Starity

Elhunyt Peter Gilmore

2013. február 08. 11:11   |   Szerző: Sally Sparrow

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német származású színész, Peter Gilmore, vagy ahogy a legtöbben ismerték őt, Mr. Onedin, 2013. február 3-án hosszú betegség után egy hospice otthonban elhunyt - számolt be a BBC.

hirdetés
Elhunyt Peter Gilmore

Peter Gilmore, az Onedin család című TV-drámasorozat csillaga egy londoni hospice otthonban, hosszú betegség után február 3-án elhunyt. 81 éves volt.

1971-től Gilmore 10 éven keresztül, összesen 91 epizódban szerepelt az Onedin család című sorozatban, melyet a BBC készített. A széria főszereplőjét, egy hajózási mágnást alakított, akinek életét végigkövethettük a történetben.

A színész 1931-ben született Németországban, majd hatévesen érkezett az Egyesült Királyságba, Yorkshire-ben nőtt fel.

Az Onedin család-beli egyik kolléganője „egy szelid úriember”-nek nevezte őt. Azt mondta: „Az Onedin család egy nagyon boldog időszak volt, a sorozat hosszan futott a televízióban, és Peter végig ott volt köztünk hitelesen. Mindannyian nagyon közeli barátok lettünk az évek során, és ő egy nagyon szórakoztató ember volt. Fájdalmasan hiányozni fog nekünk.”

Peter Gilmore többek között a Ki vagy, Doki? című népszerű brit sci-fi sorozatban is vendégszerepelt.

Gilmore ügynöke, Primie Carey azt mondta: „Peter felesége, valamint családjuk nevében szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik elküldték kedves gondolataikat, és részvétüket fejezték ki a családnak.”

A kis Gilmore mindössze 14 éves volt, amikor otthagyta az iskolát és színésznek állt. Miután elhagyta Nemzeti Szolgálatot a korai 50-es években, csatlakozott egy kórushoz, és szerepelt néhány musicalben, igaz, ekkor még kevés sikerrel. 1958-ban kapta első jelentős szerepét, mint Sir Waldo az Ivanhoe című a TV sorozatban.

Később aztán beköltözött a londoni West End színpadaira, és olyan nagy volumenű show-kban lépett fel a nagyközönség előtt, mint például a Lock Up Your Daughters és a Koldusopera. 1971-ben aztán utolérte a számára igazi áttörést hozó szerep: a ravasz és eltökélt szállítmányozási főnök, James Onedin karaktere a BBC sikersorozatában.

A 19. század került bemutatásra a produkció által, különös tekintettel a hajózásra, a tengeri kereskedelemre, s amelynek forgatásán valódi történelmi clippereket használtak. A sorozat napi drámával, romantikával szolgált, közben pedig korabeli üzleti kapcsolatokat vonultatott fel, de foglalkozott társadalmi és gazdasági kérdésekkel is, mint például a rabszolgaság.

A színész többször is szerepelt a nagy népszerűségnek örvendő Folytassa...-filmekben, valamint rendkívül emlékezetes alakítást nyújtott a Warlords of the Deepben, ahol a fõszereplőt, Doug McClure-t játszotta.

Ezt követően több televíziós munkával keresték meg, amely magában foglalta a Casualty és a Heartbeat epizódjait, valamint az utolsó szereplése a képernyőn egy tévéfilmben (On Dangerous Ground) volt, melyben partnere a hollywoodi sztár, Rob Lowe.

A színész háromszor nősült, először Una Stubbst, majd később Jan Waterst vette el. Harmadik feleségét, Anne Stallybrasst – aki egyébként az Onedin családban is a párját alakította, és saját keresztnevén szerepelt – nemrég veszítette el. A színésznő az Onedin családon kívül többek között játszott még a VIII. Henrik hat felesége című produkcióban, valamint a Heartbeatben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek