandipop idén is összeállította a legjobbak listáját, ahol egy új csapat, a Le Kid és a tavalyi svéd eurovíziós versenyző, Eric Saade tarolt. A mezőny egy-egy kategóriában igen erős volt, s volt olyan csoport is, ahol a nyertesnek több esélye volt ellenfeleivel szemben.

A legjobb női előadó

Anna Abreu, Linda Sundblad, Medina, Oh Land, Sanna Nielsen és September voltak a jelöltek, közülük a dán popzene koronázatlan királynője, Medina vihette haza a képzeletbeli trófeát. Az énekesnő a tavalyi évét hatalmas sikerekkel zárta, új nagylemeze és az arról megjelentetett kislemez a szokásos sikert aratta.

A legjobb férfi előadó

Talán senkinek sem okozott nagy meglepetést Eric Saade győzelme, ám versenytársai – Ola Svensson és Danny Saucedo – is igen népszerű tinisztárok, ám 2011 vitathatatlanul Eric éve volt. A kategória másik jelöltje, Mohombi inkább a tengerentúlon hódított: Nayerrel és Pitbullal közös dala, a Suave ugyan nem lett világsláger, de a klubokban azért lehetett hallani. Eric Amarillo és a BWO egykori tagja, Martin Rolinski is pályázott a legjobb címére.

A legjobb csapat

Az újonc Le Kid úgy tűnik, sokaknak tetszett, hiszen ők nyerték a kategóriát, a Barbie-dalról híres Aquát, az Electric Lady Labet, a Gravitonast, SOJO-t és a The Sound of Arrowst utasították maguk mögé.

A legjobb új előadó

A díjat egy duó, az Electric Lady Lab zsebelhette be, a BWO-ból kivált szépfiú, Martin Rolinski ismét hoppon maradt, de SOJO, Vanbot, Loreen és Alex Saidac is lemondhat a legjobb újoncnak járó elismerésről.

A legjobb női album

A tavaly sem tétlenkedő bulikirálynő, September albuma, a Love CPR lett a legjobb – legalábbis a Scandipop szerint. Versenybe szállt még a For Altiddal Medina, de a másik dán popcsillag, Oh Land is a jelöltek közt volt. September Sanna Nielsen, Anniela és Anna Abreu elől vitte el a díjat.

A legjobb férfi album

A kategória nyertese Eric Saade – nem meglepő módon. A fiatal énekes tavalyi első albumát, a Saade Vol. 1-et vásárolta meg tavaly a legtöbb svéd, de a második, Vol. 2 nagylemeze is igen kelendő volt – ennek értelmében ez is bekerült a versenyzők közé. Eric ismét maga mőgé utasította Danny Saucedot, de Mohombi, Eric Amarillo és Rasmus Seebach albuma sem lett díjazva.

A legjobb csapat album

Oh Alright, vagyis Oh, rendben – ez a címe a győztes albumnak, ami a verseny nagy kedvencéhez, a Le Kid nevű csapathoz tartozik. A kategóriában a legtöbbeknek a Barbie Girl slágerük miatt ismerős Aqua ismét alulmaradt. A többi jelölt: Electric Lady Lab, Eva & The Heartmaker, Rebecca & Fiona, és a The Sound of Arrows.

A legjobb debütáló album

Mohombi a verseny nagy vesztese: ismét a jelöltek közt volt, ám a Le Kid megint elhalászta előle a díjat. Az Electric Lady Lab, Linda Pritchard, Vanbot és Rebecca & Fiona is üres kézzel távozott.

Legjobb női kislemez

Agnes Carlsson, az Európában is ismert és elismert énekesnő dala, a Don’t Go Breaking My Heart nem volt elég ahhoz, hogy a legjobbnak titulálják, Dilba dala, a Try Again lett a skandináv kedvenc. Medina, Anna Abreu,Jenny Silver és Sanna Nielsen is jelölve volt.

Legjobb férfi kislemez

Egy igazán népszerű dal, a Popular nyerte a kategóriát, ami nem meglepő: 2011-ben a svédeknek harmadik helyet hozott a Németországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon. Eric ismét maga mögé utasította nagy riválisát, Danny Saucedót, az ex BWO-s Martin Rolinskit és Mohombit is.

Legjobb csapat dal

A Gravitonas és Roma Kenga közreműködéséből született Everybody's Dance nyert, a Timoteijt, SOJO-t és az Electric Lady Labet utasította maga mögé.

Legjobb kislemez új előadótól

A SOJO Jumping Jame nyert, de például Loreen vagy Alex Saidac is a jelöltek közt volt.

A legjobb videoklip

Íme az előadó, aki megállította a Le Kid előretörését: a népszerű svéd énekesnő, Robyn nyerte a kategóriát a Call Your Girlfriend című dalához készített kisfilmmel, de a Timoteij és az Electric Lady Lab is jelölve volt.

A legjobb dance-dal

A dán popkirálynő, Medina közremáködésével készített Du Säger Du Älskar Mig nyert, amelyet a Supermarkets jegyez, ám felfedezhető a dalban az Idol egyik zsűritagja, Anders Bagge is. A dal Avicii Fade Intto Darkness című szerzeményét előzte meg.

A legjobb remixnek járó díjat a Le Kid kapta, amit az Oh My Godhoz készített a SoundFactory. A dance banda díját a Zekers kapta a Bullfestért, 2012 legnagyobb reménysége pedig Eddie Razaz lett.

A nézők szavazatai alapján a 2011-es év legnagyobb kedvence Eric Saade lett, ami nem meglepő, ha csak az albumeladásait nézzük. Az olvasók Medina, September, Danny Saucedo, a Le Kid és a The Sound of Arrows közül klikkelhettek kedvencükre.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek