Starity

Elhunyt Neil Armstorng

2012. augusztus 26. 11:11   |   Szerző: like me

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2012. augusztus 25-én 82 évesen érte a halál az amerikai űrhajós és pilótát, Neil Alden Armstrongot - erősítette meg a NASA.

hirdetés
Elhunyt Neil Armstorng

1930. augusztus 5-én született Neil Armstrong az Ohio állambeli Wakaponetaban. 1955-ben szerzett a Purdue University-n repülőmérnöki diplomát. A 60'-as évek elején már repült kísérleti rakétameghajtású gépezetekkel. A koreai háborúban 78 harci bevetése volt pilótaként. 1966-ban már járt a világűrben, 1969-ben pedig kinevezték az Apollo 11 nevű űrhajó parancsnokának, amellyel a NASA űrkutatási központ expediciót indított a Holdra.

Az űrhajó három utasával július 20-án szállt le a Holdon, és Armstong volt az, aki a valaha élt emberek közül legelsőként lépett idegen égitestre. Ezzel az amerikai asztronauta örök időkig beírta magát az emberiség történelmébe, a tőle elhangzó mondattal együtt: „Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek.”

Neil Armstrongot 2012. augusztus 25-én érte a halál, pár héttel a 82. születésnapja után. Egy hónappal a halál beállta előtt koszorúérműtétet végeztek a szívén, kérdéses volt, hogy egyáltalán magához tér-e még a műtét után. A halál hosszú, viselt betegség után családi körökben érte columbusi otthonában.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek