Starity

Botrány a Zero Dark Thirty körül

2013. január 05. 18:06   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A film készítői szigorúan titkos adatokat láthattak meg a CIA-nál, amiket felhasználtak a film írásához és rendezéséhez.

hirdetés
Botrány a Zero Dark Thirty körül

A Zero Dark Thirty akciódráma Jessica Chastain, Joel Edgerton és Jason Clarke főszereplésével napok belül megjelenik az Egyesült Államokban, ám elsöprő sikerrel már most nem számolni.

A CIA megkezdte a szükséges lépéseket, amikre azért volt szükség, mert a film készítői olyan szigorúan titkos dokumentumokat láthattak náluk, amiket nem lett volna szabad. A film a Bin Laden elleni hajtóvadászatot mutatja be, és a megírásakor a filmstúdió a CIA segítségét kérte, akivel az a megállapodás született, hogy megtekinthetnek bizonyos dokumentumokat és felhasználhatják azt, ám a projektnek hűnek kell maradnia a filmes elképzeléshez, a dramatizációhoz, a szálak nem egyezhetnek minden esetben.

Az amerikai szenátus nemrégen megtekintette a filmet, és felháborodva vette tudomásul, hogy az író és a rendező eltért a szerződésben megegyezett feltételektől, illetve az nem a megszokott módon, negatívan mutatja be Obamát. A szabályokat szinte minden pontban betartották, ám néhány fordulópont – amiket a készítők maguk találtak ki – rettenetesen hasonlít ahhoz az anyaghoz, amit a CIA állítólag nem engedett elolvastatni a készítőkkel. A CIA először maguk közt kereste a „téglát”, ám mint kiderült, semmi bizonyítékot nem találtak arra, hogy bármelyik náluk dolgozó avatta volna be őket Bin Laden halálának igazi történetébe, így feltehetőleg a film készítői gyanúsíthatóak.

A hivatalos lépéseket már elindították, egy bizottság, majd egy bíró dönti el, mi lesz a film és a készítők sorsa, akik ártatlannak vallják magukat, és mélyen felháborodtak, amiért ezzel vádolják őket. A filmstúdió által közölt levélben csalódottságukat fejezik ki a stúdió felsőbb vezetői, amiért a CIA megvádolja őket, és mert kisebb szervezetek is piszkálják őket, amiért a mostani amerikai elnököt nem a megszokott módon tüntetik fel. A levélben megemlítik, hogy tavaly milyen pozitívan reagáltak a kritikusok az anti-Obama dokumentumfilmre, és igazságtalannak tartják a vádakat, ha csak azt veszik alapul, hogy mindenkinek joga van azt gondolni és alkotni, amit akar, és utóbbi esetben vállalni is érte a felelősséget. A Reuters információi szerint viszont a szenátus van felháborodva, amiért a CIA félretájékoztatta a készítőket, akik az igazság 'darabjaiért' fordultak hozzájuk, és fizettek kemény pénzeket azért, amik alapján egy félig torzult képet adtak a hajtóvadászatról.

A film egy kisebb büdzsés projekt, aminek költségét egy amerikai és több kisebb európai illetve ázsiai stúdió nyögte ki nagyon nehezen, állítják hogy nem bánnak semmit, de már nem várnak sok bevételt a filmtől.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek