Starity

Lejárató kampány J. K. Rowling új könyve ellen?

2012. szeptember 29. 15:03   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai magazinok a könyv megjelenés előtt publikálták negatív véleményeiket. A kiadó és Rowling is mérges.

hirdetés
Lejárató kampány J. K. Rowling új könyve ellen?

A 27-én megjelent The Casual Vacancy, J. K. Rowling új könyve, amely felnőtteknek íródott. Hosszú várakozás vezetett a megjelenés napjáig, a New York Daily News és az Associated Press viszont idő előtt tette ki negatív kritikáját a könyvről, mikor az még meg sem jelent. A Huffington Post-oldal állítja, hogy a két nagyobb amerikai weboldal megszegte a kiadó és a weboldalak közti egyezséget, mert idő előtt publikálták kritikáikat, ami ráadásul negatív.

A kiadó mérges és érthető módon J. K. Rowling is, aki lelkiekben már felkészült arra, hogy sokan új könyvét a Harry Potterhez mérten fogják szeretni vagy utálni, arra azonban álmában sem gondolt volna, hogy megszegik a szabályokat, és idő előtt teszik közé spoilerekben tocsogó és negatív kritikáikat. A két lap tulajdonosa azzal védekezik, hogy nem voltak tisztában az időzónák közti időeltolódás mértékével. Amerikai idő szerint csütörtökön jelent meg a könyv, ők már szerdán elárasztottak a netet, és kinyomtatták kritikáikat újságjaikban, amik nem éppen nevezhetőek spoilermentesnek.

A Huffington Post tudni véli, hogy Rowling mérges, amiért sok spoilert szivárogtattak ki idő előtt, ezzel is elvéve mások kedvét az olvasástól, de nem fogja beperelni egyik weblap tulajdonosát sem, ahogyan a kiadó is csak magában morog. Kis emberek ők ahhoz, hogy két ekkora lapot bepereljenek. A Washington Post, ami a New York Daily News cikkét közölte, azt nyilatkozta a Huffington Postnak, hogy azért publikálták cikküket, mert tudták, hogy ez nem változtat sokat az emberek hozzáállásán. Az idő előtt publikálók tehát egymásra mutogatnak, kisebb weboldalak azt állítják, hogy nem akartak lemaradni a kritikákkal, ezért szegték meg a szerződésben leírt szabályokat, hiszen ők csak megpróbáltak lépést tartani a többi magazinnal.

Arra egyik tulajdonos sem válaszolt, hogy miért hagyták úgy közzétenni cikküket, hogy a kelleténél több spoilert hagytak a szövegben, a Huffington szerint elképzelhető, hogy negatív visszhangot akartak kelteni a könyv körül. Nemrégiben egy neve elhallgatását kérő amerikai ember nyilatkozott a Daily Mail magazinnak azzal kapcsolatban, hogy munkakörének köszönhetően beleolvashatott a könyvbe. Elmondta továbbá, hogy a kiadók mekkora bajban vannak, ugyanis Rowling neve sokat ér, de az írónő új könyvében tinédzser szexről is lehet olvasni, drogfüggők és zűllött családtagok a főszereplők, a történet maga pedig annyira sötét és felkavaró, hogy a nagyobb kiadók nem tudják, mihez kezdjenek vele. Nem szívesen adják ki, de az abból esetlegesen befolyó pénz viszont jól jönne nekik. A kellő figyelmet minden lap megkapta, a cikkek nagy részét pedig újraírták.

A szintén amerikai Huffington szerint a kisebb kiadók jártak jól, és azok az emberek, akik zsák számra vették meg a könyvet tőlük, ők állítólag már az utcán vagy maszek boltjaikban árulják a könyvet, fele áron.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek