Starity

Tippek, ha nem bírod a beszólásokat

2013. február 21. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ki ne tépelődött volna egy-egy gúnyos beszólás vagy kemény kritika miatt? Szinte mindenki tapasztalta már, hogy néhány cinikus szó képes egészen lehangolni az embert. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan is kezeljük mindezt.

hirdetés
Tippek, ha nem bírod a beszólásokat

Noha a legtöbben az ellenkezőjét bizonygatják, az igazság az, hogy az emberek jelentékeny hányada igen nehezen hagyja figyelmen kívül a kemény (esetenként indokolatlan) kritikát, a rosszindulatú megjegyzéseket. Biztosan te is tépelődtél már olyasvalamin, amiről magad is tudtad, hogy egyszerűen el kellene felejtened. Cikkünkben bemutatunk néhány tippet, hogy könnyebben lépj át a gúnyolódó megjegyzéseken.

Az életed változatlan marad

Ha valóban csak egy rosszindulatú megjegyzésről van szó, több mint valószínű, hogy nem lesz hatással az életedre. Az idő nem áll meg egy-egy gúnyos beszólás miatt, még ha esetenként így is érezzük. Épp ezért, az egyetlen dolog, ami ilyen esetben elronthatja a hangulatunkat, az a saját borús gondolataink felhője. Mosolyogj!

Tereld el a figyelmed!

Ha képtelen vagy csak úgy figyelmen kívül hagyni a téged ért bántásokat, tereld el a figyelmed! Néhány vidám gondolat ugyan nem mindig hozza meg a várt eredményt, azonban valamilyen tevékenység, amelyet szívesen csinálsz, könnyedén jobb kedvre deríthet. Legyen szó festésről, éneklésről, nyelvtanulásról vagy épp versírásról, bármi, ami kedvedre van és komoly odafigyelést igényel, segít, hiszen elvonja a figyelmet a problémáról, és közben jól szórakozol.

Különböztesd meg az építő kritikát és az ostoba kötekedést!

Olykor túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a lényegtelen kötekedésnek, vagy épp hajlamosak vagyunk megharagudni arra, aki építő jellegű kritikát közöl. Aki kulturáltan elmagyarázza, mi a problémája a műveddel vagy a személyeddel, annak érdemes elgondolkodni a szavain. A mocskolódó, ostoba és láthatólag mindenféle elgondolás nélkül a fejedhez vagdosott szavaknak azonban nem érdemes figyelmet tulajdonítani.

Csak egy ember véleménye a sok közül

A kritika vagy gúnyos megjegyzés, amit kaptál, mindössze egyetlen vélemény a sok közül. Tartsd észben, hogy minden ember különféleképpen tekint a tettedre, alkotásodra, amely miatt adott esetben a fejedhez vágtak ezt-azt. Éppen ezért senki véleménye sem szentírás, amelyhez kötelező lenne igazodnod.

Számolj be róla, de ne akaszd másra a terhet!

Az igaz barátok nem pártolnak el az embertől holmi indokolatlan kritika vagy ostoba beszólás miatt, sőt! Soha ne fojtsd magadba a bánatodat – mesélj el mindent egy megbízható barátodnak vagy családtagnak, és hallgasd meg az ő véleményüket is. Amellett, hogy minden bizonnyal nagy kő fog leesni a szívedről, sokat segít, ha megtudod, milyen állásponton vannak mások. Egy külső szemlélő egészen másképp látja a dolgokat, mint valaki, aki már nyakig benne ül az ügyben.

Értsd meg!

Amennyiben értelmes, kulturáltan megfogalmazott kritikát kapsz, semmiképpen sem szabad megsértődnöd. Hiszen, aki kritizált téged, nem bántani akar, hanem felhívná a figyelmedet néhány hibádra. Az építő kritika az alkotni vágyók egyik legfontosabb segítsége! Nem minden hozzád intézett kritika támadás.

Próbáld újra!

Amennyiben magad is úgy látod, valamit elrontottál, adj magadnak még egy esélyt, és próbáld újra megvalósítani a célod – ám ezúttal figyelj arra, hogy saját megítélésed szerint is elfogadható legyen az eredmény. Soha ne cselekedj hirtelen felindulásból vagy meggondolatlanságból, mivel később ez sok fejfájást okozhat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek