Starity

Joaquin Phoenix beszólt az Akadémiának

2012. október 20. 12:12   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 37 éves színészt eddigi karrierje során kétszer is jelölték arany szobrocskára, legutóbbi filmjével, a The Masterrel pedig minden esélye megvan a triplázáshoz. Phoenix viszont a jelek szerint cseppet sem örül a megtiszteltetésnek.

hirdetés
Joaquin Phoenix beszólt az Akadémiának

Joaquin Phoenix az Interview Magazine-nak adott interjújában beszélt az Oscarról és a többi díjátadóról alkotott véleményéről.

„Szerintem az egész marhaság. Iszonyat nagy marhaság, és én nem kívánok részese lenni. Nem hiszek benne. Egy zöldség, de a legrosszabb zöldség, amit valaha is kóstoltam életem során. Nem akarom ezt. Ez az egész teljesen szubjektív, és az, hogy egymással szembe állítják az embereket, a leghülyébb dolog a világon. Életem egyik legkényelmetlenebb szakasza volt, amikor A nyughatatlan ment át mindezen. Nem akarom ezt ismét megtapasztalni. Nem tudom mivel magyarázni, nem mintha én mindezek felett állónak érezném magam, de soha nem szeretnék kibékülni [a munkám] ezen részével.”

A színész többek között beszélt még a barátjával, Casey Affleckkel két évvel ezelőtt forgatott mockumentary-járól, az I'm Still Here-ről is, amiben a saját visszavonulását játszotta el. És bár valójában a közeljövőben nem tervez búcsút inteni a színészetnek, azért hozzátette:

„Volt azért némi igazság benne. Vannak olyan elemei a színészetnek, amit nem szeretek. Nem az az ember vagyok, aki szeret a forgatási helyszínen lógni. Úgy értem, ismerek embereket, akiknek ott a kávéfőző az öltözőjükben, képeket raknak ki a falra és szeretnek ott lenni. De én nem tartozom azok közé. Nem szeretek csak úgy ott üldögélni, és üresen cseverészni miközben 60 ember van egész nap körülöttem. Szóval rengeteg olyan dolog van, ami nehezemre esik és színészként elvárják tőlem. Mint például a sajtó. Részben tehát ezért csináltuk meg a filmet, mivel Casey-vel minden film után azt szajkóztuk, hogy »Ennyi, kilépek«. Aztán persze ilyenekkel viccelődtünk, hogy »Szóval akkor, mihez fogsz kezdeni ezután?«, »Mégis mihez értesz azontúl, hogy a kib*ott orrodat piszkálod?«.”

Phoenix persze nem az első filmes személyiség, aki nyíltan fejezte ki nemtetszését a díjátadó iránt. A múltban több alkalommal is előfordult, hogy egy-egy színész megtagadta a hagyományos kampányolásban való részvételt, sőt olyan is akadt, aki nem jelent meg a díjátadón vagy egyenesen visszautasította a megtiszteltetést. Sokan közülük ennek ellenére is többszöri elismerésben részesültek az Akadémiától, így valószínű, hogy Phoenix kijelentését sem veszik majd túlzottan a szívükre, és akár akarja, akár nem, az ő neve is jó eséllyel szerepelhet a januárban bejelentésre váró jelöltek között.

A The Master középpontjában egy II. világháborús veterán áll (Phoenix), aki a háború után kialakult helyzetben nem találva a helyét alkoholizmusba menekül. Neki ajánlja fel útmutatását egy rejtélyes filozófiai szervezet – amelynek irányelvei sokban hasonlítanak a manapság Hollywoodban elterjedt szcientológiai egyház tanaihoz – karizmatikus vezetője (Philip Seymour Hoffman). A filmet már játsszák az amerikai mozik, arról viszont még nincs pontos hír, hogy hazánkba mikor jut el az idei év egyik legjobban várt alkotása.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek