Starity

Nem nézünk elég sorozatot

2012. október 14. 16:04   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy új amerikai kutatás eredménye szerint a 2012/2013-as évad sorozatai gyalázatos nézettségi mutatókkal szolgálnak.

hirdetés
Nem nézünk elég sorozatot

Amerikában megkezdődött az őszi sorozatszezon, és már most kutatásokat végeznek a nézettséggel kapcsolatban. A szezon elképesztő eredményeket produkál, soha ennyire kevés ember nem nézte még az új sorozatokat, mint most, és aggodalomra ad okot az is, hogy ebben az évben egyre jobban csökken a nézettség, a szeptemberi adatok alapján megállapítható, hogy évek óta nem volt olyan gyalázatosan alacsony nézettségű szeptember, mint a múlt hónapi. Az eredmények bejelentésével foglalkozó úgynevezett Wall Street arra figyelmeztet, hogy ez az év rosszabb, mint eddig bármelyik az elmúlt tíz évben, mert rohamosan csökken a nézettség hónapról hónapra.

A Wall Street arra figyelmeztette az amerikai csatornák fejeseit, hogy a Nickelodeon és az MTV nézettsége az elmúlt időben feltűnően nagy mértékben növekedett, ezzel magyarázhatóak tehát a szörnyű számok. Az LA Times cikke szerint a Wall Street felhívta minden csatorna figyelmét arra, hogy sürgős változtatások kellenek, a rendszerben nagy hiba van, bár jogos az a kérdés is, hogy miként érdemes változtatni. A cikk szerint a gyerekek az iskola megkezdése óta több mesét néznek, és azóta emelkedik az MTV nézettsége, ők tehát a nyáron (a mutatók szerint) vagy nem néztek sorozatokat és meséket, vagy csak nem ennyit. Most pedig, hogy tanulniuk kellene, több TV-t néznek, mint az megengedett lenne. Az igazán érdekes eredmény pedig a 18 és 49 éves célcsoport mutatója, amely újabb kérdéseket vet fel.

Az eddig nagy nézettséget produkáló The Voice új évadját nagy érdeklődéssel fogadták ,ám a mutatók nem túl kedvezőek a mércéhez képest (habár mindent összevetve, még így is több valóságshow-t néznek az amerikaiak, mint sorozatot). Hiába a negatív kritikák vagy a mindennapos pletykák, a nézettség tartja magát, csak nem azon a szinten, ahol annak lennie kellene. A Made In Jersey-t két rész után elkaszálták, veszélyben a Mob Doctor (FOX), az Animal Practice és a Guys with Kids (NBC), valamint a CBS Partners című projektje, amely, ha ilyen alacsony nézettséget produkál a jövőben is, szintén törlésre kerül.

A Wall Street elmondta továbbá azt is, hogy a baj nagyobb, mint azt gondolták, mert elnézve más országok berendelt amerikai sorozatait, a drágább és/vagy látványosabb sorozatokra voltak vevők, mint például a Revolution, Arrow vagy a modern korban játszódó Sherlock Holmes sorozat. A nagy amerikai választékból minden évben több ország válogathat, és mindenkinek saját, jól bevált taktikája van. Magyarország és több más ország is a sorozat producereit és annak költségét, nézettségét részesíti előnyben, így alapból kiesnek a szórásból azok a sorozatok, melyeknek az első pár része nem hozott elég sok nézőt. Mint kiderült, a közepes vagy alacsony nézettségű projektekkel nem tudnak külföldön sem nyomulni, a befektetett milliók elvesznek, pedig érdeklődök akadnának távolabbi országokban.

Ha ez nem lenne elég, a valóságshow-k/tehetségkutatók sem annyira népszerűek, mint eddig, mert már elég sok országnak van saját műsora, amiben tehetségeket keresnek vagy beépített embereket tesznek realityműsorokba.

Az eredményből az is kiderült, hogy a Jóbarátok vége óta küszködő NBC nézettsége rohamosan növekszik, míg a többi nagy csatornáé egyfolytában csökken, így általánosságban kijelenthető, hogy Matthew Perry új sorozata, a Go On, a The New Normal és a The Revolution vezet a csatornák közti versenyén, de akkor is elszomorítónak találják az eredményeket. A Wall Street nem tud a problémára semmilyen megoldást, szerintük a kellő választék létezik, csak az emberek hozzáállásán kellene változtatni, a csatornák pedig tovább törik a fejüket, hogy találjanak valami megoldást.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek