Starity

Figyelem! A trollok etetése tilos!

2012. szeptember 25. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztosan mindenki találkozott már fórumokon, különböző közösségi portálokon olyan felhasználókkal, akik szándékosan generálják a feszültséget, és látva a kialakult vitát, mindezt még élvezik is - ők az internetes társadalom úgy nevezett "trolljai". Bárki, aki profilt készít magáról az interneten, a fent említett trollok áldozataivá válhat. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? És vajon hogyan reagálnak a sztárok?

hirdetés
Figyelem! A trollok etetése tilos!

Kevésbé köztudott, de az angol „trolling”, vagy „trawling” szó valójában egy horgászati technikából ered: a horgász szándékosan elhúzza a csalit a halak orra elől. Pontosan ezt teszik az internetes trollok is – szándékos vitákat generálva csőbe húzzák az ártatlan felhasználókat, akik sokszor csak későn veszik észre, kinek a hálójába kerültek.

Bár a fiatalok nyelvezetébe lassan beépülő „trollkodás” szó a mindennapi életben már a szívatás szinonímájává vált, a cikkben az eredeti jelentésnél maradva kizárólag az internetes trollokról lesz szó.

Bár a trollkodás egyszerű játéknak tűnik, igen komoly következményekkel járhat: több eset végződött már börtönbüntetéssel, pénzbírsággal. Az elkövetők általában elhunyt tinédzserek nevében hoztak létre mocskolódó Facebook-oldalakat, melyeken gátlástalanul szidták az áldozatot.

Az internetes trollok elterjedésének hátterében sokszor önértékelési zavar, szeretethiány áll. A személy ilyenkor anonim módon, erőszakosan próbál a figyelem középpontjába kerülni. Mérvadó ok a trollkodásra az is, hogy az ember az interneten arc nélkül véleményezhet bármit – tehát a troll a való életben valószínűleg nem merné felvállalni mindazt, amit a világhálón tesz. Az indíték általában egyszerű unalom, bosszúvágy vagy harag.


Simon, az arc nélküli manus őszintén beszél a trollokról

Pszichológusok szerint a legfélelmetesebb, hogy bárki, aki profilt készít magáról az interneten, áldozatul eshet. A trollok ellen senki sincs teljesen bebiztosítva, ezért mindenkinek egyéni érdeke, hogy a világhálón is vigyázzon magára.

Volt már dolgod trollokkal? Esetleg zaklatnak a neten? llyen helyzetben rendkívül nehéz tenni bármit is, hiszen felmerülhet az emberben, hogy a másik fél erősebb, és még durvábban reagálna. Alább olvashatsz néhány tippet: mit lehet tenni, ha trollkodáson kapsz valakit?

A legfontosabb: ne dőlj be, ne válaszolj!

Sok zaklatót már azelőtt fel lehet ismerni, hogy a helyzet komolyabbra fordulna. A legtöbben tipikus kötözködő kommenteket írnak a képeidhez, posztjaidhoz, stb. Ezekre semmiképpen ne reagálj! Ha többször is elküldi neked a zaklató üzeneteket, minősíthetetlen hangnemben fenyeget, fontold meg, hogy törlöd az anyagot (pl. fényképed, bejegyzésed stb.) amelyhez hozzászólt. És persze soha, semmilyen személyes adatot ne adj ki magadról ismeretlennek!

Hogyan lépj ki egy troll hálójából?

Ha már hosszabb ideje benne vagy egy internetes vitában, sokkal nehezebb kiszabadulni – de nem lehetetlen! Annyit kell tenned, hogy egyszer s mindenkorra megpróbálod elfelejteni a beszélgetést. Hagyd ott a weboldalt, amelyen a trollok áldozatává váltál, sőt ha van lehetőséged, töröld onnan a profilod, majd készíts egy újat. Az csak rajtad áll, hogyan tudsz egy heves internetes vitát feldolgozni – van, aki könnyedén megfeledkezik róla, más nagyon sokáig rágódik ezen.

Mi van, ha egy ismerősöd trollkodik?

A trollkodás tulajdonképpen egy rossz szokás, mint a dohányzás vagy a káromkodás, illetve, amivel el lehet ütni az időt. Lehet, hogy az ismerősöd nem érzi a tetteinek súlyát, ezért műveli azt a világhálón, amit művel. Beszélj vele! Próbáld rávenni, hogy álljon le, hiszen komoly következményekkel járhat az, amit tesz, hiszen olykor a bántó trollkodás miatt lett öngyilkos az áldozat.

Mi van, ha te trollkodsz?

Ha már nagyon beleszoktál a trollkodásba, nehezebb lesz abbahagynod – mert igenis be kell fejezned! Belegondoltál már, milyen fájdalmat okozhatsz egy általad piszkált embernek, ha az éppen gyengébb idegzetű? Kutatók szerint a mentális bántalmazás sokszor durvábban hat az agyra, mint a fizikai. Ez nem azt jelenti, hogy baráti körben nem süthetsz el egy-egy poént, csak úgy viccből, de az extrém trollkodással mindenképpen le kell állnod.

És mi újság a sztárok körében?

Hiszen ha valakik, hát ők bizony kénytelenek napi többszáz bántást elviselni. A hírességek között akadnak olyanok, akik hidegvérrel tűrik a bántó szavakat, mások pedig egyenesen a trollok képébe röhögnek, ahogy Justin Bieber is tette nemrég. Az alábbi videóban egy olyan összeállítást láthattok, amelyben felvették, hogyan reagálnak a sztárok bántó Twitter-üzenetekre. Nyilvánvalóan nem volt kellemes a mocskolódó véleményeket olvasni. (A videóhoz nincs felirat, így némi angoltudás szükséges a megértéséhez.)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek