Starity

A világ Párizs, és Párizs Catherine Deneuve

2012. szeptember 22. 08:08   |   Szerző: Lau89

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén ősszel ünnepli 160. születésnapját Párizs legrégebbi áruháza, a Le Bon Marché. A nagy múlttal és presztízzsel rendelkező üzletlánc Catherine Deneuve-öt kérte fel az esemény reklámarcának és az áruház hivatalos nagykövetének.

hirdetés
A világ Párizs, és Párizs Catherine Deneuve

Szeptember 8-tól október 28-ig tartó programsorozattal ünnepli fennállásának 160. évfordulóját a Le Bon Marché, Európa egyik legpatinásabb áruháza. 1838-ban a Videau fivérek nyitották meg a francia főváros hetedik kerületében, a Szajna bal partján. A esemény szervezői többek között a kultúra, a divat és a művészet jegyében Párizs előtt is tisztelegni kívánnak. Retrospektív kiállítás mellett, születésnapi kollekciók és magazin várja a látogatókat.

A jubileumi program reklámarcának Catherine Deneuve-öt kérték fel. A franciák legendás színésznőjéről Marjane Satrapi, az Oscar-díjra jelölt iráni származású francia írónő és képregényrajzoló készített nagyméretű, háromdimenziós tablókat. A rajzokat az áruház kirakataiban és Párizs különböző pontjain lehet megtekinteni október 6-ig. Az tíz részből álló illusztráció mindegyikén Deneuve képregény figurája látható, olykor humoros szituációkban. Emellett a rajzok egyértelműen utalnak a színésznő filmjeire is. Satrapi a képsorozat helyszíneit a Le Bon Marché körzetében található nevezetességekről, kávézókról, múzeumokról mintázta. „A világ Párizs, és Párizs Catherine Deneuve – nyilatkozta Marjane Satrapi. Október végén, a képeket limitált példányszámban árverésre bocsátják, 900 euró értékben. A teljes bevételt a párizsi Necker kórház beteg gyerekeinek ellátására fordítják.

Madame Deneuve születésnapi nagykövetsége ezzel azonban még korántsem ért véget. A Le Bon Marché-program szervezői felkérték Loïc Prigent, francia rendezőt, hogy készítsen egy egész estés dokumentumfilmet a művésznővel, amelyben maga Deneuve kalauzolja a két fős stábot és a nézőket kedvenc párizsi helyeire. A Rive Gauche címet viselő filmben a színésznő piacon vásárol, a Luxembourg-kertben sétál mezítláb, ellátogat híres barátja és kollégája, Gérard Depardieu halboltjába és a saját lakásához közeli, Saint-Sulpice téren üldögélve mesél emlékeiről, tápasztalatairól és arról az örök szerelemről, ami a fények városához köti. A dokumentumfilmet a Paris Première csatorna műsorán láthatják a nézők.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek