Starity

Életműdíjat kap Catherine Deneuve

2012. január 16. 11:11   |   Szerző: Lau89

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén tavasszal Catherine Deneuve veheti át az amerikai filmtársaság rangos díját.

hirdetés
Életműdíjat kap Catherine Deneuve

A neves Lincoln Center Filmtársaság április 2-án a New York-i díjátadón Charlie Chaplin életműdíjban részesíti a franciák talán leghíresebb és legelismertebb színésznőjét, Catherine Deneuve-öt.

Az eddig díjazottak között olyan hírességek voltak mint, Martin Scorsese, Tom Hanks, Robert Altman, Elizabeth Taylor, Billy Wilder és Alfred Hitchcock. Tavaly Sidney Poitier vehette át az elismerést.

A franciák nemzeti kincse, a 68 éves Deneuve 55 éves pályafutása alatt több mint száz filmben szerepelt, és 13 éves korában már forgatott. Olyan híres rendezőkkel dolgozott már együtt mint, Jacques Demy, Roman Polanski, Luis Buñuel vagy François Truffaut. 1968-ban, az amerikai Look magazin a világ legszebb asszonyának választotta. 1993-ban Golden Globe-díjat kapott és Oscarra is jelölték Régis Wargnier, Indokína című filmjében nyújtott alakításáért. Kétszer vehette át a Cannes-i Filmfesztivál legrangosabb díját, az Arany Pálmát, valamint a fesztivál elnöke is volt már 1994-ben. 1985-ben a francia polgármesterek szövetsége Marianne-nak, Franciaország jelképének választotta, arcképe a pénzérmék hátoldalát, bélyegeket, mellszobra pedig a polgármesteri hivatalokat díszítette. A híres francia divattervező, Yves Saint Laurent legjobb barátja és múzsája volt és 1992-tõl ő lett YSL-termékek hivatalos reklámarca.

Az Európa Meryl Streepjének is nevezett Deneuve anyanyelvén kívül angolul, olaszul és németül is folyékonyan beszél, két gyermeke van. Fia, a szintén színész Christian Vadim, aki Roger Vadim, francia filmrendezőhöz fűződő viszonyából született és lánya, a színésznő, Chiara Mastroianni, akinek apja a legendás olasz színész, Marcello Mastroianni.

Deneuve-öt a magyar közönség legutóbb François Ozon Született feleség (Potiche) című vígjátékában láthatta, amelyben partnere, a szintén világhírű francia színész, Gérard Depardieu volt. Ezenkívül hamarosan a mozikba kerülő Asterix és Obelix hatodik részében is láthatjuk majd a színésznőt, amiben Anglia királynőjét fogja alakítani.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek