Starity

Amit eddig nem tudtál az Oscar-díjról

2013. február 24. 15:03   |   Szerző: Lindsay019

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén 85. születésnapját ünneplő díj életében bizony már sok minden megesett. Íme, néhány érdekesség, amit eddig nem tudhattál az Oscar-díjról.

hirdetés
Amit eddig nem tudtál az Oscar-díjról

Idén tölti be 85. születésnapját az Oscar-díj. Eme neves esemény alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit eddig talán nem is tudtál a filmek és színészek egyik legrangosabbnak számító díjáról.

A legtöbb díjat átvevő ember

Gondoltad volna? Az eddigi legtöbb díjat, szám szerint huszonhat darabot Walt Disney vehette át. Első díját a forradalmi Fák és virágok című rövidfilmért kapta 1932-ben, mivel az említett produkció a világ első elkészült színes rajzfilmje volt. Az utolsó díjának bejelentésekor, 1969-ben már nem is élt, amikor egy Micimackó-kisfilm – melyben annak idején ő is közreműködött –, szintén rövidfilm kategóriában nyert.

A legtöbb díjat kapott filmek

Az eddigi legtöbb díjjal, tizeneggyel három film is büszkélkedhet: az 1959-es Ben Hur, az 1997-es Titanic, valamint 2003-as A Gyűrűk Ura: A király visszatér. Érdekes, hogy a filmek szinte ugyanazon kategóriákban nyertek: legjobb film, rendező, jelmez és zene terén mind díjjal tértek haza. Nagyobb kategóriák terén talán mégis a Ben Hur futott jobban: legjobb férfi főszereplő, forgatókönyv és vágás terén is az év legjobbjának számított.

A legfiatalabb és a legidősebb díjazott

Az eddigi legfiatalabb színész, aki díjat kapott, Tatum O'Neal volt, aki tízévesen vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat az 1973-as Paper Moonért. A legidősebb pedig Jessica Tandy és Christopher Plummer voltak, akik 82 évesen kaptak díjat a Miss Daisy sofőrje és a Kezdők című filmekben nyújtott alakításukért.

A legtöbb sikertelen jelölés

A legtöbb jelölést kapott alkotó Kevin O'Connell volt, aki húsz jelölés közül egyet sem tudott díjra váltani. Őt követik Roland Anderson és Alex North, 15-15 jelöléssel. Színészek közül Meryl Streep rendelkezik a legtöbb, 17 jelöléssel, bár ezek közül hármat szerencsésen át is vehetett.

Magyarok az Oscar-gálán

Talán eddig nem is tudtad, de bizony a hazai művészek közül is részesültek már néhányan egy-egy Oscar-díjban. Érdemes megemlítenünk George Palt és Adoplh Zukort, akik életműdíjakat vehettek át, de zeneszerzése miatt háromszor jutalmazták Rózsa Miklóst is. Az első magyar film, amit az Akadémia díjjal jutalmazott, az 1981-es A légy című rövidiflm lett, melyet Rófusz Ferenc rendezett.

Oscar-díj? Köszönöm, nem.

Bár hihetetlen, de igaz: eddig két alkalommal fordult elő, hogy a díjat visszautasították: George C. Scott, aki az 1970-es Pattonban nyújtott alakításáért vehette volna át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, nem vette azt át, olyan szerény okokra hivatkozva, miszerint ő nyomába sem ér a többi jelölt alakításának. Marlon Brando az 1972-es Keresztapáért kapott díjat, de maga helyett más embert küldött az átadásra, mert az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód ellen tiltakozott.

A legkülönlegesebb díj

Az eddigi legérdekesebb díjat szintén Walt Disney vehette át: A Hófehérke és a hét törpe díja egészen különleges volt: egy lépcsőzetes talapzaton egy normál méretű és hét kisebb aranyszobrocska kapott helyet.

Az idei átadó

Idén több megelepetést is tartogat a születésnapját ünneplő gála: Quvenzhané Wallis (9 éves) és Emmanuelle Riva (85 éves) megdönthetik a legfiatalabb vagy legidősebb elvivő díját. A női főszereplő jelöltjei még egyszer sem kaptak díjat, ezzel szemben a férfi mellékszereplőknél akárki is nyer, nem az első díját viszi haza. Utóbbi még sosem fordult elő a díjátadó történelmében.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek