Starity

Bonnie Wright éhezőkön segít

2012. augusztus 23. 12:12   |   Szerző: AmyVie

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bonnie Wrigh nem csak a forgatással és modellkedéssel tölti szabad idejét, hanem megpróbálja szebbé és jobbá tenni a világot. Nemrégiben Szenegálba látogatott és szembesült az éhezők tömegével, akiken segíteni szeretne.

hirdetés
Bonnie Wright éhezőkön segít

Bonnie Wright, az Oxfam nagykövete látogatást tett Szenegálba, hogy fényt derítsen a jelenlegi élelmiszerválság súlyosságára, amely a Nyugat-Afrikában tarol. Bonnie-t szinte annyira hatalmába kerítette az ügy fontossága, hogy megvizsgálta az összes lehetőséget és módot arra, hogyan tudna segíteni a területen élő embereken.

Az Oxfam szervezet 2012 júliusában vitte ki először Bonnie Wrightot Szenegálba, hogy találkozzon a nyugat-afrikai Szenegál áldozatokkal, akik éhség sújtotta területen élnek.

Bonnie Wrightot leginkább a Harry Potterben alakított Ginny Weasleyként lehet ismerős sokak számára, aki nemrég Szenegál Kedougou részébe látogatott el. A fiatal színésznő ugyan még csak februárban múlt el 21 éves, azonban hihetetlenül megdöbbenve szembesült mindazzal, hogy milyen komoly is az éhezés Afrikában. Bonnie-nak lehetősége nyílt arra nézve, hogy helyi családokkal és gyerekekkel is találkozhasson, akik a válság megszenvedői. Bonnie, illetve az Oxfam célja az, hogy segítségen az ott élő embereken.

Szenegál súlyos válsága több tényezőtől alakult ki: kevés csapadék hullott az évek alatt, amely miatt szárazság hódított egész Szenegál övezetében, ennek következtében, a növények kiégtek, s szinte lehetetlen volt, hogy termeljenek is valamit. A tavak, illetve folyók vízszintje csapadékhiány tekintetében egyre alacsonyabb és alacsonyabbá vált, mígnem a tavak nagyobb része kiszáradt, és a folyók sem maradtak éppen folyójellegűek. Mivel Szenegál területén kevés a legelő, így sem az állattartás, sem pedig a növénytermesztés nem valósult meg. Mindemellett, Szenegál egyes részein növényt termesztenek, illetve állatot tartanak, azonban azokat olyan magas árakon árulják, hogy a helyi lakósok képtelenek azt megvásárolni. Több mint 18 millió ember küzd az élelmiszerhiánnyal a területen, azonban Szenegál lakósainak még csak most jön a java, ugyan szeptember és októberben kezdődnek el a betakarítások. Oxfam felhívta a figyelmet arra, hogyha nem intézkednek sürgősen az éhség sújtotta terület megsegítésére, a 21. század egyik humán katasztrófájává fog válni.

A Szenegál nemrégiben még egészen más helyzetben volt, egyáltalán nem tartozott a Száhel-övezetbe, avagy más néven az éhségövbe, azonban az éhezés mértéke szinte óriásra nőtt, minek következtében bekerült az éhségövbe. Az éhezés ugyanis sosem áll mindig, mindig egyre nagyobb és nagyobb területek ragad magával, aminek következtében egyre nehezebben tudnak megélni az emberek. A déli országrészben több mint 850.000 fő érintett az éhezési ügyben. Az Oxfam szervezet egy három szakaszos programmal kívánja segíteni az ott élőket. A program által az ott élő embereket állatokhoz és nővényekhez juttatja, illetve élelmiszeri segélyeket is ad a lakósságnak, illetve támogatja a hosszú távú hasznosítást is.

Bonnie Wright elsődleges célja mindössze annyi volt, hogy az Oxfam szervezet által kijusson Szenegálba és első kézből tapasztalhassa meg, hogy pontosan milyen hatással is van az éhezés az emberekre, és hogy megtudja, tulajdonképpen, hogyan is segít az Oxfam szervezet az embereken, mindazért, hogy ő is ugyanolyan jól tudja támogatni ezeket a tevékenységeket.

Bonnie szenegáli tartózkodásáról egy rövid videó készült, amely bemutatja találkozását az Oxfam csapattal, illetve helyi családokkal, akik Dél-Szenegálban laknak.

„Amikor megérkeztem Szenegálba, nehéz volt látnom, hogy ez egy olyan ország, ahol ezrek éheznek. Azt hinnénk, hogy a tájkép száraz és poros, azonban nem az volt: zöld volt. Gyorsan megtanultam, hogy a zöld látkép elrejti előlünk a valóságot, hiszen attól függetlenül, hogy zöld a tájkép, az éhezés még akkor is pusztít” – nyilatkozta Bonnie.

„Remélem, a nyilvános támogatással, Oxfam továbbra is tud segíteni ezeken az embereken. Reménykedem abban is, hogy az Oxfam képes olyan tanácsokkal és segítséggel ellátni őket, amely megelőzi a jövőben lévő hasonló szituációkat is” – tette hozzá a színésznő.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek