Starity

A virtuális bántalmazás

2012. november 26. 17:05   |   Szerző: Karina197

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eszünkbe sem juthat, hány körülöttünk lévő fiatal szenvedhet az online-bántalmazás miatt. Itt egy-két adat erről kapcsolatban.

hirdetés
A virtuális bántalmazás

Nem is kell mondani, hogy a 21. században óriási befolyással bír az internet. Rengeteg cikket olvashattunk már arról, mennyire káros szinte naponta 24 órát a közösségi hálókon töltenünk. Azonban most nem azon van a hangsúly, mennyire megterheli a szervezetünket – aki nem tudná, óriási leépülést okozhat bennünk az állandó ülés, semmittevés –, hanem arról, hány fiatalt bántalmaztak már online, és hányan esnek vadidegenek miatt depresszióba.

A bántalmazók

A leggyakrabban unatkozó tinédzserek okozzák a bajt. Általában fogalmuk sincs róla, kivel beszélnek, csak meg akarják mutatni, milyen nagy szájuk van, és mennyire meg tudnak alázni egy embert igen bő szókincsükkel. Sajnos ez nem négyszemközt zajlik le, hanem kisebb-nagyobb tömeg előtt, tehát ilyenkor nagy szégyent érezhet belül az, aki kapja a különböző jelzőket. A bántalmazók között vannak még a pedofilok. Legtöbbször férfiak azok, akik élvezik, ha fiatal lányoknak küldözgethetnek képeket intim testrészükről, vagy a hiszékenyeket még belecsábíthatják a webkamerázásba. Sajnos ez nem minősül büntetendő cselekménynek, de ha az lenne, akkor különböző életkorú, európai és észak-amerikai embereket küldenének börtönbe.

A bántalmazottak

Talán még a legjobb barátok, szülők sem veszik észre, milyen nagy a probléma, pedig súlyos következményei is lehetnek. Depresszió léphet elő, aminek különböző fajtái és megnyilvánulásai vannak. Nagyon helyesen teszi az, aki egyáltalán nem figyel ezekre a vádaskodásra, amit kap. Nem tehet arról, hogy pont őt találták meg a feltűnési viszketekségben szenvedő internetes „harcosok”. Viszont nincs ezzel mindenki így, igaz? Éreztétek már magatokat egyedül, azon gondolkodva, mi rosszat csináltatok, miért érdemlitek ezt? Pontosan erről van szó, ezeket a serdülőket hívjuk virtuálisan bántalmazottaknak.

Hogyan segíthetünk?

Ezt elég nehéz elérni, mivel nem vigyázhatunk egymásra a nap minden egyes percében. Persze, meg lehet oldani, hogy letiltsunk minden olyan oldalt, ahova regisztrálhatnak ilyen emberek, de nem tilthatjuk el egymást a közösségtől és mindenkitől. Viszont kevesebbet kellene szörfölünk az interneten – a valódi kapcsolataink megóvása, a jegyeink javítása vagy egészségünk érdekében. Másik szempontból lelkileg kellene hatni ismerősünkre, aki szenved emiatt: nem könnyű, nem történhet egyik napról a másikra, de muszáj megpróbálnunk segíteni rajta. Tulajdonképpen ezt mindenki tudja, szóban mindenki okos, de mi van, ha tényleg tennünk kell? Ha ismersz olyat, akit rengetegen bántanak az interneten keresztül, vagy te magad vagy, hát vedd kezedbe az irányítást. Nem szabad olyan emberek miatt szomorúnak lennünk, akik nem is ismernek minket, és úgy ítélkeznek.

A Starity tippje

Nem hagyhatjuk ki az óriási sikert aratott filmet, a Cyberbullyt. Igaz, 2011-ben jelent meg, de biztosak vagyunk benne, hogy páran még nem látták. Főszereplője Emily Osment, aki a születésnapjára egy saját laptopot kapott édesanyjától. Regisztrált egy közösségi portálra, és a profilját feltörték. A nevében mindenkinek sértő üzeneteket küldtek, így elkezdődött a „harc”. Öngyilkos szeretett volna lenni, de szerencsére nem sikerült neki, így lassan, de biztosan rendeződtek a gondjai. Nagyon tanulságos és egyben érzelmileg megható film, így ajánljuk mindenkinek, aki kicsit is szeretne elmélyülni a témában.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek