Starity

Túlélési tippek fesztiválozóknak

2012. július 31. 12:12   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javában tombol a fesztiválszezon – jobbnál jobb koncertek, új arcok, hatalmas bulik… A fesztiválozás azonban nemcsak szórakozás, hanem valódi túlélőtúra is egyben, amelyre nem árt felkészülnöd.

hirdetés
Túlélési tippek fesztiválozóknak
Fotó: Emelie Lundqvist - Flickr.com

Számtalan neves fesztivál zajlott már le a nyár folyamán, azonban augusztusban is bőven van még lehetőségünk a kikapcsolódásra: többek közt a Sziget Fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) és a Fehérvári Zenei Napok (FEZEN) nyújt a fiataloknak szórakozási lehetőséget a nyár utolsó hónapjában.

Ami nélkül nincs fesztivál – létfontosságú holmik

Akárcsak egy hagyományos kempingezés, úgy a fesztiválozás is igényel előkészületeket. Mielőtt összepakolnál, nem árt listát írnod azokról a dolgokról, amelyeket magaddal szeretnél vinni. Az alapvető ruhadarabokon és piperecikkeken túl néhány létfontosságú eszközt sem árt a bőröndödbe pakolni.

Sátor: értelemszerűen kényelmes és masszív sátrat vigyél magaddal, amit először otthon, próbaképp állíts is fel – nehogy a fesztiválon döbbensz rá, hogy szakadt vagy gyárilag hibás sátrat vettél. A fesztiválra is ajánlatos időben érkezni, hogy legyen helyed letáborozni. Olyan helyen állítsd fel a sátrat, ahol könnyen meg is találod, ha a koncertek után fáradtan visszatérsz aludni. Érdemes jellegzetes tereptárgyak környékére állítani, hogy ezek alapján tudj tájékozódni, mikor a több száz vagy ezer sátor között a sajátodat keresed.

Hálózsák: ugye mondanunk se kell, hogy a sátorozás legfontosabb kiegészítője a hálózsák? E nélkül nem is érdemes elindulnod otthonról, hiszen alapvető kényelmi szempontot szolgál a megléte.

Strapabíró, zárt cipő: ugyan nyár van, és a lábunknak muszáj szellőznie ebben a hőségben, nem árt, ha egy sport- vagy tornacipőt is magaddal viszel. Ennek két oka is van: egyrészt fel kell készülnöd arra, hogy az időjárás könnyen borongósra, netán viharosra fordulhat, másrészt pedig kedvenc koncerteden ugrándozva könnyen a lábadra taposhatnak a tömegben, ami egy zárt cipőben kevésbé kellemetlen, mint egy strandpapucsban. Pláne, ha a rossz időjárás és az esti koncert együtt jár – ebben az esetben hatványozottan szükség van arra a bizonyos lábbelire, ha nem akarsz sajgó és sáros lábbal visszacammogni a sátradhoz.

Váltóruha, esőkabát: ne csak annyi ruhadarabbal készülj, hogy minden napra jusson egy – nem tudhatod ugyanis, mikor jön egy jó kis nyári zápor, mikor öntenek nyakon koncert közben egy korsó sörrel, vagy mikor eszed le magad a büfében egy szaftos hot doggal. Emellett egy esőkabátot is ajánlatos bekészíteni a csomagba, szintén a szeszélyes augusztusi időjárás miatt.

Zseblámpa: a fesztiválozás és a kempingezés egyik alapkelléke, melynek elsődleges célja, hogy egy-egy buli után ne a sötétben botorkálva kelljen felkutatnunk a sátrunkat. Ne felejtsd otthon!

Bicska: bár a fesztiválok bejáratainál szigorú beléptetési rendszer van, amely könnyen tilthatja az éles tárgyak bevitelét, amennyiben mégis engedélyezett, tanácsos magaddal vinned egy többfunkciós bicskát is. Ezekben a kis „kütyükben” ugyanis a késtől kezdve az ollón át a konzervnyitóig minden megtalálható, amelyre ilyen nomád körülmények közt szükséged lehet.

Naptej: hiába a nyár utolsó hónapja az augusztus, az UV sugárzás ugyanúgy káros lehet a bőrödre, így mindenképp vigyél magaddal naptejet – mivel egész nap szabadtéren tartózkodsz, észrevétlenül is leéghetsz. A napszúrás elkerülése érdekében a szalmakalapról vagy kendőről se feledkezz meg! Jobb megelőzni a bajt, mint utána a fesztivál hátralévő részét rákvörösre sült bőrrel a sátorban tölteni.

Szúnyogriasztó: szintén elengedhetetlen kellék, még akkor is, ha nem közvetlenül vízparton tartózkodsz. A szúnyogok mindenhol megtalálják az embert, így erre sem árt felkészülni.

Gyógyszerek: nyilvánvalóan, akik rendszeresen szednek valamilyen gyógyszert, azok a fesztiválra is magukkal viszik, emellett azonban készülj legalább egy csomag általános fájdalomcsillapítóval – nem tudhatod, milyen rejtett nyavalyát hoz elő belőled a fesztivállét.

Kézfertőtlenítő: egy fesztiválon nincs mindig lehetőséged kezet mosni, arról nem is beszélve, hogy mennyi idegen emberrel érintkezhetsz akár észrevétlenül is. Erre az esetre tarts magadnál kézfertőtlenítő gélt vagy törlőkendőt, amely könnyedén elfér a táskádban, mégis sok kellemetlenségtől kímélhet meg téged. És ha már a higiéniánál tartunk, érdemes a tisztálkodási szerek hagyományos méretű változata helyett kis kiszerelésű tusfürdőt, sampont vagy fogkrémet magaddal vinned. Minden drogériában található ilyesmi, és rengeteg helyet spórolhatsz meg általuk a bőröndödben.

Figyelj az értékeidre!

A legfontosabb, hogy az értékeidet és az irataidat semmi esetre se hagyd a sátradban! Mindig tartsd magadnál őket – már vízálló, nyakba akasztható műanyag tokot is lehet kapni a boltokban, amely a pólód alá rejtve teljesen észrevétlen –, de ha ez nem lehetséges, akkor add le a tárcád az értékmegőrzőben. Az is jó megoldás lehet, ha nem tartasz magadnál készpénzt, csak bankkártyát, mivel minden fesztiválon helyeznek el készpénzfelvevő automatákat (ATM), ahonnan mindig annyi pénzt vehetsz fel, amennyire feltétlenül szükséged van. Ha pedig véletlenül elhagyod vagy ellopják a kártyádat, a szolgáltatón keresztül pillanatok alatt letiltathatod.

A fesztiválkártya, azaz a Metapay is egyre elterjedtebb: ez teljes mértékben a bankkártyához hasonló elven működik – általában a fesztiválok bejáratánál, a karszalag mellé adják, a segítségével sokkal gyorsabban fizethetsz a standoknál, a fesztivál végén pedig a kártyán maradt összeget visszaválthatod készpénzre.

További hasznos tanácsok

  • Mindig légy felkészülve a váratlan időjárási körülményekre! Erről a cikk elején olvashattál néhány gondolatot.
  • Ne vigyél magaddal fölösleges holmikat, például hajszárítót, hajformázót – csak a helyet foglalják, és nagy valószínűséggel használni sem fogod őket!
  • Indulás előtt vegyél egy olcsó, eldobható fényképezőgépet! Így nem kell a saját, méregdrága gépedre vigyáznod a fesztivál idején.
  • Sose maradj egyedül! Verődjetek csapatokba a barátaitokkal, de ha ez mégsem lehetséges, maradj folyamatos telefonos kapcsolatban velük, és beszéljétek meg, mikor és hol találkoztok legközelebb!
  • Mértékkel fogyassz alkoholt, és semmiképpen se hagyd felügyelet nélkül az italodat! Egy óvatlan pillanatban bármilyen kábító szert belecsempészhetnek, hogy aztán míg te magatehetetlen állapotban vagy, kifosszanak! Idegenek italmeghívásait sem ajánlatos elfogadni!
  • Ha engedélyezett az étel és/vagy ital bevitele a fesztivál területére, gondoskodj előre a megfelelő mennyiségű folyadékról (elsősorban ásványvíz formájában), illetve tartós élelmiszert, például konzerveket vagy instant ételeket vigyél magaddal. Ha mégsem szabad ilyesmit bevinni, viszont kaptál karszalagot, tanácsos a fesztiválon kívül, egy közeli büfében vagy közértben bevásárolni, és kint elfogyasztani, amit vettél, hiszen a fesztiválokon rendkívül drága minden.
  • Mielőtt kempingezni vagy fesztiválozni indulsz, nem árt felkészítened magad arra, hogy az ilyen helyen az ember kénytelen alább adni a higiéniai igényein – a közös zuhanyzó és a nyilvános mosdó ugyanis nem a tisztaságáról és a diszkréciójáról híres, hogy a használatáért történő sorban állásról ne is beszéljünk…

Ha tehát a fentiek figyelembevételével készülsz a közelgő fesztiválra, nagy valószínűséggel izgalmas és kellemes napoknak nézel elébe. Jó szórakozást!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek