Starity

Nincs többé Sanctuary

2012. május 29. 09:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Génrejtek (Sanctuary) című sorozat sorsának alakulása eddig váratott magára, mivel tavaly év végén került a televíziók képernyőire a negyedik, szezonzáró epizód. Most kiderült, a sorozatot szponzoráló csatorna anyagi okokra hivatkozva végezte ki az USA egyik legnézettebb sci-fi televíziós show-ját.

hirdetés
Nincs többé Sanctuary

A Sanctuary, magyar címen Génrejtek, egy amerikai-kanadai című sci-fi sorozat, amelyet 2008-ban tűzőtt műsorra a SyFy csatorna. A főszereplő, Dr. Helen Magnus (Amanda Tapping) és Dr. Will Zimmerman (Robin Dunne) menedéket nyújtottak az élők azon kirekesztettjei számára, akik a normálistól eltérően, valamilyen abnormalitással élik minden napjaikat. A sorozat összesen négy évadot élt meg, amelynek keretében az utolsó szezont már csak tizenhárom részesre rendelték be. A rajongók eddig ugyan csak találgatni tudtak, hiszen a negyedik évad tizenharmadik része teljes mértékben a befejezés érzését kelti, a sorozat készítői egy szót sem szóltak azzal kapcsolatban, hogy a sorozat a végét járná.

Amanda Tapping, a többi gyártó és én is feltétlenül azon voltunk, hogy megtaláljuk a folytatás módját, hiszen tudtuk, hogy a közönség mennyire imádja. Az utolsó évadban négy helyen próbáltunk új szálat bevezetni a folytatásra, amely egy teljesen új világot, megjelenést tárt volna fel a nézők számára. Úgy gondoltuk, hogy megéri folytatni, és éreztük, hogy készen állunk egy újabb, még jobb évadra telis-tele kreatív ötletekkel. Ez egy művészet, ha szabad így fogalmazni, de ott van a kereskedem és a pénz. S azt hiszem, hogy a kereskedelem nem akarta, hogy a sorozat tovább maradjon a homokozóban pénz hiányában” – nyilatkozta a sorozat készítője, Damian Kindler.

A sorozat törlését múlt héten jelentette be hivatalosan a SyFy, mondván, hogy nem készül több rész a nagy sikerű sci-fi sorozathoz. Viszont nagy valószínűséggel ezt már csak a formalitás kedvéért tették meg, míg a döntés már jóval ezelőtt megszületett.

„Igazságtalanság az, amit velünk tettek, csak azért, mert a műsor nem hozta a kellő nézettséget. Sokan érdeklődtek a sorozat folytatásáról, de ez úgy látszik, kevésnek bizonyult. Én teljesen tiszteletben tartom a határozatot, hiszen a show az övék. Szenvedélyesen álltam a projekt mögött négy évig, de ha ők túl akarnak lépni, akkor tisztelnem kell a döntésüket” – folytatta Kindler.

A Beedie Csoport alapítója, Keith Beedie a Sanctuaryval először befektetőként került kapcsolatban, mivel nagy rajongója a sci-fi műfajnak. CFO Jim Bogusz csodálja a kreatív csapat munkáját, és az együttműködés öröm volt a számára, de a befektetett pénz nem térült meg úgy, ahogyan azt remélték.


A Sanctuary utolsó csoportos promó képe

„A show-nak gazdaságilag életképesnek kell lennie. A Beedie-csoport csupán csak az üzletben érdekelt, és a Sanctuary túl nagy beruházás lenne a számukra továbbiakban. A határidő túl hosszú, és az sem biztos, hogy a nézőket a képernyő elé fogja szegezni” – tette hozzá Bogusz, aki a Sanctuary producerei között dolgozott.

A Génrejtek elsősorban egy websorozatnak indult 2007-ben, amely akkora sikert aratott, hogy úgy döntöttek, megéri televíziós show formájában is pénzt beruházni rá. A producerek és a színészek között is voltak olyanok, akik egykoron részt vettek a Csillagkapu-projektben. Ryan Robbins a Csillagkapu: Atlantisz visszatérő szereplője volt, ahogyan Magnus férjét alakító Christopher Heyerdahl is, míg Amanda Tapping egy évadra tért vissza a Csillagkapu testvérsorozatába, s játszott főszerepet az első projektben. De a SyFy azonban meghozta a döntését: nincs folytatás pénz hiányában.

„Nagyon megtisztelő, hogy részese lehettem a sorozatnak. Mindemellett a rajongók külön említésre méltóak. Küzdöttek azért, hogy folytatódhasson, de ezt egyelőre nem tehetjük. Miattuk új mércét állítottunk fel, és még igényesebb, még jobb sorozatokat próbálunk gyártani, hogy a tévénézők kedvére tegyünk” – nyilatkozta Mark Stem, a SyFy elnöke.

De mi lesz a sorozattal és a rajongókkal? Ki tudja. Egykoron a Csillagkapu: Atlantisz és a Csillagkapu: Univerzum is amiatt ment a guillotine alá, mert nem volt megfelelő anyagi keret a folytatásra. Ám, mint tudjuk, a Chuck ötödik évadját is azért rendelték be, mert a rajongók olyan mértékű lázadást szítottak, hogy végül a folytatás mellett döntöttek. A Sanctuary összesen ötvenkilenc epizódot élt meg, s 2008 októberében mutatták be, világszerte 170 országban, összeszedve nagy rajongótáborokat. Habár a sorozat méltó befejezést kapott, jöttek és távoztak szereplők, az elme egy sosem kizárható tényező. Ha van tehetséged, kedved és időd is az írásra, akkor akár te magad is befejezheted a sorozatot egy regény formájában. Ott pedig úgy csűröd-csavarod a szálakat, ahogyan csak te akarod. Mindenesetre reméljük, hogy egyszer visszatér a képernyőre Helen Magnus a Menedékkel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek