Starity

Hányadik gyermekként születtél?

2012. február 16. 10:10   |   Szerző: SugarGirl

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kutatások megállapították, hogy nagy szerepet játszik egy gyermek személyiségének alakulásában, hogy hányadikként született a családba.

hirdetés
Hányadik gyermekként születtél?

Szeretnél néha te lenni a legkisebb testvér, hogy babusgassanak, a legnagyobb, hogy érettebben kezeljenek, esetleg az egyke, hogy ne kelljen testvéreiddel osztozkodnod? A legújabb felmérések megállapították, hogy nagyban befolyásolja a gyermekek személyiségfejlődését, hogy hányaddiként jöttek világra. Persze, kivételek mindig vannak, de általában a következő viselkedési formák jellemzőek a legidősebb, a középső, a legkisebb, valamint az egyke gyerekekre.

Az elsőszülött

Mivel az elsőszülött gyermek eleinte egyedül van, rengeteg figyelem és törődés irányul rá. Szellemi teljesítménye általában kiváló, és a kutatások kimutatták, hogy általában az ő IQ-szintjük a legmagasabb a testvérek közül. Azonban, szintén a legidősebbekre jellemző a legnagyobb szorongás is, mivel „gyakorló” szülő lévén anyjuk vagy apjuk sok mindent túlreagálhat, vagy csupán máshogy kezelhet, mint következő gyermekeiknél, és ez később komoly komplexusokhoz vezethet az első testvérnél. Mikor kistestvérük születik, a figyelem hirtelen elterelődik róluk, így sokszor megfelelési kényszer vagy túlzott teljesítési vágy alakul ki náluk. Mivel hozzászoknak, hogy ők a legnagyobbak, és sokszor nekik kell felelőséget vállalniuk a kisebb gyerekekért, később remek vezető válik belőlük.

A középső gyermek

Általában a középső gyermekekre irányul a legkevesebb figyelem, ezért sokszor előfordulhat, hogy lázadni kezdenek, mert ezzel próbálják felhívni magukra környezetük érdeklődését. Legidősebb testvérük az elsőszülötteknek járó tiszteletet és bizalmat élvezi, míg a legkisebb gyerek örökre a család csöppsége marad. Megfigyelték azt is, hogy általában a középsők kötődnek legkevésbé a családhoz, családtagjaikhoz, így ők lesznek a legengedetlenebb gyermekek is. Sportteljesítményekben általában lepipálják idősebb testvérüket, és kitartóbbak is, mint a többi gyermek. Határozott elképzeléseik vannak, amiket rendszerint meg is valósítanak, ezenkívül pedig ők a legtalpraesettebbek is a családban.

A legkisebb testvér

A legkisebbek örökre a legkisebbek maradnak, nem számít, hány év telik el, ezért róluk nem tereli el a szülői figyelmet egy új jövevény. Igénylik a törődést, és nekik van a legnagyobb igényük a szeretetre és a gondoskodásra. Általában vakmerőbbek, és könnyebben vállalnak kockázatot idősebb testvéreiknél. Rendszerint humoros, laza életfelfogással bírnak, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Ritkán vállalnak felelősséget, és nem viselik jól, ha rájuk kényszerítenek valamit. Nagy baráti társaságuk van, és szeretnek dicsekedni, így ennek következtében hajlamosak a lódításokra, túlzásokra.

Az egyke

Egykének lenni nagyon különbözik attól az állapottól, amikor testvérek is alakítják az életet. Ezekre a gyerekekre leginkább az a jellemző, mint a legkisebbekre, azt leszámítva, hogy közel sem lesznek annyira lazák és talpraesettek, ugyanis nincs rajtuk testvéri elnyomás, ami megtanítaná őket arra, hogy hogyan álljanak ki magukért. Nem kell osztozkodniuk a szülői figyelmen, a játékokon, az édességeken vagy éppen a tévén, így sokszor kissé elkényeztetetté vagy akaratossá válnak. Nagy szükségük van a törődésre, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Igénylik a magányt, hogy néha csak úgy eltöprengjenek, azonban imádnak konfliktusokat szítani, és hajlamosak túldramatizálni dolgokat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek