Starity

Beperelték a Foxot a Glee miatt

2012. július 05. 18:06   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az angol Glee-fanok retteghetnek, hogy meddig láthatják még kedvenc énekeseiket a képernyőn.

hirdetés
Beperelték a Foxot a Glee miatt

Elképzelhető, hogy befellegzett a műsor sugárzásának a Sky1 csatornán. Tavaly augusztusban Mark Tughan nyújtotta be hivatalos papírjait a bíróságon, melyben kifogásolta hogy a Fox musical sorozata ugyanazt a nevet viseli, amit az ő cége. A férfi 2001-ben védette le a The Glee Club majd 2006-ban a Glee nevet, sok pénzért. Cége nagyobb angol városokban üzemel, komikusok és művészek lépnek fel színházakban, rendezvényházakban és saját épületeikben.

A baj csak ott kezdődik, hogy vállalnak műsorokat szülinapok, névnapok és bármilyen más alkalomból és a Glee nagy sikere óta mindenki összetéveszti őket. Mark szerint telefonos egyeztetések során általában szülőkkel beszélnek, akiknek fogalmuk sincsen arról, hogy mi az a Glee, csak kikeresik a neten, és rossz helyet értesítenek ki. A gazdagabb emberek asszisztenseik segítségével rendelik őket házhoz, ám a gyerekek elég csalódottak, mikor kiderül, hogy a helyszínre egy vegyes korcsoportú, stand up comedys művész, énekes, zsonglőr vagy poéta érkezik ki, fizetni pedig a kiszállásért nem akarnak.

Az online is leadható jelentkezési lap kitöltésével is el lehet intézni a meghívást, ám Mark nem tartja kötelességének hogy mindenkit felhívjon, és elmondja nekik, hogy ez a Glee, nem az a Glee, ezért pedig egy új embert nem hajlandó pluszban megfizetni, mégha pénze lenne is rá. A sorozat elleni vádat jogosnak érzi, hiszen megelégelte a magas telefonköltségeket, a rossz helyre küldött e-maileket.

A sorozat az Egyesült Királyságban 2010 vége felé vált népszerűvé de tavaly Augusztus körül már elviselhetetlenné vált a helyzet. A múlt évben beadott papírok tekintetében a sorozatot sugárzó E4 nevű csatorna lemondott a szériáról, mert nem tudta volna a perköltségeket fizetni.

A sorozatot a Sky1 csatorna vette át, amelynek vezetője, Rupert Murdoch, amerikai-ausztrál média mogul. Apjának vállalatát örökölte majd terjeszkedett Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is, ahol letartóztatták. Az angol nyomozók kiderítették, hogy sztárok telefonjait törette fel, ezért lecsukták, ám elintézték, hogy erre a tárgyalásra is eljuthasson.

A kockázat nagy, a Londonban beadott papírokkal elérték, hogy az E4 soha többé ne sugározza a Glee-t, és Mark azt követeli, hogy vegyék le a műsort a Sky1 csatornáról is, ám ez a csarona úgy döntötött, hogy megéri felvenni a kesztyűt, így továbbra is zavartalanul sugározza a szériát.

Tughan mindent megtesz, hogy kiharcolja az igazát. A peren megjelent mindkét fél, ahol szembesítették Rupertet a vádakkal, aki egyébként biztos a győzelmében, csaúgy mint Tughan.

A tét tehát óriási, ha Mark megnyeri a csatát, nem marad más csatorna, ami sugározná a sikerszériát, mert az ITV kifejtette már, hogy csatornájuk nem kér belőle, az egyetlen hátramaradt csatorna, a BBC pedig nem hajlandó leadni a sorozatot, már csak azért sem, mert ha a Fox veszít, a sorozat angol tévében nem mehet le, csak egy esetleges újabb per kíséretében.

A Glee 2009-ben indított sorozat, a BBC pedig 2006-tól sugárzott egy BAFTA-díjas sorozatot The Choir címmel, aminek sztorija néhány barátról szólt, akik iskolájuk énekkarához csatlakoztak. A főbb szerepekben egy 1975-ös születésű énektanár, karnagy, gitáros és néhány diák áll, akiket vagy nagyon utálnak vagy szeretnek az osztálytársaik, a tanulók csak a zenében lelik meg önmagukat. A csatorna a Fox sikeres pilotja után jobbnak látta törölni műsorát a sok hasonlóság miatt, ám 2010-ben csak bepróbálkoztak újra Amerikában, a BBC America csatornán a The Choir feldolgozásával, ami egy reality műsor lett. Azt a műsort 2011-ben törölték el miután esett a nézettség, de a legutolsó csepp az volt a pohárban, hogy a The Glee Project nevű most is futó reality show is ugyanarról szólt, ezért azt is elkaszálták az alacsony nézettség és a hasonlóságok miatt.

A pernek még nincs vége, egyik fél sem enged, az ügy pedig lassan már egy éve húzódik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek