Starity

Javában tombol a kullancsszezon!

2012. június 22. 09:09   |   Szerző: LittleVampire

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tévhit, hogy csak az erdőben rejtőzködnek a galád vérszívók. Ugyanúgy a városi környezetben is otthonosan érzik magukat, a családi házak kertjében szintén fellelhetők.

hirdetés
Javában tombol a kullancsszezon!

Legtöbbször csak legyintünk rájuk, nem vesszük őket komolyan, pedig a kullancsok számos betegséget terjesztenek. A legismertebb közülük a Lyme-kór, ami eleinte bőrelváltozásokkal jelentkezik, de a későbbiekben izületi-, idegrendszeri gyulladások is felléphetnek, de szerencsére antibiotikumokkal kezelhető.

A Kullancs-encephalitis a legritkább, de egyben a legsúlyosabb fertőzés. A legtöbb esetben gyógyítható, de olyan esetet is regisztráltak már, ahol a bénulások egy egész életre kihatottak, és látás-, hallás zavarok is maradtak vissza. A betegség 7-14 napig lappang, majd influenzaszerű tüneteket produkál a szervezet. A későbbiekben gyakoriak lesznek a bénulások, amik eszméletvesztéshez vagy akár halálhoz vezethetnek. A betegség súlyosbodása attól függ, hogy az agy melyik részén zajlik le a gyulladás.

A Tibola a kullancsok által terjesztett legenyhébb vírus. Nyirokcsomó megnagyobbodással, bakteriális fertőzésekkel és helyi gyulladásokkal járhat. A betegség a legtöbb esetben jóindulatú, így a megfertőzött személy kezelés nélkül is meggyógyulhat. Legjobban a kisgyermekek és a hosszú hajú lányok veszélyeztettek, ugyanis a Tibolát terjesztő vérszívó a hajas fejbőrben keres menedéket magának.

Nem csak az erdőben leselkedik a veszély

Közép-Európa összes országában fellelhetők a fertőzött kullancsok, ez alól Magyarország sem kivétel. Hazánk legfertőzöttebb területei közé tartozik észak, nyugat és délnyugat. Nem csak az erdőben kell odafigyelni magunkra, ugyanúgy a városban is vigyázni kell. A gyerekekre is ügyeljünk, ugyanis a játszóterek sem mentesülnek a vérszívók alól.


kullancsinfo.hu

Megelőzés

Érdemes védőoltással megelőzni a bajt. Az orvos három részletben adja be az oltóanyagot, ami 90-95%-os védettséget nyújt a kullancsokkal szemben. Az emlékeztető oltást három évente kell beadatni. Európában a FSME-Immun és Encepur felnőtt és junior védőoltás kapható.

Nemrégiben az Európai Unió betiltotta azt a permetszert, amit otthon használhatunk a vérszívók ellen. Ezért itt az idő, nagy szerepet fordítsunk az egyéni védekezésnek! A védőoltás mellé érdemes kullacsriasztót venni, a biztos védelem érdekében. A legmegbízhatóbbak a pikaridin-. és a DEET-tartalmú szerek, viszont az utóbbival vigyázni kell, hiszen irritatív hatású.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek