Starity

Depressziót okoznak a gyorsételek?

2012. december 16. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy egereken végzett kutatás alapján kiderült, a gyorskaják, mint a hamburger, pizza, depresszióhoz vezethetnek.

hirdetés
Depressziót okoznak a gyorsételek?

A Montreali Egyetem kutatói egereken végzett kísérlete alapján kiderült, hogy azoknak az állatoknak, amelyek magas cukor- és zsírtartalmú ételekkel voltak táplálva, az agya más kémiai reakciókat mutatott, többségüknél előfordult a depresszió is.

„Az agyban lejátszódó kémiai reakciók megváltoznak a gyorsételek hatására, és kapcsolatba hozható minden létrejött változás a depresszióval – állítja Dr. Stephanie Fulton. – A gyorsétel megvonása egy bizonyos idő után stresszhelyzetekhez vezethet, a fogyasztó ingerültté válik, akárcsak a cigaretta esetében.”

Két tanulmány született ezzel kapcsolatban: két egércsoporton végezték el a kísérletet, mely hat hétig tartott. Az első csoport 11%-kal, míg a második 58%-kal magasabb kalóriatartalmú életeket kapott (utóbbi az embereknél kicsivel több mint egy kiló hízást jelent hetente).

A kísérlet végén az állatok testsúlynövekedését és agyi reakcióit is megvizsgálták, kiderült, az 58-asok sokkal nyugtalanabbak voltak a gyorsételmegvonás miatt, nem éreztek késztetést semmiféle jutalomjátékra, s elterjedt körükben a szorongásos depresszió. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a gyorsételfüggő emberek megvonás hatására hasonló tüneteket produkálnának, de mivel a fehér egerek agya hasonlít kémiailag leginkább a miénkhez, a kutatók biztosra veszik az állítás helyességét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek