Starity

Immáron 20 éve él a love metal

2012. október 27. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A finnek egyik nemzeti büszkesége, a HIM 2012. október 26-án ünnepelte karrierje huszadik évfordulóját egy különleges best of albummal.

hirdetés
Immáron 20 éve él a love metal

Hivatalos visszatérésüket követően beindult a médiagépezet a HIM körül: a sokáig halogatott, új videoklip október 17-én került fel a banda hivatalos weboldalára, a YouTube VEVO-csatornájukra pedig két nappal ezelőtt lett feltéve. Az eredetileg Ké által előadott Strange World sikerrel szerepelt, mind a szakma, mind a rajongók körében. De ez csak bemelegítés volt a zenekarnak!

Számtalan cikk és interjú látott napvilágot a napokban, többek között a Metal Hammerben és a Kerrangban is készült riport a finn bandáról. A Sonic Seducerben pedig egy hatoldalas interjú készült Ville Valóval, a banda énekesével. Az újsághoz tartozik továbbá egy Live in Hel. elnevezésű kétdalos EP is.

Tegnap este pedig a HIM végre méltó módon ünnepelhette meg az elmúlt két évtizedet: megjelent ugyanis a legújabb válogatáslemezük, XX – Two Decades of Love címmel. A megjelenés alkalmából Helsinkiben dedikálást is tartottak, ahol a zenekar tagjai szemmel láthatóan jókedvűen osztogatták az aláírásokat és élvezték a rajongók szeretetét. A Metar Hammer által a hét lemezének választott XX – Two Decades of Love Metal stílszerűen összesen 20 dalt tartalmaz: a régi, jól bevált slágerek mellé került be nyitódalnak a Strange World.

Rövid áttekintés az eddigi évekről

A zenekar, a zeneiparban eltöltött 20 év után, számtalan elismeréssel büszkélkedhet. A Greatest Love Songs, Vol. 666 c. első lemezen kapott helyet a zenekar eddigi legfelkapottabb feldolgozása, a Wicked Game, amivel bevették először a hazájukat, majd szép lassan az egész kontinenst. A Join Me in Deathet, az egyik leghíresebb számukat milliók dúdolgatták évekig, Európában valószínűleg nem volt egy ember sem, aki ne ismerte volna ezt a dalt. A Razorblade Romance azonban nem csak a jól megírt dalok és dalszövegek miatt lett sikeres: Ville Valo, a karizmatikus frontember, egy kisebb lavinát indított el feminim kinézete miatt, ami gyorsan divattá vált, és ezzel Ville szexszimbólummá vált. Harmadik lemezük, a Deep Shadows and Brilliant Highlights megjelenésekor a banda már a tinédzserek nagy kedvencévé vált, annak ellenére, hogy ez az album kissé lágyabb hagzásvilággal büszkélkedhet, mint a két elődje.

2003-ban született meg az a stílus, aminek alapítójául a HIM-et jelölik meg: a metálzenét, a szerelmes dalszövegekkel ötvöző zenei stílus a love metál elnevezést kapta. Így a negyedik stúdióalbum nem véletlenül kapta a Love Metal címet a bandatagoktól. A mára klasszikussá vált lemez megint csak hatalmas sikerek csúcsára röpítette fel a zenekart, amit a folytatás, a 2005-ös Dark Light sem tört meg: ezzel a koronggal immáron az USA-ban is elérték az aranylemezes státuszt, első finn zenekarként.

2007 őszének beköszöntével a HIM egy igazi dark rockos lemezzel örvendeztette meg a rajongóit, ekkor jelent meg ugyanis a hatodik lemezük, a Venus Doom. Kevesen tudják, hogy az album még Grammy-díjra is jelölt volt 2008-ban, a Best Boxed/Special Limited Edition kategóriában, olyan nevek mellett, mint a The White Stripes, a My Chemical Romance és a Panic! At The Disco. Továbbá Passion Killing Floor dal felkerült a Transformers dallistájára is.

A HIM 2010-ben jelentkezett friss stúdióalbummal, ami a Screamworks: Love in Theory and Practice nevet kapta. De a folytatásra már csak pár hónapot kell várni, a Tears On Tape 2013 januárjában kerül kiadásra!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek