Starity

Negyvenéves lett Brian Molko

2012. december 10. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Brian Molko, a Placebo frontembere fényes karriert tudhat maga mögött, bár ennek a sikerszériának még közel sincs vége! Brian a mai napon, december 10-én tölti be a negyvenedik életévét, ennek tiszteletére nézzük, hogy ki is ez a férfi, aki egy csapásra hódította meg a világot a zenekarával, és aki milliók példaképe lett.

hirdetés
Negyvenéves lett Brian Molko

Brian Molko 1972. december 10-én született Brüsszelben, Belgium fővárosában. Édesapja amerikai bankár, francia és olasz felmenőkkel, míg édesanyja skót származású, így Brian az interjúiban mindig hangoztatta, hogy ő igazi kozmopolita. Az énekes családi élete nem volt közel sem fényes, szülei többször is a válást fontolgatták. Brian egykeként élt élete jelentős részében, ugyanis bátyja, aki egyben szerinte a család „legnormálisabb” és „legklasszabb” tagja, Barry tíz évvel idősebb nála.

A kis Brian Molko gyermekkora zaklatott és utazásokkal teli volt, életének első éveiben a család megfordult Libériában, Libanonban és Skóciában, az édesapja munkájának köszönhetően. A család végül Luxemburgban állapodott meg, Brian itt kezdte el a középiskolát, ahol borzalmas éveket töltött el, társai kinézték őt, pusztán azért, mert nem illeszkedett az akkor elfogadott társadalmi normákhoz, és kilógott a tömeggyártmányú emberek közül.

Molko művészi beállítottsága nagyon hamar megmutatkozott, ezzel meglepve a vallásos és némileg szűk világnézettel rendelkező szüleit. 11 éves korában szólalkozott először össze édesanyjával két szenvedélye, a színészet és a zene miatt: a mélyen vallásos anyuka azt szerette volna, ha fia pap lesz, míg édesapja a bankári pályát kívánta fiának, aki merőben mást képzelt el magáról és az életéről, mint a szülei.

14 évesen kezdte el felfedezni a szexualitását, ekkor kezdett el járni egy Carol nevű francia lánnyal, majd 16 évesen került először kapcsolatba egy fiúval. Brian mindig is nyíltan vállalta biszexualitását, nem egyszer hangzott el a szájából a következő mondat: „A bandánk egyik fele meleg, a másik fele hetero. Pedig hárman vagyunk!”

A középiskola befejezése után a londoni Goldsmith Egyetemen tanult színjátszást. Az iskola alatt fő bevételi forrása az volt, hogy bárokban vállalt fellépéseket. Egy ilyen előadás alkalmával futott össze Stefan Olsdallal, akivel anno egy középiskolába jártak. És itt kezdődött el a Placebo nevű sikertörténet...

A világhír felé menet

A Placebo eredeti neve Ashtray Heart lett volna, és a fiúk szeme előtt csak egy cél lebegett, méghozzá a világhírnév. A zenekar neve, a Placebo egy divathullámnak köszönhetően lett ez: akkoriban, amikor megalakult a zenekar, rengetegen nevezték el a bandájukat drogokról. Brian és Stefan úgy gondolkodtak, hogy követik ezt a vonalat, és egy olyan szerről nevezik el a saját bandájukat, ami ugyan drog, de nem hat. Vagyis a Placebo.

Brian, a zenekar megalakulását követően belevethette magát a hedonizmusba, egy merő kalanddá vált az élete. És valljuk be, egy szigorú gyerekkort átélt fiatal férfinek ez maga lehetett a nagybetűs kaland! 1996-ban adták ki a Come Home című kislemezüket a Hut Recordsnál. Ennek köszönhetően David Bowie-val tarthattak az európai turnéján.

Rövid idő alatt robbant be a köztudatba a Placebo, zászlóvivőivé váltak a brit alternatív hullámnak, ha nem ők voltak annak az elindítói. A figyelem középpontjában pedig Brian Molko, az énekes állt: a nemi szerepekre fittyet hányó művész maga volt a tökéletes kettősség. Az emberek vagy szerették, vagy utálták, középút nem nagyon akadt, és ez ma sincsen másképpen.

Külseje a szexuális szabadságot hirdette nőies vonásaival és stílusával. Sokan megkérdőjelezték anno Molks nemi identitását. De ha valaki túljutott az énekes kinézete által generált érzéseken, akkor jöhetett az újabb felkavaró érzelemdózis: ezúttal Molko dalszövegei végett. Molko szövegei mindig is arcpirítóan őszinték és szívhez szólóak voltak. Első lemezük 1996. július 17-én jelent meg Placebo névvel.

Molko ez idő alatt vált divatikonná is, rajongóit és követőit Molkette-eknek nevezték el. Magánélete sosem volt unalmas, rengeteg hegyet és völgyet is megélt. 2005-ben született meg egyetlen gyereke, Cody Molko.

Napjainkban

A Placebo jelenleg a soron következő nagylemezén dolgozik, fényük és hitelességük a mai napig sem kopott meg, még mindig húzóerőnek számítanak szerte a világon, bármely fesztiválon. Bár Brian észrevehetően visszavett a hedonizmusból, és a feminim kinézete is megváltozott kissé, zeneileg még mindig ugyanazt az oldalt képviseli.

Cikkünk végére pedig következzen egy őszinte mondat az énekes szájából, ami akár jelzésértékű is lehet:

„A saját szabályaim szerint élek. Legalábbis azt hiszem. Engem nehezen lehet besorolni valamilyen kategóriába, ezért egyéniségnek hiszem magam.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek