Starity

Emberek, akiket az internet tett híressé

2013. március 30. 22:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki máshogyan próbál ismertté válni. Sokan tehetségkutatók versenyzőiként, castingok által, médiafelkapottság miatt válnak sztárrá – és mi a helyzet az internet fényesen ragyogó csillagjaival?

hirdetés
Emberek, akiket az internet tett híressé

Az internet hamar kéretlen hírnevet hozhat használója számára. Teljesen hétköznapi emberek váltak világhíressé, akár néhány nap leforgása alatt. A meghökkentő vagy akár teljesen értelmetlen anyagok is képesek futótűzként terjedni, ezzel pillanatok alatt sztárrá avanzsálva annak készítőjét. Lássunk néhány hétköznapi embert, akik a világháló által váltak ismertté!

Boxxy, az internet királynője

A YouTube nevű videómegosztó portálon négy esztendeje elterjedt egy webkamerás videó „For Everywun frum Boxxy” címen, melyen egy erősen kihúzott szemű, affektáló hangon beszélő lány szerepelt. A leányzó meghökkentő viselkedésének köszönhetően hamar sztárrá vált nemcsak a videómegosztón, hanem az egész interneten. Az anonimitásba burkolózó Boxxy ugyan ritkasággal töltött fel videókat, mégis hosszú ideig rendkívül felkapott maradt. Ennek következtében pedig hamarosan személyes információk is megjelentek róla az interneten; mint kiderült, Boxxy valójában egy kaliforniai városban él, valódi neve pedig Catherine Wayne.

Ismertté válása után YouTube-fiókját feltörték, melynek köszönhetően a lány egy búcsúvideót hagyva jó időre eltűnt az internetről. Ez az időszak lelkileg is megterhelő volt az ifjú lány számára, mivel állandó jelleggel kapott fenyegető, mocskolódó üzeneteket, zaklatták a való életben és állítólag telefonon keresztül is. A rajongótábor támogatása itt már nem bizonyult elegendőnek. Miután a Boxxy körüli internetes tömeghisztéria csillapodni látszott (ehhez közel három évre volt szükség), a lány visszatért, és úgy tűnt, ismét boldog. A 4chan című weboldal hivatalosan is az „internet királynőjévé” választotta Boxxyt, akit ma is így tartanak számon.

Laina, a túlságosan ragaszkodó barátnő

Justin Bieber egy kisebb pályázat keretein belül arra biztatta rajongóit, Boyfriend (barát) című számának készítsék el a Girlfriend (barátnő) változatát is. Hamarosan tucatjával jelentek meg a pályázatra készült videók a YouTube-on, ám a rajongókon kívül nem sokan tulajdonítottak ennek nagy figyelmet – egészen június hatodikáig.

Ezen a napon egy bizonyos „wzr0713” nevű felhasználó feltöltötte a saját videóját „JB Fanvideo” néven. A kisfilm elején látható bizarr mosoly és a dal szövege miatt néhány nap leforgása alatt YouTube-sztárrá vált a Laina keresztnevű lány. A videóban egy őrült barátnőt alakít, aki megszállottan szerelmes egy fiúba.

„Minden mozdulatodat figyelem, minden posztodat elolvasom, GPS-t rejtettem az inged alá, megszereztem a lakásod kulcsát, és a pólóidra írtam a nevem, csak hogy el ne feledd, az enyém vagy.” Nos, a lány hírneve júniusban futótűzként terjedt, a hónap végére már mindenki ismerte az „Overly Attached Girlfriend”, vagyis „Túlságosan Ragaszkodó Barátnő” becenevet kapott hölgyet. Laina azóta is aktív, és a YouTube-csatornáján oszt meg hasonló és egyéb témájú videókat meglepően gyorsan összegyűlt rajongótáborával.

Rebecca Black és borzalmas Friday története

2011 februárjában egy igencsak érdekes videoklip került fel a YouTube-ra Friday néven, melyen egy affektáló, ám éneklés terén már kevésbé sikeres leányzó szerepel. Az akkor tizenhárom éves Rebecca egyik pillanatról a másikra sztárrá vált, ám több mint valószínű, hogy népszerűségét nem elsöprő zenei tudásának köszönheti. Mint később kiderült, a Friday egy bizonyos Patrice Wilson műve, aki néhány ezer dollárért készít videoklipet a sikerekre vágyó tinédzsereknek.

Rebecca Black tehát rövid idő alatt közutálat tárgya lett az interneten, és egyesek még azt is kijelentették, hogy a Friday minden idők legrosszabb zenei videója. Az értékelések zöme negatív ugyan, Rebecca azóta többször is bebizonyította, hogy tud énekelni.

Allison Harvard, avagy a rejtélyes „Creepy Chan”

Ha valakinek különleges arca van, sokféleképpen használhatja ezt a tulajdonságát; jó példa erre Allison Harvard, avagy – ahogyan az interneten ismerik – Creepy Chan. Míg a lány ismertté nem vált mint amerikai modell, az internet világában igazi rejtélynek számított. Allison gyakran tett közzé magáról furcsa, ijesztő, olykor pedig véres fotókat (aggodalomra semmi ok, csupán művért és sminket használt), személyes információk azonban ritkán kerültek ki róla. Legfőképpen hatalmas, hátborzongató szemei miatt vált ismertté. Így a leányzó már 2005 környékén félelmetes hírnevet szerzett magának, holott akkor még alig 15 éves volt.

Miután Allison 20 éves korában jelentkezett az America's Next Top Modell című műsorba (ahol az előkelő második helyezést tudhatta magáénak), a világ újból megismerhette a különleges arcú lányt, ám ekkor már bájos Allison Harvardként. A hölgy azóta is művészneveként használja az interneten kapott Creepy Chan becenevét.

Magibon: a lány, aki nem szólal meg, mégis híres

A Magibonként ismert leányzó 2006 nyarán töltötte fel első videóját a YouTube-ra „Me Doing Nothing” címen. Ebben Magibon mindösszesen mosolyog, és olykor integet a kamerába. Értelmetlen vagy sem, a lány ismert lett. A legtöbbször 10-11 évesnek tűnő sztárról sorra láttak napvilágot a különböző személyes információk, többek között az is, hogy valódi neve Margaret Lillian Adams, és igazából 25 esztendős.

A lány a mai napig aktív, több mint 100.000 feliratkozóval büszkélkedhet, pedig videóiban általában csak némán a kamerába mered.

Tiffany Alvord, az ifjú énekesnő

A YouTube-on annyi úgynevezett „cover” található, mint vízcsepp a tengerben. Ezekben a videókban hétköznapi emberek énekelnek fel híres slágereket, sikerre várva; tudniillik Justin Biebert is így fedezték fel.

Tiffany Alvord is hasonló útra lépett: a tehetséggel megáldott lány 2008-ban töltötte fel a videómegosztóra első felvételét. Tiffany azóta különféle sikereket ért el: eddig 144 videó, két album, egy film betétdala és több mint egymillió feliratkozó fűződik a nevéhez.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek