Starity

Az önbántalmazás okai

2012. szeptember 22. 17:05   |   Szerző: MissHutcherson

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nehéz megérteni az önbántalmazókat azoknak, akik nem szenvednek ilyen problémában, vagy nincs a környezetükben legalább egy ilyen ember.

hirdetés
Az önbántalmazás okai

Mindenkinek vannak sötét titkai. Az önbántalmazás is egy ilyen titok. A többség nem meri, vagy egyszerűen nem akarja felvállalni, hogy rendszeresen, vagy időnként kárt tesz magában.

Az önbántalmazás általában tinédzser korban kezdődik, és súlyosabb esetekben akár felnőtt korban is folytatódhat. Időnként komoly betegségek állhatnak a probléma hátterében, amik kezelés nélkül akár halálhoz is vezethetnek. De vajon mi visz rá egy egyébként kiegyensúlyozottnak tűnő tinédzsert arra, hogy saját magát büntesse?

Az okok száma végtelen, és minden ember esetében egyedinek tekinthető. Cikksorozatunk első részében összeszedtünk néhány általános problémát, ami végül az önbántalmazó tevékenységek kialakulásához vezethet.

Családi problémák

Sok önbántalmazónak komoly családi problémái vannak. Egy elveszített hozzátartozó, egy alkoholista szülő, vagy épp a figyelem hiánya mind, mind hozzájárul ahhoz, hogy az egyén magába forduljon, és a problémáit elhallgatva a csendes „megnyugváshoz” folyamadjon.

Iskolai bántalmazások

Az iskola a diák második otthona, de sokaknak hasonlít inkább egy rémálomhoz, mintsem a mókához és kacagáshoz a barátokkal. A kirekesztés, a csúfolódás és a sikertelenség csak ronthatják az érzelmileg egyébként is labilis tinik önértékelését.

Alacsony önbecsülés

Ha valaki folyamatosan csak azt hallja, hogy ő értéktelen, és nem ért semmihez – eközben pedig nem kap megerősítést az ellenkezőjéről – az önbecsülése elkezd rohamosan leépülni, ami végül szorongáshoz, feszültséghez, és önbántalmazáshoz vezethet.

Sok önbántalmazó számol be arról, hogy miután kárt tettek magukban, enyhült a belső szorongás, és már nem törődtek annyira a lelki fájdalmukkal. Ez azonban csak ideiglenes és hamis ábrándokba ringat! A fizikai fájdalom ugyan elterli egy ideig a figyelmet a problémákról, azok viszont hamarosan újra visszatérnek.

Ha te, vagy bárki más a környezetedben kárt tesz magában, bántja önmagát, ne habozz segítséget kérni amíg nem késő!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek