Starity

15 éve hunyt el Lady Diana

2012. augusztus 31. 16:04   |   Szerző: snoopy

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma van az évfordulója annak, hogy az aranyszívű Diana 15 évvel ezelőtt elhunyt egy súlyos autóbalesetben. Egy hercegnőt és egy nagylelkű édesanyát vesztett a világ.

hirdetés
15 éve hunyt el Lady Diana

Ma van a gyászos napnak a 15. évfordulója, amikor Nagy-Britannia és az egész világ elvesztett egy nagylelkű édesanyát és egy hercegnőt. Lady Diana egész életét sajtó tűzben élte, miután Károly herceghez hozzáment. Az egész világ a szívébe zárta nem csak gyönyörű kinézete és hercegnői státusza miatt, hanem mert nemes lelkű volt és rengeteget adományozott betegeknek és szegényeknek is – számos jótékonykodási szervezet tagja volt. Cikkünkben megemlékezünk róla, és röviden összefoglaljuk életét.

Élete

1961. július 1-én született Sandringhamben. A hercegnő anyai részről ír, skót, angol és amerikai ősökkel rendelkezik, az apja lévén pedig II. Károly leszármazottja. Szülei gyermekkorában elváltak. Diana és öccse felügyeletét apjuk kapta meg. Miután apai nagyapja, Albert Spencer (Spencer hetedik grófja) meghalt 1975-ben, Diana édesapja lett a következő Spencer gróf, ő pedig onnantól a Lady Diana Spencer nevet használta. Mikor Lord Spencer feleségül vette Dartmouth grófnőjét, Diana sokat utazgatott az országban, és hol apjánál, hol anyjánál élt.

Diana nem jeleskedett tanulásban. 1977-ben egy leányiskolába tanult, mégpedig a svájci Alpin Videmanette Intézetbe. Nagyon jól úszott és ugrott. Balett-táncosnő szeretett volna lenni, de később felhagyott álma megvalósításával. Miután visszaköltözött Londonba volt úgy, hogy barátnőinél takarított, esetleg partikon volt hostess, de még óvodában is dolgozott.

A Károly herceggel való eljegyzés 1981. február 24-én történt. A sajtó mindig is nagy figyelemmel kísérte szerelmüket. Közel egymilliárd ember nézhette a tévén keresztül, ahogy összeházasodtak a Szent Pál-bazilikában 1981. július 29-én.

1981-ben november 5-én bejelentette első terhességét. Nem zajlott ép nyugodtan, hisz terhessége tizenkettedik hetében leesett a lépcsőn, de szerencsére a magzatnak nem esett baja. Első gyermekét, Louisa St. Mary Kórházban hozta világra 1982 június 21-én. A gyerek a William Arthur Philip Louis neveket kapta. Második gyermekét, Henry Charles Albert Davidot 1984. szeptember 15-én szülte meg.

A 80-as évek vége felé romlott meg házassága Károllyal. Eleinte tagadták, de a sajtó végül kinyomozta a problémákat és nyilvánosságra is hozta. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker–Bowles-szal, Diana pedig lovasoktatója személyében, James Hewittnél találta meg a vigaszt. 1992. december 9-én szétköltöztek és 1996. augusztus 28-án hivatalosan kimondták a válást.

Halála

1997. augusztus 31-én hunyt el 36 éves korában a walesi hercegné. Halálát egy autóbaleset okozta, ami Párizsban történt az Alma-rakpart közúti aluljárójában. Vele együtt a szeretője, az egyiptomi Dodi al-Fayed, és a vezető is meghalt. A gyorsan hajtó autót a paparazzik üldözték, de a felelősséget a vezető alkohol szintjére hárították. Olyan feltételezések is akadnak, hogy a brit titkosszolgálat gyilkoltatta meg őket, de erre nincs bizonyíték, viszont a hercegnő szeretőjének apja, Mohamed al Fayed biztos abban, hogy politikai gyilkosság történt.

Diana temetése 1997 szeptember 6-án volt a Westminster Abbey-nél. Fiai, William és Harry a koporsó mögött mentek végig, és II. Erzsébet királynő is tiszteletét rótta neki egy tévé műsorban. Több millióan nézték végig a temetést. Számos emlék művet csináltak a tiszteletére.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek