Starity

A nassolás az új főétkezés?

2012. május 27. 09:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kutatás szerint a rendszeres nassolás miatt a főétkezések semmissé válnak.

hirdetés
A nassolás az új főétkezés?

A nassolás általában két főétkezést választ el egymástól, néha akkor is, ha az ember nem éhes. Ez tulajdonképpen attól függ, mihez szoktunk hozzá.

Egy nemrég elvégzett kutatás szerint kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államokon kívül Anglia, Franciaország és Magyarország is a nasik országa. A tradicionális három főétkezés fogalma már régen elveszett, a megkérdezettek több mint fele étkezik napi ötször – vagy többször. Ennek oka többnyire a szűkös időbeosztás, és az emberek nagyrészt morzsákat csipegetnek két találkozó között ahelyett, hogy rendesen kihasználnák az ebédidő minden értékes percét. Az iskolákban például az okozza a legnagyobb gondot, főleg a felső évfolyamosok körében, hogy az iskolai menza nem sokkal dél előtt nyit, a tanulóknak pedig egyszerűen nincs idejük mindent megenni a rövid szünetek miatt, így kénytelenek a büfé szolgáltatásait igénybe venni. Ez már alapból felborítja a napi étkezések számát.

A kutatás kimutatta, hogy az idősebb generációnak, a 46-65 éveseknek sikerül leginkább betartaniuk a napi három étkezést, amely magában foglalja a gazdag reggelit, a bőséges ebédet és a szegényes vacsorát. A 18-24 éves korosztály 82 százaléka azonban kénytelen nap mint nap a különféle rágcsálnivalókhoz nyúlni a rendezetlen időbeosztás vagy egyéb indokok miatt, ráadásul négynél többször! A megkérdezettek mindössze 5,7 százaléka állítja, hogy mellőzi a nassolást mindennapjaiból.

Mi a kiváltó ok?

A kutatás szerint még mindig az unalom az egyik legfőbb indok, amiért az emberek rágcsálni kezdenek a számítógép vagy a televízió előtt ülve. Egyeseknél ez annyira megszokottá vált, hogy addig mellőzik az ételbevitelt, amíg nem kezdődik el kedvenc szappanoperájuk a tévében.

Michael Franklin brit eladási menedzser állítja, a legkeresettebb termékek az erősen fűszerezettek, amelyektől, noha károsabbak a szervezetre, még kevésbé tudnak megválni.

„Leszokni” a nassolásról azonban nem nehéz!

Természetesen mint mindig, alternatívák most is akadnak, amelyekkel helyettesíthetőek a kalóriadús és fogakra is káros édességek és snackek. Az úgynevezett „egészséges nasik” közé tartozik az összes gyümölcs, héjasgyümölcs, zöldség és olajozott magvak, amelyeket a tévénéző ugyanúgy rágcsálhat, akár a nassolnivalót.

Természetesen az egészségesebb életformára nem könnyű rászokni, hiszen a rendszeresen nassolók szerint fele annyira sem finom egy maréknyi dió vagy egy szelet alma, mint mondjuk egy kis tányér sós chips, ettől eltekintve viszont kitartással és akaraterővel könnyűszerrel lemondhatunk a mindennapokba is beférkőzött egészségtelen szokásokról.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek