Starity

A 90-es évek legsikeresebb fiúbandái

2012. június 26. 14:02   |   Szerző: mayaa.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1990-es évek zenei világának egyértelműen meghatározó elemei voltak a fiúcsapatok, akik teltházas koncertekkel és tinilányok millióinak rajongásával büszkélkedhettek. De mi lett velük az elmúlt évek alatt?

hirdetés
A 90-es évek legsikeresebb fiúbandái

Vége a 80-as éveknek, véget ért a feltupírozott hajkoronák és a szintipop együttesek korszaka, mely utat nyitott a 90-es évek popcsillagainak és ezzel eljött a fiúcsapatok fénykora. Ebben az időben ők uralták a slágerlisták élét, és ők birtokolták tinilányok millióinak szívét. Bár a New Kids on the Block nevű fiúcsapat még a 80-as években alakult, munkásságuk átnyúlt a következő évtized elejére, és a zeneszakértők szerint ők indították el a fiúbandalavinát, ami az 1990-es évek zenéjére rányomta a bélyegét.

Take That

Az 1990-ben alakult csapatot sokan a New Kids on the Block angol változatának látták, ám rájuk ma már jobban emlékszik a világ, mint az amerikai elődökre. A banda ötlete Nigel Martin Smith fejéből pattant ki, aki kifejezetten egy fiúkból álló együttest akart létrehozni, így került egy csapatba Gary Barlow, Mark Owen, Jason Orange, Howard Donald és Robbie Williams. Három sikeres nagylemez (Take That & Party – 1992, Everything Changes – 1993, Nobody Else – 1995) után 1996-ban Robbie távozása miatt feloszlott az angol fiúcsapat.

Miközben Robbie-nak egyre jobban futott a szólókarrierje, és Európa egyik legnépszerűbb énekese lett, addig a többi tag nem járt sikerrel egyedül, így 2006-ban úgy döntöttek, hogy négyen újraegyesítik a Take Thatet. Még ebben az évben, valamint két évvel később is kiadtak egy-egy nagylemezt, amelyek igencsak sikeresek lettek. Ezután zavaros évek következtek, 2010-ben Robbie visszatért a csapat közé, készítettek öten egy nagylemezt, a Progresst, a 2011-es turné minden idők leggyorsabban fogyó jegyeladási rekordere lett az Egyesült Királyságban, majd 2011 végén az énekes ismét otthagyta a fiúkat, így azóta a Thake That ismét négytagúként működik tovább.

Backstreet Boys

Mint a Thake Thatet, ezt a fiúbandát is meghallgatások útján rakta össze Lou Pearlman, így 1993. április 20-án bonyolult úton, de összeállt a Nick Carterből, Brian Littrellből, A. J. McLeanből, Howie Doroughból és Kevin Richardsonból álló Backstreet Boys, ami egy orlandói bolhapiac után kapta a nevét. Először csak kisebb koncerteket adtak hazájukban, majd Európa kezdett felfigyelni rájuk, 1996-ban Németországban még a legjobb külföldi együttesnek járó díjat is megkapták. Még ugyanebben az évben megjelent első lemezük, amit a Backstreet Boys névre kereszteltek, majd az 1997-es év volt számukra a csúcspont, kiadták a Backstreet’s Back című lemezüket, ami olyan slágereket is tartalmazott, mint az Everybody, az As Long As You Love Me vagy az I Want It That Way. Több mint 100 millió lemezeladással a mai napig őket tartják a legnépszerűbb fiúcsapatnak. 1998-ban szünetet tartottak Brian szívműtétje és Howie testvérének halála miatt, majd 1999-ben visszatértek, és megjelent a Millenium című albumuk.

Az ezredforduló vége fele megjelent a negyedik stúdióalbumuk Black&Blue címmel, majd 2001-ben ismét egy szünet következett, sokan véglegesnek hitték a csapat feloszlását, ám 2005-ben ismét visszatértek a Never Gone című lemezzel. 2006. június 23-án Kevin Richardson elhagyta a csapatot családapai teendőire hivatkozva. Így már csak négyen, de 2007-ben kiadták az Unbreakable című lemezt, amit a 2009-es This is us követett. Ebben az évben bejelentették, hogy összeállnak a New Kids On The Blockkal, és közösen vágnak neki egy turnénak.

'N sync

A szintén a Lou Pearlman által alapított csapat 1995-ben kezdte meg a működését öt taggal, akik nem mások, mint Justin Timberlake, Chris Kirkpatrick, Joey Fatone, Lanceton Bass és JC Chasez, akik kereszteveinek utolsó betűjéből született a bandanév is. A menedzserük ugyanaz a Johnny Wright lett, aki a Backstreet Boysnak egyengette az útját, és 1995-ben leszerződtek a BMG Ariola Munich-hez. A kiadó ezután Svédországba küldte őket, hogy az ottani producerekkel dolgozzanak, és 1996-ban megjelent első daluk, az I Want You Back. A dal a német ajkú országokban hatalmas sikereknek örvendett, majd 1997. május 26-án megjelent debütáló albumuk *NSYNC címmel, amivel már egész Európát sikerült meghódítaniuk. A lemezről két dal jelent meg, a Tearin' Up My Heart és a Here We Go, amelyek szinte az összes európai ország slágerlistáján benne voltak a top 10-ben. 1998-ban a budapesti koncert után szerződést írtak alá az RCA-val, így az új kiadóval készültek meghódítani az amerikai piacot is. 1998. január 20-án az Egyesült Államokban is megjelentették az I Want You Back című dalt, ami a 13. helyig kapaszkodott a Billboard Hot 100-as listáján. 1998. november 20-án megjelent második albumuk, ami egyben egy karácsonyi lemez volt és a Home for Christmas címet kapta. Az albumról több dal is megjelent, de a legsikeresebb a Music of My Heart lett, ami a második helyen szerepelt a Billboard Top-100 single listáján. Az RCA-val való problámék miatt ezután kiadót váltottak, és átszerződtek a Jive-hez.

2000 márciusában megjelent a harmadik lemezük No Strings Attached címmel, és olyan slágereket tartalmazott, mint például a Bye Bye Bye vagy az It's Gonna Be Me. A lemez hatalmas sikereket ért el, csak az első héten közel 2 és fél millió példány talált gazdára, év végére pedig ez a szám 9,9 millióra nőtt. 2001-ben új albumot adtak ki Celebrity címmel, ami olyan slágereket tartalmazott mint a Pop, a Gone és a Girlfriend. 2002-ben turnéra indultak az albummal, ám ezt követően úgy döntöttek, hogy szólóban folytatják tovább, aminek minden bizonnyal a legnagyobb nyertese Justin Timberlake lett, aki amellett hogy a világ egyik legismertebb énekese, a színészi teljesítménye sem elhanyagolható. 2005-ben ismét összeálltak egy greatest hits erejéig, majd 2010-ben kiadták a The Collectiont, ám az csak az Egyesült Királyságban jelent meg.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a brit, illetve ír szívtiprók mellett sem, hiszen a 90-es évek tinijei közül ki nem emlékezne a Westlife-ra, a Boyzone-ra vagy a Blue-ra? Bár az ő munkájuk és sikerük már átnyúlt az új évezred elejére is, mégis beleillenek a felsorolásba, hiszen a XXI. század elején is még tartott a fiúbandaláz.

A szakértők szerint a zenei világ – csakúgy mint a divat – mindig ismétli önmagát, így kicsit sem meglepő, hogy így majdnem húsz év után újra divatosak a popot játszó fiúcsapatok, gondoljunk csak a JLS-re, a Big Time Rushra, a The Wantedre vagy a One Directionre, akik igencsak nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban, és tinilányok milliói rajonganak értük.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek