Starity

Kit Harington bemutatkozik

2012. április 16. 02:02   |   Szerző: Ellie Andrews

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fiatal, jóképű színész, engedvén a sajtó és a rajongók nyomásának, megnyílt végre. Egy interjúban mesélt önmagáról, neve eredetéről, stílusáról, és a haját övező furcsa érdeklődést illetően is nyilatkozott.

hirdetés
Kit Harington bemutatkozik

Április elején újra hódító útjára indult az HBO legnagyobb visszhangot keltő sorozata, a Trónok Harca, melyet George R. R. Martin népszerű fantasyregényei alapján készítettek. A második évad még több izgalmat, még több ármányt, csalást, vért és szexet ígér nézőinek, a készítőktől megszokott erőteljesen élénk, szemléletes ábrázolásmódban. A harc folytatódik a hatalomért, új szereplők bukkannak fel a Hét Királyság rejtelmes földjén, és ők is megkövetelik a maguk jussát. Így elképzelhető, hogy a történet még kacifántosabban növekszik tovább, és begyűrűzik esetlegesen azok életébe is, akik tavaly nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget a sorozatnak.

Az egyik kulcsszereplőt, a fattyú Jon Snow-t játszó 25 éves brit színész, Kit Harington az első pillanattól fogva népszerű a rajongók körében. Nemcsak a karakterét, de őt magát is élénk érdeklődés övezi mind a nézők, mind a sajtó részéről. A göndör hajú fiatalember egyelőre leginkább nem érti, mi ez a hisztéria a haja körül, és hogy egyáltalán miért érdekes az embereknek egy róla készült lesifotó. Önmagát zárkózott személyiségnek jellemzi, ám ahogy a tévésorozat népszerűsége nőttön nő, ő is egyre inkább rivaldafénybe kerül.

„A magánéletemet illetően vannak bizonyos elképzeléseim – mondja Kit. – Néha elég féktelen tudok lenni, de ezt az oldalamat szeretném megtartani a közvetlen környezetemnek, barátaimnak. Szeretek kimozdulni otthonról. Szeretek bulizni. Múlt éjjel egy szórakozóhelyen voltam, és most már elővigyázatosnak kell lennem, fel kell készülnöm rá, hogy esetlegesen viszontlátom magam másnap a neten. Nem lehetek többé az a Kit nyilvánosan, aki azelőtt voltam.”

Ebben minden kétséget kizáróan igaza lehet, hisz egyre többen állítják meg az utcán, nemrégiben papparazzók követték kanadai útja során, és tavaly a népszerű Men's Journal felkérte őt egy divatfotózásra, mely végül nagy port kavart Kit rajongói körében. Saját stílusáról és a népszerűséggel járó kiváltságokról így nyilatkozik: Általában olyan ruhákat viselek, amik kicsit szűkebbek, testhezállóbbak. Nem szeretem a bő, lötyögős cuccokat. Azt hiszem, ez amiatt van, mert alacsony vagyok. A bő ruhákban még alacsonyabbnak tűnök. Viszont halvány fogalmam sincs a divatról. Azt tudom, hogy mit szeretek viselni. Mindig megvádolnak azzal, hogy túl sok feketét viselek. Ez igaz, szeretem a feketét. Ebben hasonlítok Jon Snow-ra. De szeretek megjelenni a vörös szőnyegen is. Túlzóan díszesek és fárasztóak ezek az események, de van abban valami igazán izgalmas, hogy elegánsan kiöltözöl, az emberek kiabálnak rád, forognak a kamerák, kattognak a fényképezőgépek. Álomszerű és rabul ejtő. Még mindig elég szürreális nekem ez az egész. Nem akarok hozzászokni. Nem akarom természetesnek venni. Egy csomó színész van a világon, akik roppantul tehetségesek, és mégsem sikerült nekik az az áttörés, ami nekem igen. Szóval, nagyon fontos, hogy ne vegyem ezeket a dolgokat természetesnek, vagy érezzem úgy, hogy nekem ez jár.”

A szerény, ámde lelkiismeretes és ambiciózus Kit nem készült mindig színésznek. Gyermekkorától kezdve vonzották a művészetek, annak több ágával is megpróbálkozott, hol hobbi szinten, hol komolyan.

„Az apám úgy nézett ki, mintha valaki hasba lőtte volna, amikor megmondtam, hogy színész akarok lenni, de mindig is támogatott – meséli Kit. – A szüleim sosem erőltettek rám vagy a bátyámra semmit. Nagyon összetartó család vagyunk. Ha valami érdekelt bennünket, a szüleink biztosítottak nekünk mindent, ami ahhoz volt szükséges, hogy kiélhessük a szenvedélyünket. Régebben nagyon szerettem fotózni, úgyhogy vettek nekem egy fényképezőgépet, és beírattak jó pár tanfolyamra. Mindig is szerettem írni, szóval az anyukám könyveket adott nekem, amiből megtanulhattam az alapokat. Amikor pedig előálltam a színészettel, azt mondták, hogy ez komoly dolog, és elküldenek Londonba a Nemzeti Ifjúsági Színházhoz, hogy elvégezzem a tanfolyamaikat. Ráfaragtak, mert belementem. Szerencsére idáig ez kifizetődő döntésnek bizonyult.”

E szavait tények támasztják alá, ugyanis az iskola elvégzése után igen hamar a londoni színházi élet pezsgő középpontjába került. Egy nagyon fontos színdarabban játszott egy évig főszerepet, melynek híre az egész világot bejárta. Rögtön ezután pedig egy olyan sorozatra szerződtették, mely minden bizonnyal teljességgel egyedülálló, és az emberek nagy érdeklődéssel viseltetnek iránta. A kérdésre, hogy sikerei miatt boldogabbnak, vagy magabiztosabbnak érzi-e magát, így válaszolt: „Sokkal magabiztosabb vagyok. Mindenképpen. Nagyon magabiztos vagyok bizonyos dolgokat illetően az életemben, de még mindig túl sokat aggódom, és hordom le saját magam. Gyakran csináltam ezt korábban, a színházi fellépéseim során, de ennek nem arról kellene szólnia, hogy az ember önostorozó, és megtalál minden kis hibát abban, amit tesz. Szerintem fontos, hogy az ember képes legyen bizonyos dolgokat maga mögött hagyni, és továbblépni. Nagyon angolnak neveltek a szüleim. Nem szándékosan, csupán azért, mert azok, és én is az vagyok. Egyszerűen a részem ez az erős, brit cinizmus és pesszimizmus, ami ellen folyamatosan harcolok.”

Pesszimizmusra Kitnek aztán tényleg semmi oka, hiszen nemrégiben jelenlegi sikereinek köszönhetően esélyt kapott arra, hogy a Trónok Harcán kívül másban is megmutathassa, mit tud. Idén kerül a mozikba új filmje, a Silent Hill: Revelation, melyet 3D-ben forgattak, és melyben ismét gyermekkori példaképével, Sean Beannel dolgozhatott együtt. Azon kívül nemrégiben újabb filmet forgatott Kanadában. A palettán ezúttal is egy fantasy regényadaptáció van, a Hetedik Fiú, melyben olyan sztárok mellett domboríthat a vásznon, mint Jeff Bridges, Ben Barnes vagy Julianne Moore. Az viszont tény, hogy rajongói nem csak a tehetsége miatt szeretik ennyire. A vonzó megjelenésű, kedves fiatalember sokszor tapasztalja, mekkora rajongás övezi személyét, és hogy a hölgyek mennyire csodálják a haját.

„Ez olyan valami, amire aztán tényleg nem számítottam. Azt mondták a készítők, hogy növesszem meg a hajam. Az első epizódban még parókát viseltem, és utáltam, úgyhogy mindenképpen meg akartam növeszteni. Azelőtt mindig rövid volt, egészen idáig azt se tudtam, hogy göndör. Most meg mindenki erről beszél, ami nagyon különös. Nem tudom miért. Sok hajam van, talán ezért.”

Sokan érdeklődtek afelől is, hogy honnan jött a furcsa becenév, a Kit, hiszen a brit színész valódi neve Christopher. „Azt hiszem a papot hívták így, aki összeeskette a szüleimet. Úgy gondolom, egyszerűen csak nagyon kedvelték őt, és tetszett nekik a neve. Így lettem én Kit. Tizenegy éves koromig fogalmam sem volt róla, hogy a valódi nevem Christopher. Az iskolában a beiratkozáshoz szükséges volt kitölteni egy tesztet, hogy felmérjék mit tudok, és feltüntettem rajta a nevemet, hogy Kit Harington. Ők meg mondták, hogy: »Oké, de neked nem ez a neved.« Én meg azt mondtam, »azt hiszem, arról azért tudnék.« Felvilágosítottak, hogy engem igazából Christophernek hívnak. Én meg: »Mi van?« Úgyhogy hazamentem, és volt egy igen komoly beszélgetésem a mamámmal.”

Kit sorozatbéli karaktere, Jon Snow a második évadban elindul a Falon túli világba, a jeges és veszélyekkel teli, titokzatos északra, hogy beteljesítse sorsát az Éjjeli Őrség kötelékében. Kalandjai során számos nehézséggel kell szembenéznie, és végül összeakad egy, a vadak népéből származó lánnyal is, aki fontos szerepet fog játszani az életében. Ezáltal az első évadban megismert duzzogós kamaszfiú érett férfivá növi ki magát és valódi harcossá válik. A hölgy rajongók nagy örömére azonban maga Kit Harington nem csak a vásznon viselkedik hősiesen és lovagiasan.

„Egyszer kiálltam egy lányért a McDonald'sban. Ez egy olyan hely, ahol kidobók is vannak. Elég későre járt már, a hely mégis tömve volt, úgyhogy megkérdeztünk egy fiatal párt, hogy leülhetünk-e az asztalukhoz. Aztán az a pasi elkezdte zaklatni a lányt, akivel voltam. Azt mondtam: »Oké haver, nyugodj le.« Arra gondoltam, hogy itt az ideje, hogy Kit Harington megvédelmezze egy nő becsületét. Felálltam. Erre ő is felállt, nagyon magas volt! Én ütöttem először, ő meg elterült. Alig tudtam elhinni! Aztán kapott egy kis hátszelet. A kidobók kirugdosták belőlem a szuszt is. Széttörték az arcom. Nagyon fájt. – meséli a színész, majd mosolyogva hozzáteszi: De bármikor újra megtenném.”

A kérdést azonban, miszerint párkapcsolatban él-e, Kit továbbra is nagyon bizalmasan és titokzatosan kezeli. A szemfüles rajongók persze már rájöhettek a válaszra, de a fiatalember ennek ellenére sem nyilatkozik ezt illetően. Annál inkább szeret beszélni kollégáihoz fűződő remek, baráti viszonyáról, valamint a forgatással járó örömökről és viszontagságokról.

„Richard (Richard Madden), Alfie (Alfie Allen) és én még az első epizód forgatásakor ismerkedtünk meg. Nagyon gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és sok időt töltöttünk együtt. Nagyon izgatottak voltunk a sorozat miatt. Mindketten nagyon intelligens, szeretetre méltó srácok. Tulajdonképpen nagyon közeli barátok vagyunk. Elég idegesítő, hogy a képernyőn egyáltalán nincsenek közös jeleneteink – mondja a fiatal színész. – Richard mindig amiatt panaszkodik, hogy minden idejét Írországban kell töltenie. Nekem például Izlandra kellett mennem, ami hihetetlen élmény volt. Szegény Madden meg megkapja a nyakába az összes esőt, ami Észak-Írországban hullik. Észak-Írország gyönyörű, de nagyon is megértem, hogy szeretne felfedezni új helyeket. Fantasztikus élmény volt Izlandon forgatni. Nagyon kemény megpróbáltatás volt, és én nem vagyok egy ilyen módszeres színész, de sokat segített abban, hogy jobban beleéljem magam Jon szerepébe. Izland pontosan olyan, mint az a hely, ahol Jon találja magát, mikor elindul a Falon túlra.”

A Trónok Harca második évada még nyolc izgalmas epizódot tartogat a nézők számára idén. A magyar rajongók hétfő esténként 22.00 órától tekinthetik meg az új részeket az HBO-n.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek