Starity

Mi van a bikicsunáj mögött?

2010. július 09. 18:06   |   Szerző: kovacs

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan keletkezik a modern népi kultúra? Sejthették-e Rózsa Sándor kortársai a betyár majdani népszerűségét? Mennyire gagyi a 21. századi ember szemével egy 1969-es holdkomp? Aki elolvassa a cikket garantált instant választ kap.

hirdetés
Mi van a bikicsunáj mögött?

Szarka László, a Megasztárból kibukott 40 éves ököritófülpösi biztonsági őr az Alphaville együttes Big in Japan című dalával - rossz angol kiejtése ellenére is - egy csapásra ismert és keresett énekessé vált. Mi az oka ennek a hirtelen jött népszerűségnek? Hogyan születik az internetes folklór? Nevetséges kisember, vagy amolyan 21.századi mondai hős?

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a népzene, a folklór megszűnt létezni és a nép ajkán születő mondáknak végleg befellegzett. De valóban kihalt a spontán, saját belső törvényszerűségei mentén alakuló népi kultúra?

Vegyük észre, hogy Szarka László igazi, hamisítatlan népmesei figura, s ezen mit sem változtat, hogy vélhető feltalálási helye nem a fonó, hanem az internet, s hívei sem kukoricafosztó öregasszonyok, hanem mai net-polgárok. Modern Hary János ő, aki nem létező angol nyelvtudása segítségével húzza ki magát a vízből. Mindez jelenidőben persze nehezen lekövethető, mint ahogy Rózsa Sándor kortársai sem sejthették a betyár későbbi népszerűségét. Nos, ez a vidéki biztonsági őr határozottan megmozgatja az átlagember fantáziáját. Ebből is látszik, hogy csodatévő kanászlegényekre milyen nagy szüksége van a mai magyar társadalomnak. A nagy dolgok különben is gyakran igen egyszerűnek látszanak - a holdkomp (én láttam igaziban) például úgy néz ki, hogy mai technikával te és én a fészer mögött jobbat tudnánk sztaniolpapírból összerakni. Kodály Zoltán a korabeli folklórt kutatta Erdélyben, és íme most szemünk előtt alakul a valósággal dacoló, zsűrin, gátakon ajtóstól áttörő Modern Magyar Mondai Hős. (továbbiakban MMMH)

De a dogokat helyi értékükön kell kezelni: maga a jelenség lehengerlő, ha a személy mégoly gyarló s talán méltatlan is: angol- és énektudás híján sajnos Szarka Lászlóból sem lehet soha igazi sztár.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek