Starity

Hamarosan itt a Valentin-nap

2012. február 11. 21:09   |   Szerző: Zsozsi13

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bizonyára mindenki ismeri a Valentin-napot, ekkor ugyanis a szerelmespárok egymást ünneplik, és együtt töltik a napot. De hogyan is kezdődött az egész?

hirdetés
Hamarosan itt a Valentin-nap

A Valentin-napot a szerelmesek világnapjának is szokás nevezni. Nem csoda, hiszen ez az ő napjuk. Üdvözlőlappal, virágokkal és ajándékokkal lepik meg egymást a boldog párok. De honnan is ered ez az egész hagyomány?

Bálint napját másnéven Valentin-napnak szokták nevezni, ami február 14-e. A szokás eredete egészen a 14. századra nyúlik vissza, Bálint püspök legendájára, aki a jegyesek és a házaspárok védőszentje. Az ő legendájával kezdődött minden. Mielőtt II. Claudius császár kivégeztette volna a püspököt keresztény mivoltja miatt – február 14-én –, a börtönben visszaadta egy vak fiatal lánynak látását – amellett, hogy sok katonát esketett meg a rabságban töltött ideje alatt. A legenda szerint Bálint egy üzenetet hagyott a lánynak, ezzel búcsúzva tőle: „A te Bálintod!”.

Pogányok

A pogány népnek is volt ezekben az időkben egy hagyománya. Február 14-e környékén tartották az ókori rómaiak a pásztorünnepeket, melyek napjain rítusokat tartottak, ezzel kiűzve Lupercalia gonosz istenséget az emberekből. A férjek virágot ajándékoztak nejüknek, és templomba mentek. Ez egyben a Római Birodalom főisteneinek, Hérának és Zeusznak az ünnepnapja volt.

Természetesen különböző országok különböző szokásokat őriznek erről a napról:

Anglia

Angliában egy költő verséről szólnak mítoszok, melyek Triász, a természet istennője napjáról szól, amikor minden ember párt talál magának. A 15. század végétől a párok kisebb ajándékokkal lepik meg egymást ennek örömére.

Németország

Az angol kivándorlók terjesztették a Valentin-napot, így jutottak el hagyományaik Amerikába is. Németországban ezen február 14-én bált rendeztek, mely a virágtermesztőknek nagyon kedvezett, mivel „reklámként” szolgált nekik. Az országban a legfontosabb ajándék még mindig a virág. Más német vidékeken pedig ez a madáresküvő ünnepe, amelyről egy népdalt is sokszor énekelnek.

Japán – „White Day”

Ezen a napon a feleségek férjeiket, főnökeiket, férfi ismerőseiket ajándékozzák meg csokoládéval, egy hónappal később pedig ők kapnak viszonzásként fehér csokoládét. Ebből adódóan nevezték el a 14-ét White Daynek, azaz Fehér napnak. A másik szokásuk, hogy a fiatal leányok maguk készítenek csokoládét, és azt annak a fiúnak adják, akibe szerelmesek. Ezt február 14-én viszonozhatják.

A White Day ellentettje a Dél-Koreában ismert Black Day, aki ugyanis nem kapott egyik napon sem ajándékot, az „gyászol” (fekete szószos tésztát eszik). Ez más hónapok 14. napjában tartandó.

Magyarország

Kevéssé ismert, de nagyon közel állunk a németekkel Szent Bálint ünnepéhez, hiszen rengeteg freskón ábrázolják a szentet templomokban. Szokásaink szerint, ha Bálint napja száraz, akkor jó lesz a termés. Azt is tartották, hogy ilyenkor választanak párt a verebek vagy ekkor térnek haza a vadgalambok, de az ország más tájain etetni is szokták a madarakat. A Valentin-nap (többnyire amerikai befolyásra) hazánkban is kezd egyre népszerűbbé és elterjedtebbé válni. A leggyakoribban a virágküldések, sokan kedveskednek páruknak egy-egy üdvözlőlappal, édességgel vagy vacsorával.

Egyéb országokban is meglehetősen ismert az ünnep, Lengyelországban például található egy Szent Bálint-ereklye, és a vértanú, valamint a szerelmesek ünnepeként tisztelegnek a legenda előtt. Az olasz fiatalok pedig ráírják egy lakatra a nevük kezdőbetűjét, majd lezárják. A kulcsot a vízbe dobják, és kívánnak valamit, azt azonban soha nem árulhatják el, hogy mit kértek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek