Starity

Mennyit ér az aranyérem?

2012. augusztus 04. 11:11   |   Szerző: Miss Vettel

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatalmas teljesítmény, és még nagyobb dicsőség, amikor egy tehetséges sportoló felér karrierje csúcsára, megkoronázva azt egy olimpiai aranyéremmel. De vajon ez pénzben mennyit ér 2012-ben, Londonban, nemzetenként?

hirdetés
Mennyit ér az aranyérem?

A következő adatok csupán a Nemzeti Sport becslései forintosított összegekben, de nagy valószínűséggel közel járnak a valósághoz.

Olaszország – 42,6 millió Ft: A mediterrán nemzet még a pekinginél is jobb szereplésre készül, és mindenféle válság ellenére minden aranyérmet 42,6 millió forintnak megfelelő összeggel honorálnak.

Oroszország – 31,5 millió Ft: Bár a fent említett pénzösszeg sem rossz, az oroszok folyamatosan a legfényesebben csillogó érem eszmei értékét hangsúlyozzák.

Magyarország – 20 millió Ft: Az adat nem hivatalos, a MOB ugyanis még nem hozta nyilvánosságra, mennyit is adnak egy olimpiai aranyéremért idén, de az biztos, hogy annyi jár nekik, mint 2008-ban. Pekingben az arany- 20, az ezüst- 18, míg a bronzérem 14 millió forintot ért. Ez azért is meglepően bőkezű, mert Ausztria mindössze 7,8 millió forintnyi euróval díjazza aranyérmeseit.

Franciaország – 15,2 millió Ft: A francia olimpiai bajnokok sem fognak rosszul keresni, de például Yannick Agnelnek, a 200 méteres gyorsúszás döntősének ez valóban többet jelent az anyagiaknál. A fiatal nemzeti hős ugyanis legyőzte a „legyőzhetetlen” Ryan Lochtet.

Kína – 12,8 millió Ft: Négy éve a kínai fővárosban nem kevesebb mint 51(!) aranyérmet tudhattak magukénak. Ez eléggé abszurdnak tűnik, ők azonban Londonból sem szeretnének csekélyebb mennyiségű arannyal hazatérni, mégha kicsit drága is lesz majd az államnak.

Életjáradék

Az egyszeri pénzjutalmon kívül az olimpiai bajnokaink további jutattásokban is részesülnek. Magyarországon az érmet szerző sportolók 35 éves koruktól életük végéig jogosultak járadékra.

Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 ezer forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60 százalékát, a bronzérmes pedig a 40 százalékát kapja.

A járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20 százalékkal többet kap, öt aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek