Starity

Magas sarkú cipők átka

2012. március 06. 15:03   |   Szerző: AmyVie

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sok nő hord szívesen magas sarkú cipőt, hisz elegáns megjelenést kölcsönöz viselőjének. Vajon egészségügyi szempontok alapján mennyire éri meg a fájdalmas, égető érzés mellett hosszútávon?

hirdetés
Magas sarkú cipők átka

A világon több rendkívüli tudóst foglalkoztatott a tény, miszerint a magas sarkú lábbeli viselése több problémát vet fel, mint azt nagyobb részt a nők gondolnák. Néhány tudós az elmúlt években megállapította, hogy a magas sarkú cipők viselése rövid időn belül szinte visszafordíthatatlanul károsíthatja a lábat anélkül, hogy azt tudnánk.

Számos tudós kísérletet is végzett arra vonatkozóan, hogy a tartósan magas sarkút viselő nőknél a későbbiek során milyen „tünetbetegség” kerül elő. Egy ausztrál kutatócsapat két csoportot jelölt meg, az első csoport, akik hetente legalább negyven vagy annál több órát vannak magas sarkúban, illetve a második, akik kevesebb mint tíz órát töltenek el egy héten magas sarkúban. A csoportok tagjait arra kérték meg, hogy sétáljanak végig egy hosszú szakaszon, amely különféle „speciális érzékelőkkel” volt ellátva. Az érzékelők segítségével vizsgálták azt, hogy a láb milyen végleteken ment keresztül mozgás közben: lábizmok és a boka- és térdízület működését, a lépések hosszát, valamint a talp és a talaj érintkezését.

A kísérlet során olyan érdekes dolgokat tapasztaltak meg, amely a hétköznapi élet során szinte fel sem tűnik számunkra. A magas sarkút viselő hölgyek leginkább aprókat, szinte „bántóan agresszív” lépéseket tettek meg mezítláb, illetve cipőben egyaránt, amely sokkal jobban terhelte a vádlit. Azok a nők, akik lapos talpú cipőben járnak, nagyobbakat és szinte légieseket lépnek, amely nem terheli meg a vádli izmait.

A több éves megfigyelések, tapasztalatok azt igazolták, hogy akik rendszeresen, több mint negyven órát viselnek egy héten magas sarkút, azoknak két éven belül visszafordíthatatlan károsodást okozhat, és növelheti az izomsérülések előfordulását is.

Az izomsérülések mellett olyan esztétikai károsodások is bekövetkezhetnek, mint például a bütyök kialakulása. Ez általában a nagylábujjon szokott keletkezni, amely egy fájdalmas, nem túl szép látványt nyújtó csontkinövés. Ezt általában csak műtét segítségével tudják a szakemberek meggyógyítani, ekkor „kivésik” a keletkező csontkinövést, és helyreállítják a nagylábujj helyes állását.

A keskeny orrú magas sarkú cipő az egyik leggyönyörűbb lábbeli, ám talán ez az egyik legveszélyesebb is. A cipőben az ujjak elől összenyomódnak, majd mozgáskor a nagylábujj meghajlik és az alapperc (a nagylábujj 3 ujjpercből áll: alapperc, középperc, körömperc) jellegzetes alakot vesz fel, ez a pozíció létrehozza a kalapácsujjat. Ez kezdeti állapotban még egy egyszerű kis lábujjsínnel helyrehozható, ugyanis a sín úgymond nem ereszti el a nagylábujjat, és visszahúzza őt az eredeti helyzetébe.

Az úgynevezett Achilles-ín sérül meg a leginkább. A sarok megemelkedésének hatására megrövidül, s később annak kinyújtása, illetve a lapos sarkú cipőre való ismételt áttérés fájdalmas lehet. A térd sem ússza meg, ugyanis ízületi elváltozást okozhat.

A legrosszabb tünet, amely beárnyékolhatja az egész életet, az a fejfájás. A magas sarkú cipőt hordó nőknél sokkal gyakoribb a fejfájás, ugyanis a rossz tartás eredményeként a nyaki izmok megmerevednek, amely megnyomja az ott lévő idegszálakat.

A megoldás sosem egyszerű, azonban lássunk néhányat:

– Különleges alkalmakkor megengedett a magas sarkúk viselése egy-két órán keresztül, de annál tovább már nem ajánlatos.
– Napjaid további részében inkább lapos talpú cipőket kell hordanod, vagy ha teheted, legyél mezítláb, hisz az a legegészségesebb.
– Ha mindenképpen szeretnél magas sarkú cipőt hordani, akkor semmiképp ne olyat vegyél fel, amelynek nincsen hátrésze: ugyanis ebben az esetben az ujjak begörbülnek, és további elváltozásra lehet számítani.
– Váltogasd sűrűn, napjában legalább egyszer a magas sarkú, illetve a lapos talpú cipő viselését.
– Ügyelj a testsúlyodra. A lábra és lábat tartó izmokra ugyanúgy kihatnak a kilóid.
– Mindenképpen étkezz egészségesen! Az egészséges életmód fontos szerepet tölt be az erek és a szövetek állapotát illetően.

Azoknak a nőknek, akiknek szenvedélyükké vált a magas sarkú cipő, nem kell félniük. A tudósok szerint nem a legegészségesebb, de aki hetente egy-két alkalommal viseli, kevés órát, annak csökken az izom- és egyéb sérülések kockázata, amelyet a magas sarkú cipő vált ki.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek