Starity

90 éves a képregények atyja, Stan Lee

2012. december 28. 12:12   |   Szerző: prézli

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vasember, Hulk és Pókember atyja december 28-án lett 90 éves. Ez alkalomból bemutatjuk pályafutását; a kezdetektől egészen napjainkig.

hirdetés
90 éves a képregények atyja, Stan Lee

Vasember, Hulk, Pókember, X-Men. Csak néhány név, akikről valószínűleg már mindenki hallott. Ezek a karakterek egyetlen szerző, Stan Lee tollából származnak. A világ leghíresebb és legelismertebb képregényalkotója ma lett 90 éves.

Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án született New Yorkban. Szülei romániai zsidók voltak. Gyerekkorában arról álmodozott, hogy híres író lesz. Tizenévesen részmunkaidős állást kapott, ahol gyászjelenetéseket kellett írnia. 16 és fél évesen leérettségizett, majd egy színházi társulathoz csatlakozott.

1939-ben nagybátyja segítségével asszisztensi munkához jutott a Timely Comicsnál, amely később a Marvel Comics nevet kapta. 1941-ben megalkotta első képregényfiguráját, Amerika kapitányt, amit Alex Schomburg rajzolt meg.

A világháború után, 1947-ben megnősült. Feleségével a mai napig együtt van, idén ünnepelték 64. házassági évfordulójukat.

Az 50-es években a szuperhősöknek nagy sikerük volt a DC Comicsnak köszönhetően. Stant megkérte főnöke, hogy hozzon létre egy új szuperhőscsapatot, amely a Marvelhez tartozik. Abban az időben ezeknek a karaktereknek az volt a hátulütője, hogy sablonossá és unalmassá váltak. Az írónak támadt egy nagyszerű ötlete: titkos alteregókat adott a hősöknek. Így jött létre 1961-ben a Fantasztikus Négyes. Ezt 1963-ban az X-Men és a Bosszúállók követte. Lee Hulkot, Vasembert, az X-Ment és Thort Jack Kirbyvel, Daredevilt Bill Everettel, Doktor Strange-t és Pókembert Steve Ditkóval hozta létre. A Vasember és a Thor megírásában öccse, Larry is segített.

A Marvel a 1960-as években nagyvállalattá nőtte ki magát az Amazing Fantasynek és Pókembernek köszönhetően. Sikerének titka abban rejlett, hogy forgatókönyv szerint dolgoztak. Csak akkor kezdték el rajzolni a képeket, amikor a történetek és a párbeszédek készen voltak.

A 70-es évek közepén Stan lett a Marvel reklámarca, és visszavonult az írástól, habár a konkurens DC-nek még írt. A Just Imagine-ben Supermant, Batmant, Csodanőt és Flash-t gondolta újra.

1981-ben Hollywoodba költözött, hogy a Marvel-filmeken dolgozzon. Egy ideig a vállalat elnöke volt, de visszalépett, amit azzal indokolt, hogy egy elnöknek túl sokat kell a számokkal és a pénzügyekkel foglalkoznia, ő pedig inkább a kreatív folyamat részese akar lenni.

A 80-as években megszületett az első Marvel-rajzfilm, a Hihetetlen Hulk, majd ezt követte az X-Men és a Pókember-sorozatok. 1989-ben az első Marvel-tévéfilm is elkészült, a Trial of the Incredible Hulk, amelyben megjelent egy cameo elejéig. 1995-ben a Shop-show-ban sajátmagát alakította. A 2000-es X-Mentől kezdve számos Marvel-képregény filmes feldolgozásában feltűnt már. Legemlékezetesebb szerepei a Fantasztikus Négyesben, a Pókember 3-ban, A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazóban, a Vasemberben és A csodálatos Pókemberben láthatóak. Gyakran produceri és forgatókönyvírói munkákat is vállal.

2011 januárjában csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en, így ő is belépett a halhatatlanok sorába.

A 2012-es San Diegó-i Comic-Conon mutatta be YouTube-csatornáját, a Stan Lee's World of Heroest, amelyre vicces videók kerülnek fel, többnyire az ő szereplésével.

Az író 90 évesen is remek bőrben van. Tavaly szeptemberben
szívritmus-szabályzót ültettek a mellkasába. Szerinte azért volt rá szükség, hogy még 90 évig éljen.

Stan Lee egy egyedülálló legenda. Nincs még egy olyan ember, akinek nevéhez annyi halhatatlan figura megalkotása fűződne, mint az övéhez. Új, addig nem ismert, izgalmas és kifogyhatatlan karaktereket hozott létre. A fiataloknak szóló alkotásaiban tökéletesen elrejtette a komolyabb, érettebb témákat, és mindezt humorral fűszerezte. Művei időtlenek maradnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek