Starity

Hírességek stílusevolúciója — Johnny Depp

2013. január 26. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk negyedik részében A Karib-tenger kalózai sztárja, Johnny Depp változásait elemezzük.

hirdetés
Hírességek stílusevolúciója — Johnny Depp

Cikksorozatunk alanyai között szerepelt már Lady Gaga, Avril Lavigne és Keira Knightley is, most pedig a színészszakmában majdnem harminc éve aktív sztár, Johnny Depp változásait vesszük górcső alá.

A színész ismertetőjelei közé tartoznak a szakadt, tépett göncök, az állandó kalap- vagy sapkaviselet és a több tucat nyaklánc és medál, amelyek mind-mind értékkel bírnak a számára, de a köztudatba robbanásakor, 1987-ben még nem igazán volt kiforrt stílusa:

1987–1990

A színész a 21 Jump Street sorozattal vált egy csapásra ismertté, s az akkori divatnak megfelelően öltözködött, bár állandó különc révén éreztette magán az ellenállást. Kiemelkedő szerephez jutott a korai években a bőrdzseki és a farmer, kollégájával és akkori jó barátjával, Richard Griecóval stílusuk sok dologban hasonlított. Johnny mindig is a kalapok megszállottja volt, de a nyolcvanas években csak elvétve láthattuk fejfedőben megjelenni.

1991–1993

Mivel a kilencvenes évek elején leginkább a lázadót látták benne, gyorsan lecserélte ruhatárát: a sötét színek ugyan megmaradtak, de helyet kapott öltözékében a bézs és az olíva árnyalata is. Szanaszét álló haját már akkor is sapkával fedte el, csak nagyobb rendezvényekre használt zselét. Ekkor még inkább csak ismerkedett az ingekkel; javarészt pólókat hordott.

1994–1998

Ekkortájt a barna már meghatározóvá vált Johnny életében, kerülte a feltűnő összeállításokat, bakancsot és kalapot (vagy sapkát) viselt, hajviseletét pedig gyakran váltogatta. A kilencvenes évek közepén kiegészítőket alig viselt, mindössze gyűrűt vagy napszemüveget hordott magánál. Állandó kedvence maradt a farmer is, ez idő tájt ismerkedett meg a Rolling Stones gitárosával, Keith Richardsszal is, akinek stílusa nagy hatással volt Deppre, ez után kezdett csak formálódni mára már ikonikussá vált megjelenése.

1991–2001

A fejfedő immár állandó kiegészítő, ezúttal a sálakkal ismerkedik. Az Ollókezű Edward-beli szerepléséért számos díjra jelölték, de csakis a komolyabb rendezvények kedvéért húzott öltönyt és nyakkendőt, a mindennapokban inkább a farmer-dzseki összeállítás élvezett előnyt. Vállig érő haját szőke tincsekkel tűzdelte meg, ám egy éven belül ismét fülig érő frizurát vágatott.

2002–2004

2002-ben kezdett kialakulni a stílus, amit ma is ismerünk és megszoktunk tőle. A kalap és a napszemüveg állandó védjeggyé vált, és elterjedtek az apróbb medálok is a nyakában. Che Guevara iránti tiszteletét a nyakláncokon kívül a kabátján szereplő felvarróval is kifejezte, egyre gyakrabban hordott csíkos vagy terepmintás ruhákat, ugyanakkor sosem felejtkezett el az elegáns megjelenésről, ha kellett. Félhosszú haját egy időben már-már majdnem teljesen sötétszőkére festette, egészen 2005 elejéig a ma ún. ombre hajviselete volt.

2005–2007

Klasszikus Depp. Kedvencévé vált a terepmintás kabát, kinézete sokszor egy hajléktalanéhoz hasonlított, de nem tudott nemet mondani a szakadt, rojtos nadrágokra, a nyakba való mütyürökre. Ez idő tájt állandó kiegészítőjévé vált a kék napszemüvege, egyre gyakrabban mutatkozott ingben vagy csíkos pólókban. A bézs, a sötétkék és a pasztellszínek álltak hozzá a legközelebb. Gyakran visel egyébként gyermekei által készített karkötőket és nyakláncokat, amelyek sokat jelentenek számára.

2008–2010

Négy évvel ezelőtt stílusa kisebb metamorfózison esett át, igyekezett a maga módján egyre elegánsabban mutatkozni: gyakorta mellényekben és blézerekben jelent meg a rendezvényeken, de még a legnagyobb melegben sem tudta mellőzni a kendőket és a sapkákat.

2011– napjainkig

Amellett, hogy elnyerte az év kalapos embere díjat, védjegyévé vált a Ville Valo-féle körszakáll is, nagyritkán mutatkozik csupán teljesen megborotválkozva. Valamelyest felhagyott a kalózos dolgokkal, legalábbis sokkal nagyobb szerepet kaptak az életében az indián törzsi jelek. Jobb bicepszére egy indián törzsfőnök fejét tetováltatta, ezzel szerette volna kifejezni a kilencvenes években a csiroki nemzethez fűződő rokonságát. Deppet 2012-ben egy indián törzs, a komancsok befogadták, így stílusában újjáéledt az indiánok iránti szeretet és mély tisztelet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek