Starity

Mire is való a méz?

2012. március 30. 08:08   |   Szerző: WhiteRosee

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pubertáskor idején, a pattanások megjelenésekor, egy esés, horzsolás vagy szájszárazság esetén is fordulhatsz az édes élvezethez!

hirdetés
Mire is való a méz?

Ki ne látott volna még a réten, a virágok közelében méheket – de felmerül bennünk, mit is csinálnak ott? A virágok nektárjából gyűjtik a méz alapanyagát, mely keveredik az általuk termelt gyomornedvvel. A magas víztartalmú, híg levelet hatszögű lépsejtjeikben tartalék táplálékként elraktározzák.

Általában a kiskamaszokon, de az idősebb korúakon is gyakran megjelennek a pattanások. Lehet, hogy valakinek egy-két darab jelenik meg az arcán, míg másnak jobban elfajul a helyzet, de hiába ír fel az orvos kenőcsöt, ha az sem hat megfelelően. Mit tanácsos ilyenkor tenni?

Gyógyíts a mézzel!

Egy egyszerű pakolás is megteszi a pattanásos arcra: vigyél fel vékony rétegben mézt a bőrödre, és hagyd rajta 15 percig, utána langyos vízzel mosd le. Eleinte kiválthat még több apró pattanást az arcodon, de megéri, mivel utána szebbé teszi a bőrfelszíned! Fontos viszont, hogy arcpakolásokra csakis jó minőségű termelői mézet használj!

Leginkább egy szeles és hűvős őszi napon fordul velünk elő, hogy a szél kifújja ajkainkat, és nem hat mindig a szőlőzsírunk, vagy nem elég gyorsan. Ilyenkor a méz nagy segítséget nyújt: ha bekened vastagabb réteggel a szád, és 10-20 percig érintetlenül hagyod, az eredmény gyors és látványos lesz!

Mire is jó még a méz?

A mézben hatféle sav található meg, amitől az étvágyad nagyobb lesz, és az emésztésben is segít. Található benne C-, B1- és B2-vitamin, emellett kiváló fertőtlenítő, mivel a méhekkel előállított enzim baktériumölő hatású, így gyógyítja a sebeket, horzsolásokat. Az izomfáradtság ellen is hat, mert a benne rejlő cukrok gyorsan és átalakulás nélkül felszívódnak. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nyugtató hatással rendelkezik, így lefekvés előtt megéri egy kanált elnyalogatni.

Ha a méz besűrűsödik (megkeményedik), ajánlatos a mézes üveget meleg vízbe állítani. Így visszaáll eredeti állapotába anélkül, hogy veszített volna az értékeiből.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek