Starity

Piercing - tippek és tudnivalók

2012. szeptember 06. 09:09   |   Szerző: mayaa.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fiatalság körében egyre népszerűbbek lesznek a testékszerek, de most hagyjuk a felnőttek kioktató és sokat hallott monológját a piercingek veszélyéről, és inkább közelítsük meg a dolgot a fiatalok szemszögéből.

hirdetés
Piercing - tippek és tudnivalók

A mai modern világban egyre többet számít a külső, így az emberek egyre jobban próbálják feldobni megjelenésüket, van hogy egy merész ruhával, erős sminkkel, hajfestéssel, de az extrémebbek kedvencei a tetoválások és a piercingek.

Bizonyára sok piercingre vágyó tininek leginkább a szüleivel gyűlik meg a baja ilyen téren, akik állítják, nem fog boldogságot okozni egy átlőtt testrész. Ám azok, akik már hajthatalanul és eltökélten testékszert szeretnének, úgysem hagyják magukat lebeszélni. Cikkünk alapján mindenki eldöntheti, hogy valóban érdemes-e berakatni a fémet, rá- vagy lebeszélni senkit nem akarunk a dologról.

A bőrre felvitt művészeti alkotásokról, azaz a tetoválásokról már egy korábbi cikkben szót ejtettünk, most pedig következzen a másik népszerű testdíszítő elem, a testékszer, másnéven piercing, aminek talán egyik legnagyobb előnye a tetkóval szemben az, hogy nem maradandó, és akkor vesszük ki amikor akarjuk. A piercingeknek mára már megszámlálhatatlan változata és fajtája létezik, de most főként a legáltalánosabbakról készítünk egy rövid bemutatást, amikkel bármikor összefuthatunk az utcán – ilyenek például a köldök-, szemöldök-, orr-, és ajakpiercingek. A nyelvpiercingeket is megemlítjük majd, de mivel az másmilyen kezelést igényel, mint a fent említett társai, ezért ezt nem lehet az általános kategóriába sorolni.

A piercingek általános kezelése, tudnivalók

● Mindig hozzáértőnél, szakembernél csináltasd a testékszeredet, inkább áldozz rá több pénzt, minthogy elfertőződjön a lyuk.

● Győződj meg róla, hogy a piercing valóban orvosi fémből készült-e, mert lehet hogy a bőröd nem bírja ki az olcsó bizsukat.

● Lehetőleg ne a nyári időszakban rakasd be, mivel a naptól, melegtől és izzadástól lassabban gógyul a seb, valamint a strandot/szoláriumot/szaunát sem ajánlják friss piercingeseknek.

● Ha odakerülsz, ne félj a szúrástól, a piercerek minél jobban próbálják leérzésteleníteni a területet, ettől függetlenül érezni fogsz egy kis szúrást, bár ez személyfüggő is, van aki meg sem érzi, van akinek viszont fáj a berakás, de mindenképpen túl lehet élni.

● A seb tisztításához használj vizes fültisztító pálcikát, és a kezdeti időszakban, amikor be van gyulladva, próbálj meg egy kevés fertőtlenítőszert bemozgatni a bőr és az ékszer közé. (Ezek lehetnek: Neogranormon, Bepanthen, alkohol, Betadin, Aloe First)

● A berakás után (ha köldökpiercinget szeretnél) inkább zuhanyozz, kerüld a kádban fürdést, és ilyenkor az uszodát is egy pár hétig.

● Próbálj nem beleakadni semmibe – ez egy ilyen dolog, te vállaltál érte felelősséget, így próbálj meg minél kevesebb bonyodalmat okozni magadnak – a te érdeked.

● A kezdeti időszakban valószínüleg fog egy kicsit váladékozni (esetenként vérzik is) a lyuk, ne ijedj meg ettől, próbáld meg kinyomni és töröld le, ez idővel úgy is el fog múlni.

● Ha rendesen kezeled, körülbelül egy hónap alatt lemegy róla a gyulladás, de mint a legtöbb eset, ez is személyfüggő, hiszen van akinek több, van akinek kevesebb idő kell a gyógyuláshoz.

A nyelvpiercing körültekintőbb kezelése

Aki feltétlenül ezt a testékszert szeretné beszúratni, annak számolnia kell azzal, hogy több macera lesz ezzel a piercinggel, mivel a nyelv más bőrfelület, de természetesen ennek kezelésére is van pár tippünk.

● Készülj fel arra, hogy valószínüleg érzéstelenítéssel együtt is eléggé fog fájni a beszúrás, hiszen ez egy elég vastag és nagyon érzékeny terület.

● Ne ijedj meg, ha az első estéken fájni fog és megduzzad, ez idővel elmúlik.

● Az első napokban kerüld a szilárdabb ételeket, lehetőleg leveseket és főzelékeket egyél, valamint minden étkezés után moss fogat, figyelj a szájhigéniára.

● Ha úgy érzed, hogy megdagadt a nyelved, próbálj rá óvatosan vizes borogatást tenni, de a jégkocka is hasznos lehet.

● Azonnal vedd ki a piercinget, ha annyira felduzzadt a nyelved, hogy nehezen kapsz levegőt, és minél előbb hívj egy orvost, vagy a piercinget berakó szakembert.

● Ha ilyen piercinget választottál magadnak, azzal számolnod kell, hogy sok kellemetlenséged lesz vele, valamint nagy valószínűséggel a fogaidon is meg fog látszódni, mivel sok tapasztalt nyelvpiercinges szerint előrébb tolja a fogakat.

● Ha már megvan a piercing, de többé nem szeretnéd hordani, jó hír, hogy ez a terület regenerálódik a leggyorsabban, szóval a testékszer által okozott lyuk akár egy éjszaka alatt be tud nőni.

Természetesen akit komolyabban is érdekel a téma, az mindenképp konzultáljon szakemberrel, aki berakás előtt mindent alaposan el fog magyarázni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek