Starity

Az Anima Sound System kapta az idei első Comet-gömböt

2012. május 07. 15:03   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén hetedik alkalommal adják át A Magyar Könnyűzenéért Comet-gömbjét, amelyet olyan előadók és zenekarok nyerhetnek el, akik legalább 10 éve vannak a pályán és munkájukkal kiemelkedően sokat tettek a hazai könnyűzenéért. 2012-ben az Anima Sound System nyerte el ezt a megtisztelő díjat, így a magyar zene olyan nagykövetei mellé kerültek, mint például Geszti Péter, a Neoton Família vagy Ákos.

hirdetés
Az Anima Sound System kapta az idei első Comet-gömböt
Fotó: Red Lemon Média

Május 7-én a VIVA megújult Interaktív című műsorában jelentette be, hogy a VIVA Comet gála idei első díjazottja, a Magyar Könnyűzenéért díj tulajdonosa a jövőre 20 éves Anima Sound System lett, amely az elmúlt másfél évtized legfontosabb hazai elektronikus tánczenei alakulata. A csatorna választása jól mutatja, hogy a VIVA Televízió tavaszi megújulása után erőteljesen nyit az újabb zenei trendek felé: a csapat egyedi és formabontó zenéjével hamar a magyar és nemzetközi kortárs zenei világ megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Az Anima Sound System ráadásul még soha nem lépett fel a VIVA Comet színpadán, így a díjátadóra tervezett különleges show keretében azok is megismerhetik őket, akik még nem hallották ezt az egyedi hangzást élőben.

A zenekart 1993-ban Prieger Zsolt, Prieger Szabolcs és Németh Gergely alapította Szombathelyen, és e szerzőhármas felállása, közös munkája 20 éve, 10 lemez óta, a mai napig változatlan. A formáció – mely szinte az összes európai fővárosban koncertezett már – talán legnagyobb erőssége a táncoltatás, a forró hangulatú koncertek és a művészi bátorság – az, hogy időről időre képes megújulni, feladni a már bevált és megszokott sémákat, és egészen újba kezdeni. Priegerék állandóan változó stílusú produkciójának különlegességét elsősorban a játékosság, a zene színes szövete, a stílusok keveredése adta és adja: modern elektronikus tánczene, reggae és dub, hiphop és triphop, hagyományos dalok és zenei kísérletek, erdélyi magyar népzene és rengeteg rádió- és milliós nézettségű klipsláger.

hirdetés


Fotó: Red Lemon Média

Az évek során olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint az Asian Dub Foundation, a Dee-Phazz, Terry Lee Brown Jr, JC 001 vagy a Twin Peaks sorozat zenei producere, Kim Cascone. Számos fiatal elektronikus zenészre voltak nagy hatással, illetve saját zenekarukon kívül számos zenei munka producerei voltak, legyen az metál, jazz, hip-hop, vagy techno. A zenekarban két évtized alatt sok, azóta más stílusban is bizonyító énekes megfordult, a mai frontleány pedig nem más, mint a zenekarvezető Prieger Zsolt lánya, Fanni, aki 12 éve, még kisgyerekként énekelte el az Anima klipslágerét, a Tekerd! című dalt. A 20 éves zenekar jövőre nagyszabású koncertsorozattal ünnepli születésnapját, amelyen nemcsak pályafutásuk leghíresebb dalai kapnak helyet, hanem a régi zenésztársak és énekesek is fellépnek majd.

„Örülünk a díjnak, leginkább azért, mert talán az egyre inkább műanyaggá váló hazai popipar világában is világossá válhat, hogy öntevékeny örömzenélésből is szólhat valaki százezrekhez, nem kell hozzá más, csak a zene szeretete, a folyamatos munka és egy összeszokott csapat, amelynek tagjai kíváncsiak egymás ötleteire” – mondta Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere.

A 12. VIVA Comet gálát június 14-én tartják a Budapest Sportarénában, ahol neves magyar és külföldi előadók együtt ünneplik meg az elmúlt év legjeit egy nagyszabású, látványos show keretében.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek