Starity

Jó a megfigyelőképességed?

2012. április 16. 03:03   |   Szerző: Vegas

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Te is irigyled a Mentalista, Monk, Dr. Cal Lightman vagy Shawn Spencer jó megfigyelőképességét, amelyekkel több millió nézőt meghódítottak a képernyő előtt? Neked is lehet jó megfigyelőképességed, csupán csak fejlesztened kell!

hirdetés
Jó a megfigyelőképességed?

Több módon is tudod fejleszteni a megfigyelőképességedet. Mindössze türelem, kitartás és mindennapi gyakorlás kell hozzá, hogy sikerüljön elérni a kívánt célt.

Mindennapos gyakorlatok

Figyeld meg az utcán a melletted elsétáló embereket. Jól jegyezz meg mindent: a ruháját, a haját, az arcát, a járását, a szemét, hogy van-e nála valami és esetleg az ismertetőjelét. Ha otthon vagy, vegyél elő egy papírt, és írd le, hogy milyen tárgyak vesznek körbe téged (mondjuk az íróasztalodon) anélkül, hogy körbenéznél még egyszer. Írj le mindent részletesen, bármi jut eszedbe. Aztán természetesen nézz fel az asztalra, és naponta teszteld magad!

Kapcsold ki a számítógépet, a televíziót, és legyél teljesen csöndben a szobában. Nyisk ki az ablakot, s különböztesd meg és ismerd fel a beszűrődő hangokat. Kérd meg egy társadat, hogy csináljatok gyümölcslevet, majd kösse be a szemed, és neked pedig fel kell ismerni, illetve megnevezni, hogy milyen gyümölcs levét ízleled.

Üljetek össze a barátaiddal körbe, és válasszatok ki találomra egy könyvet a polcról. Adjátok körbe úgy, hogy mindenki vizsgálja meg alaposan a látott tárgyat. Ezután kérdezzük meg: ki a szerzője? Hány oldalas? Milyen nehéz? Vannak benne képek? Hány fejezet található benne? Mennyibe került?

Az is a mi megfigyelőképességünknek köszönhető, hogyha észrevesszük a barátaink új frizuráját, új ruháit. Az emberek legtöbbje nem veszi észre a kulcsfontosságú dolgokat, mert a megfigyelőképességüket alapszinten használják, amit fejleszteni kell. Mégsem olyan bonyolult ez, mint a telekinézis, levitáció, cyrokinézis.

Erre épülő televíziós műsorok

Sok film és sorozat is épült erre, mint például a Psych – Dilis detektívek, ahol a főszereplő elhiteti a főnökével, hogy ő látnok, de mindeközben csak magas megfigyelőképességi szinttel rendelkezik. Jó példa a sokak által ismert a Monk – Flúgos nyomozó sorozat, és annak főszereplője, a bogaras Adrien Monk, akit szintén a jó képességeiről ismerhetünk. Ebbe a témába tartozik a Hazudj ha tudsz! című krimisorozat is, ami szintén hasonló dolgokkal foglalkozik, mint a fent említett kettő széria. A fő karaktere a Tim Roth által alakított Dr. Cal Lightman, aki az emberek gesztusait, arckifejezéseit vizsgálja, és abból hihetetlenül sok dolgot tud megállapítani. Szintén ilyen jó megfigyelőképessége van a néha huncut és kitűnő humorral rendelkező Mentalistának, akit az ugyanígy elnevezett sorozatból ismerhetünk. Nekünk bár nem muszáj ezekre a szintekre eljutni, de jó, ha az alapszinttől tovább is fejlesztjük a képességeinket.

A következő érdekes videóval a megfigyelőképességedet tesztelheted. Ha odafigyelsz, akkor minden bizonnyal észreveszed a változásokat, de ha még sem így van, akkor is van lehetőséged javítani a megfigyelőképességedet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek