Starity

Ma 50 éves Axl Rose

2012. február 06. 17:05   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Axl Rose-on egy generáció cseperedett fel a pályafutása alatt, viszont azon zenészek közé tartozik, akiknek a darabjaik örökké velünk lesznek.

hirdetés
Ma 50 éves Axl Rose

Nincs az az ember, akinek a – sokak szerint botrányos – Axl Rose (az anagrammája szerint: oralsex) név ne mondana semmit. Egy generációt, egy korszakot és zenét határozott meg aktívan a 90-es évek kezdete óta.

A rocksztár mentalitására nagy bélyeget nyomott apja, aki kiskorában bántalmazta, és szexuálisan zaklatta őt. Bár az anyja elvált a férfitól, és újraházasodott, a kis William (eredeti nevén William Bruce Rose) zülleni kezdett. Folyamatos háborúban ált az iskolájával és az élettel, így 17 évesen mindent otthagyott, és akkori barátnőjével Los Angelesbe költözött. A zene mindig közel állt a szívéhez, és bár kiemelkedő énekhangja volt, vokalistaként nem tudta magát elképzelni. Több hangszert kipróbált, de nem állta meg a helyét, így végül a mikrofonnál kötött ki.

Több bandában szerepelt, és a zenész ismerős köre egyre nőtt. Első komolyabb zenekara a „Rose volt”, amelyet a „Hollywood Rose” követett, kétségtelenül a Guns N Roses elődje. Ebben az időben ismerte meg Saul Hudsont (Slash) szólógitárost, Michael McKagant (Duff), aki basszerosként állta meg a helyét, Steven Adlert (Steven), a dobost, és csatlakozott hozzájuk Lafayette-beli barátja, Jeff Isabel (Izzy Stradlin). Ők a Guns N Roses máig világhíres tagjai.

hirdetés

A banda a kezdetekben lepukkant Los Angeles-i bárokban játszott, egy-két szobás lakásban laktak, és drogokkal kereskedtek, vagy éppen loptak a megélhetés érdekében. Azonban zenéjük által egyre ismertebb bandává váltak az angyalok városában, így figyelt fel rájuk az egyik kiadó, a Geffen Records. Axléket stúdióba hívták, ahol rögzítették első EP-jüket, a Live!? Like a Suicide-ot.

Ennek azonban még nem volt akkora sikere, mint első nagylemezüknek, az Appetite for Destructionnak, amely 1987-ben került a boltok polcaira. A 80-as évek legkelendőbb rockalbumává nőtte ki magát, rövid időn belül több millió példányban kelt el.


Appetite for Destruction

Ez a lemez már elismerést hozott nekik, díjátadókon léphettek fel, és olyan zenekarok előbandájaként turnéztak, mint Kiss, Aerosmith és az Iron Maiden. Az együttműködés viszont nem volt hosszú, mert Axl és a fiúk lassan, de biztosan sikeresebbek voltak előzenekarként, mint maga a főfellépő.

1988-ban jelentették meg a Gn'R Lies címû második albumukat, ami szintén bekerült a listák élére. Ezzel az elõzenekar szerepébõl és már önállóan is kisebb turnékra indultak. Axl közben érdekes magánéleti helyzetbe került. Viharos kapcsolatban élt Erin Everlyvel, az Everly Brothers énekesének lányával, akit feleségül is vett, de 2-3 hónapon belül elváltak. Erin közben terhes lett, de sajnos elvetélt, amelyet már gyenge kapcsolatuk nem bírt ki, így végleg szakítottak egymással.


Axl és Everly Brothers

Axl rövid időn belül összejött a kor leghíresebb szupermodelljével, Stephanie Seymourral. A Guns N Roses stúdióba vonult, és megalkotta a mindenbizonnyal leghíresebb albumukat, az Use Your Illusion I.–II.-t. Ez a korong merőben eltért a többitől. A fiúk személyesebb, mélyebb hangnemet céloztak meg, így olyan világhíres balladák születtek, mint a November Rain és a Don't Cry.

A banda kétségtelenül a fény korát élte. Világkörüli turnéra indultak (Use Your Illusion World Tour '91), amelynek keretein belül felléptek a Rock in Rión több mint 300 ezer ember előtt. A ráadás nem sokkal később jött, a Get in the Ring 2 éves turné volt, amellyel Budapestre is eljutottak, és ez volt a srácok leghosszabb koncertkörútja.

Azonban a turné végére a tagok eléggé kiégtek. Axl szakított barátnőjével, Stephanie-vel. Bár nagyon szerette a nőt és a megszületett kisfiát, a modell nagyon sokszor megcsalta őt. Stephanie volt a híres menyasszony a Guns N Roses leghíresebb klipjében, a November Rainben.


Stephanie a November Rain kisfilmben

A Guns N Roses felbomlott, amiért főleg Axlt és rossz természetét hibáztatták. Izzy így reagált a világ előtt, hogy miért kell, hogy a Guns N Rosesnak ebben a formában vége legyen: „Nem tetszett, hogy az igényei Axlnek kihatnak a GNR életére és közönségére. Egyre több mindent b*szott el, és egyre több mindent engedett meg magának. Tudtam, hogy szabadulnom kell tőle.”

A 90-es évek végén Axl ígértet tett, hogy a GNR él és virul, és hamarosan új albummal jelentkezik, Chinese Democracy néven. Azonban a bandája nélkül évekre eltűnt, a világ pedig csak várt rá. Közben szinte évente új megjelenési dátumok jelentek meg az új albummal kapcsolatban, de mind hamisnak bizonyult. Axl 2002-ben végre hírt adott magáról: a banda aktuális tagjai – Axl és pár barátja – léptek fel Guns N Roses néven az MTV Music Awardson, és adtak pár koncertet, köztük a Rock in Rión is, de ez nem tartott sokáig.

Bár az emberek nagyon várták Axl vagy éppen a Guns N Roses visszatérését, ez elmaradt. A fellépés visszhangot vágott ki. Sem Axl, sem az új srácok nem váltottak ki pozitív véleményt az emberekből. Folyamatos tagváltások miatt sosem volt állandó zenekar Axl mögött. Az új album persze továbbra sem jött ki. Axl újra eltűnt a világ elõl.

2006-ban aztán robbant a bomba: világkörüli turnét jelentettek be, ami sikeresen el is indult, és újra eljutottak Magyarországra is. 2007-ben fejezték be a koncertezést. Ezután ismét csend állt be, csak pár hamisnak bizonyult megjelenési dátummal rukkoltak elő. 2008 végén pedig megtörtént, amit kevesen mertün már remélni: hivatalos megjelenési dátumot adtak ki, és november 23-án kijött a 15 éve készülõ Chinese Democracy. Bár az album osztott sikert aratott a rock zenét kedvelők körében, az eladási arányok szerint szépen szerepelt a listákon.

Axl 2010-ben fellépett a Leeds fesztiválon. A korai sovány, vad rocksztárból kevés maradt. Az akkor 49 éves legenda meghízott, és kétségtelenül nem a karrierje csúcsán állt. De ami a legnagyobb felháborodást váltotta ki, az a 6 percnél következő gitárszóló, amelyet eredetileg Slash-tól élvezhettünk. Ez viszont csak egy gyenge utánzat volt a vélemények szerint.

Axl tervez még új albumot, és ígérte, hogy a legjobb még csak most jön. Reméljük, hogy az 50 éves énekes valóban összeszedi magát, és valami ütőssel ajándékozza meg a világot. Jelenleg pedig boldog párkapcsolatban él Sasha Volkova fehérneműmodellel. Azonban, ha a nagy visszatérés elmarad, Axl Rose és a világhírű csapata, a Guns N Roses akkor is legenda volt és lesz is, mert olyan igényes és kifinomult zenét nyújtott a világnak, amelyet egyhamar nem lehet elfelejteni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek