Starity

A sírás jó dolog

2012. április 07. 19:07   |   Szerző: misssha

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztosan rengetegszer hallottad már, hogy ha sírnunk kell, ne tartsuk vissza, mert csak még rosszabb lesz. Ez az állítás igaz, ugyanis a sírásnak nem csak negatív oldala van, sőt, néha ez a legjobb gyógyszer a szomorúság ellen!

hirdetés
A sírás jó dolog

A sírásnak több fajtája van, ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy az ember olyan kifejlett lény, hogy tulajdonképpen bármitől sírni tud, ha a dolog mélyen érinti őt. Lehet az negatív, sőt pozitív dolog. is Az ember az egyetlen, aki képes érzelmek hatására sírva fakadni, de sírhatunk akár fizikai fájdalomtól is. Amikor ez leginkább düh vagy szomorúság miatt történik, sokszor hallhatjuk, hogy semmit nem old meg ha sírunk, ami teljesen igaz, viszont önmagunknak ez egy nagyon jó fajta gyógyszer.

Tudományos háttere
A sírás egy természetes válasz azokra a külső ingerekre, amik mélyebb ponton érintettek. A rossz élmény által okozott sírás tulajdonképpen egy jelzés, hogy segítségre szorulunk, valamint egyfajta kommunikáció az emberekkel. Az örömkönnyeket a bennünk felgyülemlett stressz és izgalom okozza, amit ilyen úton adunk ki magunkból. A fizikai fájdalomnál jelentkezett sírást tudjuk a legkevésbé szabályozni, hiszen ilyenkor a test idegei önkéntelenül jelzéseket küldenek az agyhoz, és ha ezek erősebbek, az agyunk tehetetlen, és ösztönzött válasza a sírás.
Az ember általában olyan társaságban „mer" sírva fakadni, ahol megbízik azokban a személyekben. Amikor sírunk, többnyire úgy érezzük, a gyengeségünket, védtelenségünket, sebezhetőségünket tárjuk föl az emberek előtt. Ez az egyik oka annak, hogy a nők többször sírnak, hiszen ők a „gyengébbik nem” – a férfinek az ösztönében van, hogy az érzelmeit nem szereti kimutatni, ezért leginkább akkor itatja az egereket, amikor teljesen egyedül van.

Miért jó kisírni magunkat, és miért baj, ha visszafojtjuk?
Egy kiadós sírás után ellazul a test, csökken a stressz bennünk (a könnyben olyan hormonok kerülnek ki a szervezetből, amik csökkentik a stresszt), újra képesek vagyunk tisztán látni a körülöttünk lévő dolgokat, eseményeket, mentálisan jobban érezzük magunkat, ráadásul sírás után jobban kitisztul az agy, jobban tudunk gondolkodni. Továbbá szintén pozitív oldala, hogy a sűrű könnytermelődés elpusztítja a baktériumokat, méregtelenít. Jót tesz a vérnyomásunknak, több oxigént visz a szervezetünkbe, és megelőzi az infarktust.
Ha visszafojtjuk a sírást, annak az eredménye leginkább az lesz, hogy a felgyülemlett stressz és érzelem mennyisége még jobban fokozódik bennünk, és elkerüljük az összes feljebb említett dolgot, ráadásul a figyelmünket is eltereli, megterheltnek érezhetjük az agyunkat, fejfájást okozhat.

Mikor káros, ha „eltörik a mécses”?
Az a mondás, hogy „a jóból is megárt a sok” a sírásra is tökéletesen igaz. Ha több órán keresztül pityergünk, megerőltetjük az agyunkat, emelkedik a vérnyomásunk, és ezáltal erős fejfájást kaphatunk. Ám ugyanez a helyzet a dühből kitörő könnynélküli hisztivel is, amikor annyira felgyülemlik a stressz, hogy ez az egyik fajta levezető, ám nem minden esetben hat, sőt, nem minden esetben tesz olyan jót, mint egy érzelemmel teli sírás.

Érdekességek

  • A sírás, illetve a nevetés is az egyik velünk született reflexek közé tartozik.
  • Kutatások szerint a depresszióból való kilábalás egyik fontos lépése, ha sírunk, és többet érhetünk el vele, mint különféle kedélyjavító gyógyszerekkel.
  • A sírás egyik összetettebb okozója a meghatottság, amit okozhat öröm, bánat, együttérzés, szánalom, esetleg részvét. Ezek az úgynevezett hirtelen-érzelem-felindulások, amik rövidebb távúak.
  • A sírást leginkább légzőgyakorlatokkal kompenzálhatjuk, ami viszont nem a reflexeink közé tartozik, tehát egy külön megtanulható légzéstechnika.
  • A tinédzserek sírógörcseit a hormonváltozás is okozhatja, statisztika szerint az ember serdülőkorban sír a legtöbbet érzelmi felindulásból.
  • A csecsemők sírással fejezik ki, ha valamire szükségük van. Egy kisbaba az első pár évében például többet sír, mint nevet, ugyanakkor ennek a nagy részét mind kommunikáció céljával teszi.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek