Starity

Elegendő vizet iszol?

2012. június 22. 15:03   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt a nyár, az országban tombol a kánikula. Tisztában vagyunk azzal, hogy ilyenkor szervezetünk milyen nagy megpróbáltatásnak van kitéve?

hirdetés
Elegendő vizet iszol?
Fotó: FreeDigitalPhotos.net

Mivel az emberi test 60-70 százaléka víz, ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, jó közérzetünket, nagy mennyiségű folyadékra van szükségünk, hogy létfontosságú szerveink el tudják végezni a feladatukat. Ha egész nap fáradékony vagy, gyakran fejfájással küzdesz, akkor könnyen lehet, hogy nem iszol eleget.

Számos publikáció létezik azzal kapcsolatban, hogy mennyi a napi szükséges folyadék mennyisége, de ezek között jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Egyes ajánlások napi 8 pohár víz elfogyasztásáról szólnak, míg mások szerint napi 2-3 litert kellene inni egy átlagos testfelépítésű embernek normál körülmények között. Nagy hőségben ráadásul szervezetünk verejtékezéssel próbálja hűteni magát, ezért ezt az elvesztett folyadékmennyiséget is pótolni kell, így kánikula idején szükségünk lehet 4 vagy bizonyos nagy fizikai megterhelést jelentő munkavégzőknél akár 6 literre is.

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mennyi is az annyi? Mivel a fentiek csak átlagos folyadékszükségletek átlagos embereknél, nem alkalmazhatók mindenkire, ráadásul nemcsak a külső hőmérséklet és a fizikai aktivitás, hanem a napközben elfogyasztott egyéb ételek és italok is befolyással lehetnek az egyéni szükségletünkre. Például a kávé- és alkoholfogyasztás jelentősen növeli a szervezet vízigényét, míg egyes zöldségek és gyümölcsök a magas víztartalmuknál fogva hatékonyan járulnak hozzá a vízpótláshoz.

Folyamatosan pótolni kell a vizet

A lényeg, hogy nem szabad megvárnunk, míg szomjúságot érzünk, hisz ez már a szervezetünk vészjelzése arról, hogy kevés a folyadék, ezért nap közben folyamatosan innunk kell. Legjobb, ha óránként pótoljuk a folyadékot fél-egy pohár víz elfogyasztásával, vagy folyamatos kortyolgatásával, így szervezetünk egész nap el lesz látva.

De vajon minden folyadék alkalmas a kiszáradás megelőzésére? A válasz egyértelműen nem. Alkoholtartalmú italokat semmiképpen nem ajánlatos fogyasztani, sőt, a cukrozott, estenként szénsavas üdítőitalok sem alkalmasak erre. A legjobb választás az egyszerű, tiszta víz. Magyarország legnagyobb részén szerencsére jó minőségű ivóvíz áll a lakósság rendelkezésére. Ahol nem jó a víz minősége, víztisztítók felszerelésével orvosolhatjuk a problémát, de rendelkezésre állnak a palackozott szénsavmentes ásványvizek is.

Kánikula esetén

Amiben biztosak lehetünk, hogy ha nem iszunk eleget, szervezetünk kiszáradhat. Ennek jele lehet a száj kicserepesedése, egyre rosszabb közérzet, fejfájás, szédülés, sőt ájulás, súlyosabb estben akár eszméletvesztés is.

Sajnos nagyon kevesen veszik komolyan a dehitratáltságot, annak ellenére is, hogy a mentőszolgálatok folyamatosan a hőség okozta rosszullétek miatti riasztásokról számolnak be, amelyek nagy része könnyen elkerülhető lenne a megfelelő folyadékpótlással.

Ha útnak indulunk ilyen nagy hőségben, feltétlenül vigyünk magukkal egy-egy üveg vizet, mellyel elkerülhetjük a rosszulléteket. A lenge pamutból készült ruhadarabok a legjobb viseletek ilyenkor, de a kalap is jó szolgálatot tehet a tűző napsütésben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek