Starity

A leghíresebb horrorszörnyek

2012. május 31. 12:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1928 óta készülnek horrorfilmek, melyekben rengeteg borzalommal kell szembenézniük a szereplőknek. Vannak örökzöldek és megbukott alkotások, de az biztos, hogy sok film a gonosztevő miatt marad emlékezetes. Most nézzük, kik a legkedveltebb szereplők.

hirdetés
A leghíresebb horrorszörnyek

A horrorfilm egy olyan alkotás, melyben a főhősöknek szembe kell nézniük a borzalmakkal, és gyakran áldozat lesz belőlük. A filmek végét általában nem zárja megnyugtató befejezés, győzelem vagy happy end. Vegyük sorra, kik a leghíresebb horrorszörnyek.

Jason Voorhees

Először az 1980-ban bemutatott Péntek 13-ban jelent meg, ahol anyja, Mrs. Voorhees (Besty Palmer) meséli, hogy fia belefulladt a Kristály tóba a táborvezetők miatt. A Péntek 13 harmadik részében kapta meg a jellegzetes hoki-maszkot és a bozótvágót. A Péntek 13. kilenc részt élt meg, az utolsó rész végén Freddy Krueger viszi a tó mélyére maszkját. Ezeket követte a Jason x, a Freddy vs Jason és a Péntek 13 remake-je. Jason Voorhees eddigi élete során megölt több mint kétszáz embert. Fegyverei között volt: csákány, bozótvágó, lombfűrész, fűrész, vasvilla, félkezes balta, kés. Nagy nevű színész sosem játszotta, mivel majdnem mindig maszk volt a fején.

Freddy Krueger

Freddy története a Rémálom az Elm utcában-sorozat egyes részeiben fokozatosan bontakozik ki. Életében könyörtelen gyerekgyilkos volt, és bíróság elé került, de egy formai hiba miatt szabadlábra helyezték. A kisvárosi emberek ezen feldühödve felgyújtották Freddy házát. Halála után démonokkal kötött szövetséget, így szellemként visszatérhetett, hogy folytathassa, amit életében elkezdett. Szellemként birtokolja az álom megszállásának képességét, amivel tetszése szerint alakíthatja áldozata álmait. Ha valaki bármilyen sérülést szerez egy ilyen álomban, az megtörténik vele a valóságban is. Erejét áldozatai félelméből nyeri, ezért gyakran eljátszik velük, mielőtt kivégezné őket. Rémálmaiban visszatérő elem az Elm utcai háza, egy ugrókötelező kislány (valójában a lánya); jelenlétét pedig pengéinek vészjósló, csikorgó hangja a falon, illetve egy megállás nélkül skandált vers jelzi. Freddyt Wes Craven alkotta meg, több mint hét részt élt meg Robert Englund alakításával, és plusz egyet, a Freddy vs. Jasont. 2010-ben készült egy remeake, Rémálom az Elm utcában címmel, Jackie Earle Haley főszereplésével. A film azonban nem aratott túl nagy sikert a Freddy-rajongók körében.

Michael Myers

A John Carpenter által 1978-ban bemutatott Halloween – A rémület éjszakája című film főszereplője, és a karakter további, körülbelül nyolc filmben szerepelt (meghatározhatatlan a számuk, mivel több remake is készült). Michael Myers gyermekkora óta gyilkol. Először nővérét ölte meg, majd évekkel később kedvet kapott több gyilkosság elkövetéséhez. Jellegzetes fehér maszkja és konyhakése van. A Halloween – A rémület éjszakája filmben halloween éjszakáján tör ki az elmegyógyintézetből, és öldöklő útra indul. Laurie Strode-ot, álnéven élő húgát akarja halott nővére után küldeni a túlvilágra. Laurit a szerep betöltéséért a sikolykirálynőnek kikiáltott Jaime Lee Curtis játszotta. A színésznő legnagyobb szerepének tartja Laurit. Myerst több színész is játszotta, legtovább Tyler Mane.

Chucky

Charles Lee Ray, azaz Chucky jártas volt a voodoo-ban, így amikor a Gyerekjáték című filmben halálos sebet kapott, tudásának köszönhetően átterelte lelkét egy Good Guy-babába. A történetét öt részen keresztül követhetjük. Ma mindenkinek úgy él az emlékeiben: Chucky, a gyilkos baba. Képességei közé a voodoo tartozott, és bármivel képes volt gyilkolni. Az első részben Brad Dourif alakította, majd adta hangját Chuckynak. Barátnőjét, Tiffanyt Jennifer Tilly formálta meg.

A Creeper

Az aki bújt, aki nem-filmek szörnyetege. Nem tudni, ki ő vagy honnan jött, csak azt, hogy embereket, vagyis meghatározott testrészeiket eszi meg. A bibliai idők óta él, és szinte halhatatlan. Élettartamát senki sem tudja, hisz amennyi szívet megevett, addig fog élni. Dupla orrnyílása van, melyen áldozata félelmét érzi. Emberi teste van, de bőre zöld és pikkelyes, denevérszárnyai vannak. Öngyógyító képessége van. Fekete kabátban és kalapban jár, valamint tud vezetni! Áldozatait kocsiján szállította rejtekhelyére. Beszélni ugyan nem tud, de sokszor fütyörészett az első részben, mégpedig a Louis Armstrong Jeepers Creepers című számának dallamát. Annyit kell még tudni róla, hogy minden 23. évben 23 napig eszik.
A szörnyeteget Jonathan Breck formálta meg mindkétszer, Victor Salva alkotta. Jelenleg dolgoznak a harmadik részen.

A Sikoly gyilkosa

1996-ban került a mozivászonra a Sikoly, melyben egy sikoly álarcos gyilkol. Az álarc mára elengedhetetlen a horrorgyűjtőknek. Halloween egyik legnagyobb jelképe Amerikában. A gyilkos minden részben ember, semmi természetfeletti képessége nincs. Jellemző rá az álarc, a hosszú fekete ruha, a kés és persze, hogy Sidney Prescottot akarja megölni. A történet évekkel a '96-os film előtt kezdődött, amikor is megölték Sidney anyját, majd később lánya lesz a célpont. Az első részben Sidney barátai, Billy és Stuart a gyilkosok, vagyis közeli ismerősei. A többi részre ez mind jellemző. Az ötödik, tavaly bemutatott részben Sidney unokahúga ragad kést, de itt sem sikerül megülnie a kitartó sikolykirálynőt. Ezt a storyt is Wes Crawennek köszönhetjük. A főhöse pedig Neve Campbell, akit szintén sikolykirálynőnek választottak szerepe miatt.

Samara Morgan

Samara a 2002-es Kör című filmmel került filmvászonra. Előtte azonban 1998-ban már a japánok leforgatták a Kör című mozit, majd rá egy évre a folytatást, és 2002-ben elkészült az amerikai verzió. Samara története már-már szívbemarkoló. A kislányt örökbefogadták, és telepatikus képességei voltak. Édesanyja már nem bírta a vele járó nyomást, és kútba dobta a kislányt, akinek csak a teste halt meg. Később anyja öngyilkos lett. Napjainkba egy elátkozott videokazettával jut be a szörnyű vízihulla. Aki megnézi a szalagot, hét nap múlva meghal. Egy anyuka, Rachel megpróbál segíteni a kislánynak. Megkeresi testét, és a végtisztességet megadva neki eltemeti, így fia megmenekül. A második részben azonban visszatér, és tudatosan keresi Rachelt, és manipulálja családját. Samarát Daveigh Chase és Kelly Stables alakította. A filmet Gore Verbinski rendezte.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek