Starity

Törpék tüntetnek a Hófehér ellen

2012. június 13. 14:02   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A törpe növésű emberek a Universal előtt tüntetnek, amiért a Hófehér és a vadász című filmbe nem kis növésű, hanem átlagos brit színészeket válogattak be a törpék szerepére, akiket digitális utómunkával fognak lekicsinyíteni.

hirdetés
Törpék tüntetnek a Hófehér ellen

Az amerikai Beacher's Madhouse nevű színházi egyesületnél betelt a pohár, amiért az új Hófehérke-feldolgozásba nem kis növésű embereket válogattak be törpéknek, hanem átlagos testmagasságú brit állampolgárokat. A gyülekezet vezetője, Matt McCarthy levélben értesítette a Universalt arról, hogy a kis emberek protestálni fognak a stúdió székháza előtt, hogy ezzel is hangot adjanak nemtetszésüknek a castingot illetően. A kezdeményezéshez az amerikai The Little People of America nevű szervezet is csatlakozott, a tagok a színészekkel együtt fognak tüntetni.

A mindössze 1,24 méter magas Matt szerint ez a helyzet pont olyan, mintha egy fehér bőrű embert választanának ki egy afro-amerikai karakter szerepére, akinek a bőrét később digitális utómunkával varázsolnák sötétebbre, és ez megengedhetetlen.

McCarthyék szerint a törpék szerepét egyértelműen törpéknek kellett volna adni, de őket semmilyen ajánlattal nem keresték meg. A mai világban pedig az embernek nem nagyon van alkalma két kézzel visszadobálni a projekteket, ha pedig törpe növésű emberekről van szó, a helyzet még rosszabb. A kis embereket is érinti a gazdasági válság, a munka pedig mindenkinek kell. Ezek a színészek lehetőségeiktől megfosztva érzik magukat, akiknek egyébként is nehezen megy a casting, hiszen nem minden filmbe keresnek kis növésű embereket, ráadásul egy-egy szerepre több száz törpe is akad.

Sem a színésztársulat, sem a szakszervezet nem gondolja, hogy költségkímélés állhat a döntés hátterében – hiszen a számítógépes utómunkálatok sok időt és pénzt igényelnek –, még annak ellenére sem, hogy a kiválasztott emberek Amerikában többé-kevésbé ismert brit állampolgárok.


A törpék alakítói a film premierjén

Nyilatkozatában Matt kifejtette, hogy a tüntetés nem a beválogatott színészek, hanem a stúdió ellen irányul, és nem haragszanak a kiválaszottakra, sőt, együttérzésüket fejezték ki, hiszen Amerikában köztudottan előszeretettel válogatnak be brit színészeket rosszfiúknak, szörnyeknek, rémeknek, lúzereknek és bolondoknak a kinézetük miatt. Ráadásul egy ekkora projekt sok időt vesz igénybe, a külföldi munkavállalók pedig meghatározott ideig nem csinálhatnak szinte semmit, ők viszont nagyon is ráérnek, vallotta be Matt.

Kifejtették azt is, hogy az ilyen hozzáállás miatt alig van munkája a kis növésű embereknek. McCarthy szerint nem arról van szó, hogy azt a kevés pénzt sajnálják a színészektől, amit ezzel a filmmel kerestek, hanem egy régebb óta tartó ügynek akarnak véget vetni, és ezzel remélhetőleg változtatni az emberek hozzáállásán.


Warwick és Ricky Gervais a Life's too short című sorozat egyik epizódjában

A szakszervezet szerint a Universal kihúzta náluk a gyufát, és elérkezett az idő, hogy a sarkukra álljanak. Nemrégiben a Harry Potter-filmek Flitwick professzorát alakító Warwick Davis szólalt fel társai védelmében, aki szerint elfogadhatatlan ez a fajta viselkedés. Warwick a többi törpével együtt tavaly egy angol sketch műsorral próbálta meg felhívni a figyelmet a problémára. Az első évadban olyan nagy sztárok szerepeltek, mint Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Liam Neeson, Sting és Steve Carrell, ám a Life's too short nem nyerte el az emberek tetszését, és úgy tűnik, hogy a problémát sem oldotta meg. A nagyobb rendezők továbbra sem foglalkoztatnak törpe növésű embereket törpék vagy kis növésű emberek megformálására a nagyobb amerikai filmekben.

„A döntés casting kérdése volt, nem a testfelépítés vagy a testmagasság volt a legfontosabb” – zárta rövidre a témát a Universal egyik képviselője.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek