Starity

A stúdiók összevissza tologatják a filmpremiereket

2012. szeptember 19. 14:02   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szörny RT előbb kerül bemutatásra, a Les Miserables, a The Great Gatsby és a Life of Pi később jelenik meg.

hirdetés
A stúdiók összevissza tologatják a filmpremiereket

Áll a bál Hollywoodban, hiszen tegnapelőtt bombaként robbant a hír, hogy a szokásostól eltérően, a legközelebbi Oscar-díjátadóra már előbb lehet nevezéseket beküldeni, mint eddig az elmúlt években. Eddig úgy volt, hogy a Golden Globe-jelöléseket vették előre, és az adott egy támpontot az embereknek az Oscar-díjak nyerteseivel kapcsolatban. A stúdiók most azon gondolkodnak, mely filmjeiket tudják csúsztatni vagy előre hozni.

Ha ez nem lenne elég, néhány hónapja a stúdiók rendszeresen bejelentették, hogy mely filmek premierjei csúsznak, mit mutatnak be később. A háttérben folyó munkálatokra megvan a válasz. Soha ennyire kevesen nem mentek még moziba, mint idén, és minden filmstúdió arra koncentrál, hogy az év végén, karácsonykor hozzák be a lemaradást, és pótolni tudják az ez évben eddig kiesett pénzt. Nehéz nyomon követni az eseményeket, ám a Playlist Indiwire oldal információi szerint a stúdiók kétségbe vannak esve: a rekordért, a sok bevételért és Oscar-jelölésekért olyan filmeket is hajlandóak előbb bemutatni a mozikban, melyek még nem állnak készen, ezért több, mint valószínű, hogy a csúsztatott megjelenésű filmek, melyek karácsonykor kerülnek vetítésre Amerikában, és nem sokkal később nálunk is, nem jelennek meg többféle verzióban. Elképzelhető, hogy jeleneteket sem vágnak ki a filmekből, és karácsony környékén több nagy büdzsés, Oscar-várományos film jelenik meg, ami egyedülálló helyzet.

Persze, a finanszírozási oldalt is nézik a szakemberek, akik még mindig keresik a megoldást a problémára, de pénzügyileg nem jönnek ki jól az ügyből, mert az év végén, a mostani jegyárak mellett sokkal több filmet láthatnánk, amit később terveztek megjelentetni. A botrányt a tegnapi hír váltotta ki, miszerint a Les Miserables legújabb feldolgozásának december 14-ei premierje el lett tolva 25-ére, így a szintén megváltoztatott megjelenési dátumú Django Unchained, a The Guilt Trip és a Parental Guidance című filmekkel egy napon jelenik meg. December a mozikban húzós hónap, és eddig is sok pénzt vártak a stúdiók az ünneptől, ezért több nagy, Oscarra nem esélyes filmet is bemutatnak a bevétel érdekében: például a Szörny RT legújabb részét a beígértnél 6 nappal korábban, míg a This Is 40-et négy nappal korábban jelentetik meg.

A Les Miserables eredeti premierdátuma december 7-e lett volna, ami 14-e lett, ám látván, hogy a Hobbit ugyanazon a napon jelenik meg, a stúdió úgy érezte, nem veheti fel a versenyt Frodóékkal: 25-e mellett döntöttek, pedig a film még készen sincs teljesen, annak forgatásával heteket késtek, és nemrégen fejezték be. A karácsonyra ígért Life Of Pi november 21-én lesz bemutatva, míg a The Great Gatsby feldolgozást egyenesen 2013 nyarára tették.

Az Indiewire szerint vérfürdő várható világszerte, olaj a tűzre, hogy nemrégiben az amerikai nagyobb mozik beleegyeztek abba, hogy az egészséges táplálkozás értelmében a koffein tartalmú italok helyett szódát, popcorn helyett répa- vagy almaszirmokat lehet venni és fogyasztani, ami abszolút nem tetszik sem a moziknak, sem a nézőknek, ám a rendelkezés életbe lépett. A szabály újabb 10% kiesést okoz a moziknak, amit feltehetőleg beleépítenek a dráguló mozijegyek árába, és kívánják kiterjeszteni a rendeletet világszerte jövő évtől. Tehát már decembertől várható a jegydrágulás, Hollywood rettegve várja a karácsonyt és a nézők visszajelzését, aminek a forgalmazók sem örülnek, ám ezáltal hozzánk is előbb érhetnek el fent említett filmek, míg a később megjelenőek európai bemutatásainak időpontjaiban nem nagyon lesznek észrevehető változások.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek