Starity

Tudod ki az a Joseph Kony?

2012. július 18. 10:10   |   Szerző: LoveNessa

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már az egész világot bejárta az ugandai terrorvezér neve. Lehet, hogy már te is hallottad vagy olvastad valahol, de még nem tudod ki is ő pontosan? Akkor itt az ideje, hogy lehulljon a lepel!

hirdetés
Tudod ki az a Joseph Kony?

Joseph Kony neve idén lett köztudott világszerte, amikor Jason Russel, amerikai rendező, aktivista és az Invisible Children Inc. társalapítója egy rövid dokumentumfilmet készített, ami bemutatja a szervezet terveit, erőfeszítéseit, a terrorvezér brutális gerillataktikáit és hadseregét, a Lord's Resistance Armyt. A film egyik legfontosabb szereplője Jacob Acaye, akinek bátyját megölte az LRA. Jason több, mint 10 éve ápol barátságot a fiúval és megígérte neki, hogy meg fogják állítani Konyt. A Kony 2012 március elején jelent meg és rögtön a média és az internet fő témája lett a világ szinte minden pontján.

Élete

Joseph Rao Kony 1961. júliusa és szeptembere között született Uganda északi régiójában, Odekben. Édesapja, Luizi Obol a katolikus egyház egy világi katekétája (az egyházközségek szintjén a hitbeli ismereteket a különböző korcsoportoknak megfelelően átadják, a gyermekek és a fiatalok közösségi és egyéni hitéletének irányítását és fejlesztését végzik), édesanyja, Nora pedig anglikán volt. Testvéreivel jó kapcsolatot ápolt, de veszekedések során gyakran folyamodott testi erőszakhoz. Gyermekkorában néhány évig ministrált és az iskolából is kimaradt. Tinédzserként bátyja, a falu boszorkánya mellett volt tanonc, majd halála után átvette annak helyét.

Munkássága

Kony először 1986. januárjában került előtérbe, amikor Alice Auma Szentlélek Mozgalma után létesült egyik csoport vezetője lett Acholiföldön. Ez után elkezdett terjeszkedni, még több követőt gyűjteni és végrehajtotta első rajtaütését Gulu városán. A csapat neve eredetileg United Holy Salvation Army (Egyesült Szent Üdvhadsereg) volt. A National Resistance Army (Nemzeti Ellenállási Hadsereg) és a Uganda People's Democratic Army (Ugandai Emberek Demokratikus Hadserege) közötti egyezmény után a UPDA elégedetlen tagjai egy fajta lázadásként csatlakoztak a UHSA-hez, majd a UPDA alapítója, Odong Latek meggyőzte Konyt, hogy vegye át a hagyományos hadseregtaktikákat, elsődlegesen a civil célpontokra és falvakra mért meglepetésszerű rajtaütéseket. Az új rendszer sikeresnek bizonyult, mivel számos kisebb győzelmet arattak az NRA ellen, ezzel bizonyítva, hogy a kormány képtelen megvédeni a lakosságot.

A hadsereg neve sokat változott az évek során, ám jelenlegi nevén a Lord's Resistance Armyn (az Úr Ellenállási Hadserege) híresült el.

A katonák zöme gyerek és bár számuk azóta folyamatosan változik becslések szerint az eddigi legmagasabb létszám 104 ezer tag volt. Amikor elrabolják a gyerekeket gyakran megölik az egész családjukat és a szomszédokat is, így nincs más választásuk: csatlakozniuk kell. Kony egy 2006-os interjúban a következőt nyilatkozta: „Szabadságharcos vagyok, nem terrorista. Nincs nálunk egyetlen gyerek sem, csak harcosaink vannak.”

Érdekességek

Követői és ellenzői egyaránt úgy gondolják, hogy Konyt szellemek szállták meg. Az egyik fél a Messiásként, míg a másik az Ördögként festi le. 2007-es információk szerint 88 felesége és 42 gyereke van. Megszállott hívő. A gyerekkatonáknak azt mondja, hogy ha a mellkasukra olajjal egy keresztet rajzolnak, akkor az megvédi őket a golyóktól. Az eljárásokat melyeken részt vett imákkal kellett nyitni és a vallási vezetők részvételével kellett zajlaniuk. Az 1994-es béketárgyalások alkalmával szentelt vízet locsolt a férfiak ruhájára. Egy megszökött tiszt elmondása szerint pedig bilbliai utalások alapján, ölt meg például boszorkányokat és más embereket. Ragaszkodik ahhoz, hogy a Lord's Resistance Army a Tíz Parancsolatért harcol: „Ez rossz? Nem az emberi jogok ellen irányul. Ezek a parancsolatok nem tőlem és nem is az LRA-től származnak, hanem Istentől.”

Fellépések ellene

2006. október 6-án a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot adott ki Kony, helyettese, Vincent Otti, és három parancsnokuk Raska Lukwiya, Okot Odiambo és Dominic Ongwen ellen az emberiséggel szemben elkövetett bűntettek miatt. Később a BBC jelentette, hogy még ez év augusztusában megölték Lukwiyát, 2007. október 2-án pedig Ottit Kony otthonában.

Az ugandai hadsereg volt LRA-tagokat fogadott fel, hogy leljenek Kony nyomára és megölhessék.

2012. március 23-án Afrika ötezer katonával járult hozzá Kony és az LRA megsemmisítéséhez, akik 2008 óta 2600 civil haláláért felelősek. A katonák másnap már hozzá is láttak Dél-Szudánban a kereséshez, a folyamat pedig addig fog tartani, amíg el nem fogják Konyt.

A szeptember 11-i támadásokat követően az USA kijelentette, hogy az LRA egy terrorista csoport és 2008. augusztus 28-án az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma egy „Speciálisan Kijelölt Globális terroristák” elnevezésű listára vette Konyt. Ez év novemberében az akkori elnök, George Bush pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtott az ugandai kormánynak, de amerikai katonák nem vettek részt az akcióban. A támadás kilökte Konyt a dzsungel-táborából, de nem fogták el, viszont száz gyereket meg tudtak menteni.

2010. májusban a jelenlegi amerikai elnök, Barack Obama újabb Kony és az LRA ellen irányuló törvényjavaslatot írt alá, melyet a szenátus március 11-én egyhangúlag el is fogadott. Majd 2011. októberében Obama engedélyezte a mintegy 100 felszerelt katona bevetését Közép-Afrikába. Céljuk a helyi erők segítése volt, azonban hiába voltak kellően felszerelve, közvetlenül nem folytak bele az LRA elleni harcba. Ez a megmozdulás az Invisible Children által indított kampány eredménye volt.

A Kony 2012 által hihetetlen hírnévre tett szert világszerte, Jason célja a filmmel pedig az volt, hogy növelje az USA részvételét az ügyben, amit el is ért. Mitöbb az egész világ figyelmét sikerül felhívta a háborús bűnösre. A Stop Kony nevezetű kampány 2012. decemberéig tart és célja az, hogy ez idő alatt elfogják Konyt. A mozgalomhoz csatlakozott rengeteg híresség is köztük George Clooney, Angelina Jolie, Taylor Swift, Oprah, Ellen DeGeneres, Rihanna, Christina Milian, Nicki Minaj, Bill Gates, Kim Kardashian és Ryan Seacrest. Rajtuk kívül 12 politikus is nevét adta például a korábbi amerikai elnök George W. Bush, külügyminisztere Condoleezza Rice és John Kerry amerikai szenátor és korábbi elnökjelölt. Mellettük még számos híresség kampányolt például a Twitteren is köztük Justin Bieber, Emma Stone, Lauren Conrad, Ashley Tisdale, Nina Dobrev, Ian Somerhalder, Kylie Jenner, Kristen Bell, Cory Monteith, Alyssa Milano, Leighton Meester, Cody Simpson, Deena, Zendaya Coleman, Nicole Richie, La Toya Jackson, Will Smith, Kristie Alley, Hilary Duff, Chris Brown, Mark Zuckerberger és Lady Gaga.

A dokumentumfilm másik felhívása egy április 20-i megmodulás volt, amit Cover the Nightnak neveztek. Ennek célja az volt, hogy egyetlen éjszaka alatt világszerte plakátoljunk tele mindent, viseljük a „Kony 2012” feliratú pólót, karkötőt, kitűzőt és hívjuk fel azoknak a figyelmét is akik még nem látták a videót. A hivatalos weboldalon meg lehetett vásárolni a szükséges kellékeket, és ezt a mai napig bárki megteheti. Sajnos felhívás a vártnál kevesebb érdeklődőt vonzott, de így is sokan akadtak akik teleplakátolták városaikat.

Április 5-én feltöltötték a YouTube-ra a rövidfilm második részét Beyond Famous címmel. A film második részének célja, hogy reagáljon az eredeti film kritikáira és, hogy több információt mutassanak be az LRA munkásságáról, az Ugandán kívüli országokra gyakorolt hatásáról, az Invisible Children munkájáról és a Kony 2012 kampányról.

Kony ámokfutása egészen napjainkig tart, és több száz oldalon keresztül lehetne részletezni történetét, az ellentámadásokat, a Kony 2012-t és az Invisible Children kampányait is. Reménykedjünk benne, hogy sikerrel járnak és idén decemberig le tudják majd tartóztatni Joseph Konyt, mert ennek véget kell vetni.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek