Starity

20 éve hunyt el a Psycho sztárja

2012. szeptember 12. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Húsz évvel ezelőtt hunyt el a Psycho-filmek legendás színésze, Anthony Perkins.

hirdetés
20 éve hunyt el a Psycho sztárja

Anthony Perkins nevét hallva legtöbbeknek a Psyho című film jut eszükbe. A tehetséges színész halálának 20. évfordulóján tekintsük át röviden, mi is történt vele élete során.

Élete

Anthony Perkins 1932. április 4-én született a zajos New York városában. Édesapja, az elismert színész, Osgood Perkins fia ötéves korában hunyt el, édesanyja egyedül nevelte, akivel a tragédia után remek lett a kapcsolata. Ez azért is érdekes, mert a Psycho 4. részében, a történet előzményéből kiderül, hogy a színész által alakított Norman Bates hatéves volt, mikor az édesapját elvesztette, és őt is egyedül nevelte édesanyja, ám az ő kapcsolatuk korántsem volt felhőtlen. Tízéves volt, amikor édesanyjával Bostonba költöztek, és ekkor döntötte el, hogy színész akar lenni.

Karrier és a skatulya

Első komolyabb filmszerepével együtt jött az első Oscar-jelölés is: 1956-ban szerepelt a Szemben az árral című filmmel, díjat azonban nem kapott. 1960-ban jött a nagy áttörés: a Psycho. Anthony megkapta a skizofrén moteltulajdonos, Norman Bates szerepét, ami nagy siker lett Amerikában. A sorozatból még három részt forgattak, a harmadikat Anthony maga rendezte, ám ezek nem voltak annyira sikeresek, mint az első. Sajnos Anthonyt is beskatulyázták legsikeresebb szerepe által, így többször bújhatott elmebeteg gyilkos szerepekbe, mint másokba.

Betegsége és halála

Anthony Perkins biszexuális volt, 30 éves koráig képtelen volt kapcsolatot teremteni nőkkel, ehhez pszichológus segítségét kérte. Erről is csak felesége tudott, és nemi hovatartozása csak a halála után derült ki. Feleségével, Berry Berensonnal kötött házasságából két fia született.

A színész 1992-ben hunyt el, nem sokkal utána derült ki, hogy AIDS-es volt. Őt tartják az AIDS leghíresebb áldozatának. Egy 1996-ban kiadott, majd 10 évvel később újra kiadott könyvben mindent megtudhat Anthonyról az, akit bővebben érdekel az élete, betegsége, és munkássága.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek