Starity

Zöld szív dobog a sztárokban

2012. augusztus 31. 17:05   |   Szerző: Just Creative

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vállvetve állt ki a környezettudatos életmód mellett Tilla, Cseh László, Szalóki Ági és Keleti Andrea a National Geographic magazin Ökonapjának beharangozó eseményén. A hazai ismert emberek elárulták, milyen házi praktikákkal, fortélyokkal radíroznak ki minél nagyobb darabot a családjuk által képzett ökolábnyomból.

hirdetés
Zöld szív dobog a sztárokban
Fotó: Just Creative

Egyensúly – önmagunkkal és a természettel – a National Geograpic idei Ökonapjára a jin-jangot választotta fő témául. Ennek szellemében született meg a szeptember 15-i eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a jól ismert szimbólum, ezúttal PET-palackokból. Hogyan kerüljünk egyensúlyba? Fenntartható-e a Föld, a mi világunk? Hogyan élhetünk környezettudatosan, hogy minél tovább használhassuk bolygónkat?

Ezekre a kérdésekre keresik a választ idén szeptember idusán. A megmozdulás mellé álló, s a szintén megoldásokat kutató hazai sztárok a létező legkreatívabb módszerekkel próbálnak eleget tenni a környezettudatos életmód mindennapi kihívásainak.

Tilla, aki jó néhány éve házigazdaként jegyzi az Ökonapot, gyermekeit is zöld szemlélet szerint neveli. „Évek óta házigazdája vagyok a NG rendezvényeinek. Minden évben örömmel teszek eleget a felkérésnek, hiszen olyan témákat érint ez a rendezvény, amely mindannyiunk életéről, a közvetlen és távolabbi környezetünk alakulásáról, vagyis a saját jövőnkről szól. Soha nem volt ennyire fontos és tragikusan sürgető a történelem során, hogyan tervezi meg az ember a jövőt. Minden a mi kezünkben van, ezt tudatosítani állandó feladatunk. Szívesen szolgálom ezt az ügyet! Az elmúlt tíz évben alapvetően megváltoztam, nem vagyok már kicsit sem pazarló típus. Az egyensúly azt jelenti számomra, hogy én a saját életemben próbálom elképzelni, betartani mi az, ami valóban elegendő nekem a mindennapi túléléshez. Amikor hosszabb időre megyünk el otthonról, nem csak kikapcsoljuk az elektromos berendezéseinket, hanem teljesen áramtalanítjuk a lakásunkat. Nem nagy cselekedet, de egy picike energiát biztos spórolunk így, és mint tudjuk, sok kicsi sokra megy. Szerencsére olyan helyen lakom, ahol vannak az utcában szelektív hulladékgyűjtő kukák, így a gyerekekkel oda szoktuk levinni a szemetünket. Ez már annyira a család ritmusához tartozik, hogy idén a balatoni nyaraláson már maguk a gyerekek mondták, hogy hol van PET-palack gyűjtő hely és maguktól vitték oda a hulladékot. Egyre gyakrabban vásárolunk a feleségemmel olyan piacokon, ahol őstermelők kínálják a biotermékeiket. Hála istennek egyre több ilyen hely van Budapesten is.. Fontos, hogy mit eszünk, sok mindenre kihat! A tavalyi Ökonap nagyon sikeres volt, több ezer ember jött el a Millenáris parkjába, köztük rengeteg gyerek, akik először hallották az ökológiai lábnyom fogalmát, de azt hiszem a színes programnak köszönhetően meg is jegyezték. Nem mi fogjuk megváltoztatni a világot, de a mi hozzájárulásunk is fontos, hogy folyamatosan éljen egy párbeszéd a föld jövőjével kapcsolatban – fejtette ki Tilla.


Till Attila (Fotó: Just Creative)

Cseh Laci környezettudatos életmódjáról már az is sokat elárul, hogy a háza építésekor különös figyelmet fordított a megújuló energiák hasznosítására.

„A környezettudatosságot nagyon fontosnak tartom. Fejlődnünk kell, de úgy, hogy közben odafigyelünk az egyensúlyra. Erre a saját életemben is próbálok törekedni, a házam fűtésrendszere például teljesen megújuló energiaforrásokra épül, és most azon gondolkodom, hogy napelemeket is felszereltetek a tetőre, hogy az elektromosságot is megújuló forrásból nyerjem” – nyilatkozta az olimpikon.


Cseh László (Fotó: Justi Creative)

„Akinek gyereke van, az igyekszik odafigyelni. Nem is lehetne másként, hiszen egyre fontosabb kérdés, hogy mit hagyunk nekik. Túlfogyasztottuk a Földet. Olyan ez, mint egy bankszámla, egyáltalán nem mindegy, hogy a kamatokat fogyasztjuk vagy a tőkét, s mi bizony már a tőkét használjuk. Nagyon fontos kérdés, hogy az unokáinknak lesz-e még egyáltalán földje, levegője? Ezért nagyon fontos a környezettudatos élet” – mondta Keleti Andrea, aki is arra ügyel, hogy híres főztjét milyen alapanyagokból készíti gyermekeinek.

A National Geographic Ökonap azonban nem csak a sztárokat érintette meg, hiszen évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a rendezvény, ahol idén is koncertek, ökoprogramok és tudományos előadások várják az érdeklődőket szeptember 15-én a Millenáris Parkban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek